Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde zapojit drát od napájení desky

Od: welin odpovědí: 27 změna:
Dobrý den, mám rozdělanou dětskou hrací knížku na 3 tužkové baterie.
Přestala fungovat a po rozebrání jsem zjistil, že odpadnul červený napájecí drát + pól od baterie. Černý je na desce - zapojený a červený + volný, nevím kam na desku příjde pájkou napájet.
Nedokázal by mi někdo poradit?
Děkuju

Kde zapojit drát od napájení desky
Kde zapojit drát od napájení desky #2

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

4x

Pro zájemce-luštitele přikládám příslušné výřezy se správně převrácenými stranami pro snadnější krokování cestiček a součástek. Orientujte se podle vyvrtaných neprokovených děr.

Původně jsem chtěl ten červený drátek plácnout stejně jako @tomkk na tu druhou tlustou čáru vedoucí k tomu integrovanému čipu ("černá skvrna"), ale pak mě zarazilo, že je tam zapojený paralelně odpor mezi těmi tlustými čárami, tedy mezi černým (asi minus od baterky) a našim připojovaným červeným (plusem od baterky). *co**zmateny*

Kde zapojit drát od napájení desky #3
lmgify

Tak jsem ještě dokreslil součástky přímo na desku (snad mám ty tranzistory a elektrolyt dobře) a jsem z toho ještě zmatenější než předtím.

Opravdu je černý drát mínus od baterky a červený plus? *co* Vím, že to tal má být, ale ty tranzistory mají uzemněné kolektory a i ta dioda otevírá do nižšího napětí. *ee*

Kde zapojit drát od napájení desky #4
welin
hodnocení

Krásně jste to dokresil do obrázku, klobouk dolů.
Ten černý drát vede opravdu od baterie - pól.
Červený který není zapojený je +
Jsou tam celkem 3 AA baterie zapojené v sérii.
Tak a teď ještě kdo to rozluští za borca?
lmgify

Šlo by se podívat, kam vedou ty 2 drátky v obrázku označené "repro?"?

welin
hodnocení

Ty dva drátky označené nápisem repro vedou k přepínači kterým se přepíná hlasitost buď tižší nebo hlučnější.

hodnocení

3x

Toto montuju za trest cinske deti v polepsovni, schemu to nema, poradit vam viem len lupou hladat, odkial to mohlo odpadnut. Ista indicia je kondenzator, ktory asi filtruje napajanie, skusil by som jeho kladny pol.

Kdepak za trest, za odměnu. ;)

hodnocení

2x

Z odpadlého drátu je vidět, že tam byl studený spoj.

Pokud je to v záruce reklamovat, jinak se podívat odkud mohl odpadnout - mělo by to jít poznat dle tvaru cínu na desce.

jinak schéma asi tady nikdo mít nebude.

hodnocení

2x

Je to ošklivej bastl. Tipoval bych, že zde, ale prvně bych to zkusmo propojil přes nějaký odpor kolem 33 Ohm, který omezí proud, pokud to není ono.

doplněno 17.04.23 10:10: A není ten odpor nějaká hodně vysoká hodnota? Jednak ta šína je jediná druhá tlustá a i u té šipky to vypadá na jamku po upadlém drátu. A blokovací keramika je mezi těmi šínami taky.
doplněno 17.04.23 10:17:

Ale taky, jak na to koukám, by to mohl být zvykový výstup. Kam vede ten hnědej drát z druhého konce elytu, nevede k repráku, není to odělovací elyt zvukového výstupu?

Kde zapojit drát od napájení desky #5

Ta černá placka z TOP strany je vícenásobný odpor? Jeho společný vývod by taky teoreticky mohl vést na plus.

A co tady ten smutný opuštěný pin? Je tam cín a nikam nevede? Není tam jamka po ulomeném drátku, nebo nemohl být drátek připájený z druhé strany?

Kde zapojit drát od napájení desky #6

hodnocení

2x

Co je v tom zakroužkovaném místě označeném šipkou? Vypadá to, jako zbytek vodiče (jednotlivé žilky).

Kde zapojit drát od napájení desky #7
welin
hodnocení

Vezmu si na to lupu, jde to strašně špatně poznat.
Dám vědět, děkuju
Jinak ten hnědý drát vede k jednomu ovládacímu tlačítku, je vidět, že ho tam někdo nejspíš měnil.
lmgify

Podle mě je to jen normální tavidlo, aby se to dalo lehčeji pájet.

hodnocení

2x
Tomkk a Peter vzpomenuli ten elyt.C, zdá se, že má 7uF.
OPATRNĚ ho zkus "postavit" a najít na jeho obalu polaritu + nebo -
Potom už bys mohl s měřákem prozvonit plošný spoj a najít místo na připájení odpadlíka...
Kde zapojit drát od napájení desky #8
lmgify

Vypadá to jako elektrolyt 4.7μF od YEC .

Skoro bych řekl, že nahoře vidím modrý pruh, tedy mínus. *nevi*

Kde zapojit drát od napájení desky #9
welin
18.04.23 14:25
hodnocení

Kde zapojit drát od napájení desky #10

welin
hodnocení

Já fakt nevím kde to patří :)
Můžu zkusit ještě prohledat lupů a zkoumat.
Nenapadá někoho něco třeba podle těch obrázku desky, kde by mohlo být napájení +?
lmgify

Podívej se pořádně na ten cín, který ti šipkou označil @tomkk. Vypadá to, že se drátek odloupl odtamtud? Stejný postup zmiňuje i @slavo. Je to napájení, takže to bude na nějaké tlustější cestičce.

welin
hodnocení

Jak jsem se díval pod lupou na všechny piny, nenašel jsem žádný,kde by bylo zřejmé, že by mohl odpadnout ten napájecí červený drátek od plusu.
Prosím vás není tu někdo, kdo by to dokázal poznat z fotek té desky z obou stran? Nějak to odvodil? Vím, že je to asi křížovka.
Nerad bych to zkoušením kam ten červený drátek přikládat spálil.
Děkuju
lmgify

Ta díra v tom cínu opravdu vypadá jak od toho drátku. *nevi*

Kde zapojit drát od napájení desky #11
111®

přikláním se k tomuto návrhu, myslím že na jsi na to kápl...

lmgify

@111: Už včera to tady psal @tomkk (17.04.23 09:24).

111®

to je možné ale já tomu nevěnoval pozornost..až dnes.

welin
hodnocení

Vyfotil jsem ten spoj přes lupu.
Mě to přijde že jsou tam jen prohlubně
Kde zapojit drát od napájení desky #12
Kde zapojit drát od napájení desky #13

hodnocení

0x
To jsou tak kvalitně nasvícený fotky...
Lupu a hledat!

welin
hodnocení

Tak víte kdo je vítěz?
@arny uhádl odpověď, dnes jsem to risknul a na druhý pokus to vyšlo a nic se nespálilo, mám radost.
Díky
Kde zapojit drát od napájení desky #14

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]