Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spínaný zdroj

Od: ed® odpovědí: 20 změna:

Jaká součástka nejčastěji odchází na spínaném zdroji?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Kondenzátory.

Máte otázky ještě na další součástky? Že byste se zeptal najednou a neplýtval zbytečně kapacitou poradny ;).

ed®
hodnocení

Kapacita poradny?

hodnocení

4x
Proražený vstupní filtr, zničený směrňovač, nafouklý elyt, proražený spínací tranzistor, Proražený vf blokovací vstupně výstupní koďan,
proražené trafo, odejitý výstupní usměrňovač, nafouklé výstupní elyty, odejité jen samotné ochranné pojistkové rezistory, pokud jsou.. to vše už jsem viděl odejité. Takže asi všechno.
Ano, ty vyschlé elyty jsou častou systémovou závadou chyby návrhu (teplo, zatížení) a šetření na jejich ceně/kvalitě.
doplněno 09.04.23 17:12: To @neznalek: Ano, v galvanicky oddělujícím spínaném zdroji (prakticky všechny síťové zdroje a nabíječky elektroniky) trafo je, jen je menší než klasické 50 Hz síťové a má méně závitů a zpravidla feritové jádro, protože pracuje s vysokým kmitočtem. V některých typech neoddělujících zdrojů pak stačí jen cívka.
Existují i měniče se spínanými kapacitami, ale to je dost specifická kategorie.
doplněno 09.04.23 17:12: To @neznalek: Ano, v galvanicky oddělujícím spínaném zdroji (prakticky všechny síťové zdroje a nabíječky elektroniky) trafo je, jen je menší než klasické 50 Hz síťové a má méně závitů a zpravidla feritové jádro, protože pracuje s vysokým kmitočtem. V některých typech neoddělujících zdrojů pak stačí jen cívka.
Existují i měniče se spínanými kapacitami, ale to je dost specifická kategorie.
neznalek
Trafo ve spínaném zdroji?

Ať už ho nazveme jakkoli, prostě je tam. Tvůj nick asi odpovídá.

Ze zkušenosti to vidím dokonce tak, že 50% problémů vznikne závadou transformátoru a pak už se poškození tranzistorů a spol. řetězí...

hodnocení

2x
Moc všeobecně položená otázka.
Ptáte se na spotřební výrobky, nebo na výrobky určené pro průmyslovou automatizaci?
doplněno 09.04.23 23:00: U spotřebního výrobku je nejprve třeba zvážit jestli oprava má smysl, protože výrobek je navržen rak aby fungoval po omezenou dobu. Kurvíxxo může být jedna součástka která poškodí další součástky jejichž cena jako náhradních dílů je větší jak nový výrobek.
V praxi při opravě pokud závadu nenajdete do několika desítek minut nemá cenu dále pokračovat, jedině že vám to extra vrtá v hlavě a máte velký elán fo života.
Při opravě začínám vizuální prohlídkou co je kde vyhřátý. Pak propípám polovodiče. Často jsou vadné elektrolity i když nejsou nafouklé, je nutno každý změřit ESR a kapacitu.
ed®
hodnocení

spotřební výrobek - UPS

U UPS často první odejde baterie. Ale s tím ale počítá.

... dobrej je i čuch

Na UPS jsem řešil opravu tranzistorů. Byl to výrobek od APCčka.

hodnocení

1x

Vyschlé elektrolytické kondenzátory

111®
hodnocení

0x

Pořádáš nějaký kvíz?

ed®
09.04.23 12:06
hodnocení

kdepak

Aky je teda ucel polozenej otazky? Na co vam ta informacia bude?

ed®
hodnocení

No dotáhl jsem domů nefunkční UPSku a zkoumám kde může být problém. Jediný co jsem zatím našel je, že naměřím napětí na kondenzátoru hned za usměrňujícími diodami cca 30V ale dál na plošňáku je IO 7805 kde na vstupu již napětí není. Ještě jsem našel optočlen, kde na vstupu taky není napětí. Tak jsem se chtěl jen zeptat po čem bych tak měl jít. Vadný kondenzátor bude viditelně poškozený nebo je třeba prověřit? Jak? Je třeba všechno vypájet a pak měřit? Jak se to dělá standardně? Chci se zase posunout o kousek dál ...

sasa*
hodnocení

0x

To fakt myslíš vážně? Lidi ...ne -blb-ně-te! Jak u kterého..

ed®
hodnocení

nechápu...

sasa*

co na tom nechápeš? U jednoho kondík na síť. straně,u druhého třeba dioda, u jiného zas úplně něco jiného-propálený tišťák.No třeba FET ap...

hodnocení

0x

Polovodiče (usměrňovací můstek, spínací tranzistory nebo TNY obvod DIP8 nebo SO8 pouzdro) a odejdou vlivem přepětí nebo vadných kondenzátoru. Nejčastěji elektrolytické a potrápí i ty nenafouklé mini.

Mě na jednom zdroji odešel i odpor co spínal Tranzistor. Odpálilo to je oba.

V neposlední řadě po takové závadě je spálená i pojistka na vstupu, která může být tvořená i odporem.

Trafa to většinou přežijou stejně jako odrušovací členy. Většina odporů je taky bez vad.

111®
hodnocení

0x

docela dobře dokáže potrápit filtrace na výstupu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]