Od toho tam přeci ta baterie je. Čím více odstávek tím větší spotřeba baterií, s tím musíte počítat. Při každé plánované odstávce vyndávat baterii a pak zase nastavovat čas to by se z vás stal otrok, v domácnosti máte utčitě větší priority co je potřeba zařídit.
6 budíků a odstávky na 7 hodin, to máte penzion na Ukrajině, nebo se u vás něco buduje? A vy předem víte, jak bude odstávka dlouhá? Pokud jsou to hlášené odstávky a nastavování 6 budíků vám stojí za úsporu, tak je klidně vytahujte, ale my nemůžeme tušit, jaké máte budíky a jaký proud si z baterií berou, takže vám nemůžeme říct, kolik ušetříte.
A ještě taková poznámka, nevím jaký typ budíků máte, ty starší s trafem braly třeba 5 W, novější méně. Pokud nastřelím spotřebu 2 W na budík, tak to máme 6 budíků x 2 W x 24 hodin x 365 dní = roční spotřeba cca 100 kWh. Pokud máte kWh třeba za 8 Kč, je to ročně 800 Kč jen za budíky. Ale klidně vytahujte baterky.
macvac
Schválně jsem jeden budík změřil,a bere z baterie 2,7 mA.Takže za 7 hodin vezme cca 20 mAh.Vytahování baterek je tedy o ničem.Elektřinu u nás na 7 hodin vypínají cca jedenkrát za 2 měsíce,a vždy to dopředu ohlásí.Nevím co s tím pořád dělají.
Ta baterie je tam právě proto, aby budík "šel" i v případě výpadku napájení ze sítě (displej při tom většinou nesvítí) a Vy ho nemusel po každém takovém výpadku znovu nastavovat. Jiný smysl nemá. Pokud k výpadkům nedochází, nemusí tam vůbec být. Mně se například baterie vybila před cca 15 lety (takže jako by tam nebyla, ale jsem líný ji vyndavat) a budík jde v pohodě.
Akorát že budíky bývají řízeny frekvencí sítě, takže při výpadku sítě a chodu na baterii se může stát, že se čas lehce rozhodí .
vibe2*
@ magdon® 13.04.23 - 08:29 "Akorát že budíky bývají řízeny frekvencí sítě ..."
Už dlouho jsem neviděl budík řízený frekvencí napájecí sítě (230V/50Hz) ...
Nejčastěji jsou řízeny oscilátorem s křemenným krystalem (quartz) a navíc se synchronizují vysílačem časových signálů (nejčastěji německý DCF77, dříve byl i vysílač v ČSR: OMA50).
Hodiny řízené (přesněji řečeno synchronizované) rádiem se samy nastaví na správný čas ... pokud mají signál ...
Ty baterie jsou tam právě proto, stejně jako třeba v PC. Proč tak šílená baterka je otázkou; jestli nemá taky zajišťovat buzení. Protože jinak standardem je knoflík (CR2032 nebo 1220) z něhož se bere 500 nA a vydrží dokud se nerozpadne. Ale v rádiobudících bývá právě devítivoltovka.
Při tak "spolehlivé" dodávce elektřiny bych uvažoval o bateriovém nebo natahovacím budíku.
petrm
Taky mám radiobudík Universum, který je zálohovaný 9V baterií. Je to asi 30 let starý budík. Naštěstí je řízený DCF signálem, tak se po výpadku sám nastaví.
Budíkem myslíte vážně budík na buzení? Proč jich máte tolik? A hlavně za další, co to máte za budíky? Já mám budík na tužkové AA baterie a vydržel mi rok. Možná by vydržel i déle, ale pro jistotu jsem je preventivně vyměnil. Pak jsem měl takový budík, no-name mini rádio/budík, tam se dávala 1x AA do hodin a 4x AA na ostatní funkce a životnost také minimálně půl roku až rok... To bych si fakt pořídil budík do zásuvky (ironie). Jinak tento budík mám pouze jako rezervní, kdyby mi umřel přes noc mobil. Pozdní příchod se ani v jedné práci, kam jsem chodil, nikdy netoleroval a pokud nebyl pádný důvod (nemoc+potvrzení od lékaře), tak byla rovnou srážka ze mzdy a člověk byl bez bonusů. Při opakovaném pozdním příchodu rovnou vyhazov. Moje rada zní, neřešte baterie, kupte si budíky, které nejsou do zásuvky.
Radiobudíky často bývají napájeny ze sítě a baterie je tam jen na zálohování při výpadku. Ale v současnosti se používají AAA nebo AA, dříve se používaly 9V.
6 budíků mám rozmístěných různě po domě (dílna,sklep),abych nemusel pořád vytahovat a zapínat mobil.Budíky mám místo hodin-na buzení už je naštěstí nepotřebuju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.