Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém při dobíjení mobilního telefonu

Od: bohumil® odpovědí: 17 změna:

Vyskytl se mi problém při dobíjení staršího (záložního) mobilu Xiaomi Redmi 4A. Byl uložen v autě a pravděpodobně v zimě i vymrznul a odešla u něj 4 roky stará baterie (nafoukla se). Po výměně baterie za novou, pokud je spuštěn systém (mobil zapnut - spuštěn OS) a připojím jej na dobrou nabíječku (zkoušeno jich více) přes měřáček (USB Detector), tak ten mi ukazuje proud který "teče" do mobilu, cca 9 mA. V mobilu se identifikuje, krátce po připojení nabíječky, dole na displeji "Nabíjení" a hodnota kapcity v %. Ovšem pokud se podívám do "nastavení" a na "baterie", kapacita se nezvyšuje, spíše klesá. Ovšem pokud mobil vypnu (totálně) a připojím nabíječku do USB, tak se ukazuje opět na měřáčku chvíli odběr 9 mA, po chvíli ale problikne na displeji ikona baterie s ukazatelem momentální kapacity, mobil vydá zvuk a najednou se na měřáčku objeví odběr v hodnotě cca 45 - 50 mA a baterie v mobilu se opravdu dobíjí. Dobije se normálně až na hodnotu 100 %. Tato hodnota se ukáže, po zapnutí mobilu, i v nastavení u baterie. Pokud se pak částečně baterie vybije a připojí se mobil opět na nabíječku, opět do něj "teče" pouze těch 9 mA a baterie se vůbec nedobíjí. Pokud jej opět totálně vypnu a připojím na nabíječku, situace se opakuje, po chvilce se odběr z 9 mA přepne na těch 45-50 mA a baterie se dobijí. Kontakty u připojení baterie byly dobře vyčistěny, baterie je nová (kapacita před dobitím po montáži do mobilu 65 %), konektor baterie osazen dobře, konektor USB micro u mobilu rovněž v pořádku. Nesetkal jste se s tím už někdo, nevíte o co by mohlo jít? Nemůže to zůsobovat třeba nějaká aplikace? Uvedení do továrního nastavení se mi zatím nechce provádět, je instalováno celkem dost aplikací a dat a nechce se mi (zatím) vše smazat. *zmateny*

doplněno 06.04.23 09:02:

Na základě upozornění tomkk opravdu jsem se sek o "neřády". Jde, při zapnutém mobilu, na tom USB Charger Doctoru o dobíjení cca 90mA a při vypnutém těch cca 450-500 mA. A zjistil jsem, že i když jej, po úplném nabití na 100%, nezapnu a ponechám jej stále vypnutý, tak se za cca 20 hodin kapacita baterie v mobilu snížila na 75%. Což mi dříve nedělal, běžně vydržela předchozí baterie (také už měněná, ne původní) při vypnutém mobilu, s poklesem o cca 50%, skoro měsíc. Tak budu muset nějak prověřit, zda to způsobuje samovybíjení baterie (což by byla zřejmě vada), nebo to způsobuje nějaký problém v mobilu. Po tom vymrznutí byl po vydělání baterie celo dobu otevřen a uložen v suchu a teple, takže o nějakou vlhkost by jít nemělo. Co si o tom myslíe?

doplněno 07.04.23 09:51:

Tak opět doplňuji (aspň pro zajímavost). Nabil jsem tu novou baterii v mobilu na 100%. Pak ji vymontoval a změřil napětí multimetrem. Napětí bylo 4,38 V. Nechal ji přes noc, tedy cca 12 hodin vyjmutou a pak změřil napětí opět a bylo nezměněno 4,38V. Po vložení do mobilu a připojení nabíječky (bez zapnutí mobilu) opět mobil identifikoval ikonou i procenty 100% nabití. Takže tím zjištěno, že baterie by měla být OK. Zřejmě tedy nějaký problém ve vlastním mobilu (že by tím že byl v mrazu?). Vyjmul jsem tedy znovu baterii a fénem jsem cca 5 minut, foukal teplý vzduch do mobilu bez zadního krytu. Poté opět usadil a zapojil baterii a počkám, zda se bude baterie vybíjet, i když je mobil vypnutý. Jinak mobil uvnitř absolutně čistý, žádné vizuelní známky nějakého poškození. Původní baterie byla pouze nafouklá, nijak neporušená.

Tož, safra vo co by jinak mohlo jít? *zmateny*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Opravdu dobíjí 45 mA a ne 450 mA? Zkoušel jste vyčistit micro USB konektor? Kde jste baterii koupil? 4A jsem si baterii i konektor kdysi bez problému měnil. Mobil to byl suoer, kdyby měl větší RAM, používám ho dodnes.
Jaký máte kabel? Některé kabely přibalené k různým jiným spotřebičům nemaji datové vodiče a s těmi mobil nenabíjel. Podobně mi nenabíjel s jedním USB měřičem, přestože se zdálo, že datové vodiče průchozí jsou.
doplněno 16.04.23 17:23: Ta původní nafouklá baterie je úplně mrtvá? Nejsem si jistý, jestli je na ní jen BMS a termistor, nebo jestli není chytřejší. Když už vás tak baví si s tím hrát, zkusil bych, jestli problém samovybíjení je i s ní. Je možné, že ještě něco dá, ale je vybitá do mrtě. Pak je potřeba odlepit izolační pásky a lab. zdrojem, nebo z jiné baterky s omezením proudu přednabít článek přímo, aspoň na cca 3..3,5 V, pak už půjde dobíjet i přes BMS a v mobilu.
Je tu také možnost přendat tu elektroniku z původní baterie do nové.
Stále platí, že jediné, co jste měnil, je baterie, a proto by člověk hledal problém zde. Nevím, jestli baterie obsahuje jen klasické BMS a termistor, nebo jestli tam toho třeba není víc, co by mohlo způsobovat problém.
Když tišťáky v mobilu prohlédnete lupou, nejsou třeba někde mapy po vlhkosti a stopy oxidace? Zůstala nafouknutá baterka hermeticky uzavřena? Nevyfoukla se do mobilu?
hodnocení

Ta púvodní byla úplně mrtvá, ale pouze nafouknutá ale i neporušená. Ono s těmahle baterkam se ale moc něco dělat nedá, to jsou už ty s "mikrokontakty". Připojovací kontlakty jsou menší jako blechy a na malé nacvakávací nohavičce. Podle mne je asi něco opavdu na té systémové desce, možná pod těmi krycími a chladícími plechy nad procesorem. Zkusím to ještě propláchnout a vysušit (i pod těmi plechy vstříknout jehlou a stříkačkou), a jak píše 111, nejspíš tím izopropylalkoholem. Což bude zřejmě už jedná možnost a poslední pokus. Kdyby se tak dala ta betrie připojit přes nějaký vnější mikrospinač, tak bych to asi nějak ubastlil, ale právě vzhledem k tomu mikropřipojení v mobilu, to asi nepůjde. No udělal jsem blbost, že jsem tu starou hned vyhodil. Nečekal jsem totiž, že by mohl být nějaký problém. Když bych z ni použil ten připojovací nacvakávací element a baterii pak jakoukoliv (mám různé i s klasickými kontakty), vlastně jako nějaký externí zdroj což by mi pro můj účel stačilo, tak by se to možná nějak ubastlit dalo. Tu novou ale nechci zrušit.

Pokud to opravdu bere 50 mA, tak je někde 0,15W, to bude mírně hřát. Nemáte přístup k infrakameře? Na ní to 100% vidět bude. Ale podle mě, pokud je to na jediné součástce, poznáte to s trochou snahy i hřbetem prstu, nebo rty.

Na YT máte videa, kde lidé ocházejí poškozený konektor dráty, ze kterých je tedy jasné, na které pájecí body lze připojit napájení. Můžete tedy ze stabilizovaného zdroje, nebo jiné baterie připojit napájení cca 3,5 V a měřit odebíraný proud.

111®
hodnocení

0x
Rekl bych že při těch 9mA si povídají kolik si z nabijecky vezme. Az se domluví přepne. Nevidim v tom nic proti ničemu.

olinl
hodnocení

0x

Mimochodem, některé telefony a tablety nejdou zapnout, pokud je baterie na cca 5% nabití, při vyšším procentu nabití je lze spustit a pracovat s nimi. K věci: Nabíječku používej vždy originál. Příčina může být i nevhodná/neoriginální baterie(pokud telefon dáš do servisu, tak si za práci servisák řekne nějakou tu stovku, ale seznámí tě s kvalitou baterie, měl by je brát přímo od výrobce). Kupoval jsem do dvou "levnějších" telefonů Lenovo dvě baterie z eshopu a jedna klekla za dva měsíce a druhá za půl roku a to při správné nabíječce a používání. V některých telefonech(Samsung, Honor) jsou záložní baterie nebo kapacitátory, tak u baterie mohlo nastat to samé co u té hlavní(zimou, nedobíjením). RESTART, vyčištění a aktualizace Oper. Systému telefonu jsi zkusil?

kmet
hodnocení

0x

Jestli se jedná o charger doctora, mám s nimi špatné zkušenosti, často nepropojuje datové piny, jen je proklemuje a tím často zmaří komunikaci nabíječka telefon. Navíc se nasčítají přechodové odpory. Co ukazuje charger test pod *#*#6484#*#* když je připojená nabíječka napřímo?

111®

jen se zeptám, ten kód se nacvaká na telefonu a měl by se ukázat nabíjecí proud? Dík

kmet

Mělo by to vyvolat testovací menu, v menu charger test se uprostřed ukazuje nějaká hodnota, která by mohla být proud, ale nevíme, jestli do baterky na jejím napětí, nebo z nabíječky na pěti voltech, důležitý je výsledek testu. Na telefonu, který mám k dispozici (poco) a je z něj ten screen to zrovna neprochází *ee*

Problém při dobíjení mobilního telefonu

111®
hodnocení

0x

no to vypadá na samovybíjení, kde ti tu baterku mněnili? Reklamoval bych to..

hodnocení

111 - Jak jsem psal v doplnění, o samovybíjení nejde. Jinak baterie koupená na Ali za necelé 200,- a výměny provádím sám. Takže reklamace bezpředmětná. ;)

111®
hodnocení

0x

no to jsem sám zvědav co se zjistí...

hodnocení

Tak pro zajímavost mohu zatím podat pouze tuto "průběžnou" zprávu. *zmateny* Betrie je opravdu v pořádku a OK. A pokud ji osadím do mobilu a nabiji ji při vypnutém mobilu a mobil zapnu a "jdu" v mobilu do "Nastavení" a "Baterie" tak mi to ve "Zdraví baterie" hlásí - Stav baterie - funguje normálně, Napětí baterie - 4,3V, Teplota baterie - 29 st.C, Zbývající kapacita 3120 mAh. A pokud baterii nabitou vyjmu a ponechám mimo, tak po 24 hodinách je max. pokles 1-2 % kapacity.

Takže baterie určitě v pořádku. Pokud ji osadím a mobil připojím na nabíječku zapnutý, "teče" do něj pouze těch cca 90 mA a na grafu spotřeby v mobilu kapacita neklesá, ale ani nevzrůstá. Pokud jej vypnu (totál), po chvíli se začne nabíjet těmi cca 490 mA a nabije se na maximum. Takže první záhada.

Pokud mobil ponechám ale vypnutý (totál), tak mi ale, za určitou, dobu stále klesá dosti rychle kapacita. Z doby vybíjení a z poklesu kapacity jsem spočítal, že jde přibližně tak o cca 50 mA (zhruba 1,5% kapacity za hodinu). Tak jsem nakonec odpojil jak "nohavici" od nabíjecího modulu, tak i "nohavici" od displeje a opět zjišťoval, jak se to projeví. Bohužel, i přes toto se stále baterie, ve vypnutém stavu a po odpojení těchto částí, stále vybíjí zhruba stejně. Takže výsledek - je to někde v systémové desce. Nikde se to ale neprojevuje žádným zvýšením tepla, nebo jiným způsobem. A je to divný, neboť těch 50 mA není zase tak málo.*bzum*

Takže jsem celou systémovou desku vyhodil a prohlédl z obou stran. Vizuelně vše v pořádku, poškození, nečistoty ani vlhkost žádná. Po složení opět zase funguje mobil jinak normálně, pouze původní stav s vybíjením ve vypnutém stavu a s malým nabíjením ve stavu zapnutém trvá.

Pokud by se jednalo o běžný denní režim a provoz, kdy bych jej vždy přes noc nabil vypnutý, tak by byl celekm normálně provozuschopný. Ovšem v přáípadě, že by se pravidelně, každý den nedobíjel a baterie by se nechala osazena, tak by se totálně zlikvidovala. :)

Tak mne ještě napadlo, co takhle v něčem tu systémovou desku dobře "vykoupat" (nejspíš v lihu) a pak ji opět dobře vysušit. Ony jsou určité části (zejména procesor) zakryty plechovými krytkami a pod ně tedy vidět není. To by jí snad uškodit němělo, ne? ;)

111®
hodnocení

0x

tak poradím jen Izopropylakohol, jinak mne nic nenapadá...jedině ještě použít ultrazvukovou čističku k tom alkoholu

hodnocení

0x

Chtěl jsem nedávno zachránit synem ve sněhu ztracený mobil redmi 4X - po vyčištění a vložení nového displeje sice funguje, ale baterie se přehřívá i během pár minut používání.

Počítám, že máte podobný problém- na desce se vlivem vlhkosti a zamrznutí vyskytují nějaké studené spoje či zkraty, které sice nezablokují užívání telefonu, ale telefon již není pro běžné užití schopný...

Zkuste ho třeba nabídnout na protiúčet při nákupu nového telefonu (šrotovné) ;) - jiný způsob využití neznám. Ten svůj takto rozhodně použiju.

hodnocení

Jelikož už nejde doplnit závěr do dotazu, tak doplňuji pro zajímavost zde.

Tak jsem tu systémovou desku z mobilu, která mi vykazuje odběr z baterie i při vypnutém mobilu, sušil v troubě po dobu cca 5 hodin, teplota asi kolem 150 st.C. Ten uvažovaný "proplach" jsem neprováděl. Po znovusestavení mobilu se, co se týká toho vybíjení nic nezměnilo. Takže vlhkostí to určitě není, spíše nějaká součástka.

Ale co byl také další hlavní problém, bylo to, že pokud byl mobil zapnut, tak v něm nešla baterie nabíjet a nabíjet šla pouze při vypnutém mobilu.

A zde se nakonec potvrdil názor "kmeta", že původcem může být ten "měřič", spíše tedy identifikátor, Charger doctor. Byl to ten v průhledném modrém pouzdře. Vyhrabal jsem ještě jiný, s označením KCX-017 (bílý s kablíkem) a připojil nabíjení přes něj. A "světe div se", nabíjení baterie najednou fungovalo bez problémů i při mobilu zapnutém a dobíjení hodnota cca kolem 600 mA. A pokud se připojí nabíjení i bez tohoto "měřáčku", dobíjení funguje bez problémů. Takže tento problém způsoboval ten, zřejmě nějak vadný, modrý Charger doctor.

A baterie v mobilu se nyní dobíjí i v provozním stavu, mobil funguje bez problémů a v interní diagnostice ukazuje možnost provozu cca 12 hodin (při zapnutém WiFi) a pokud je pouze v pohotovostním provozu, vypadá to na výdrž kolem 3 dnů. A vzhledem k tomu, že jej nyní pravděpodobně použiji jako "stacionární" (umístěn jako trvalá "SRS" /stálá radiová stanice-spojaři znají/ stálý na jednom místě - v mobilheimu), tak vzhkledem k tomu, že bude připojen na stálé dobíjení, tak ještě bude využit k mé spokojenosti.

Do toho auta jsem si, jako "bezpečnostní" zálohu, dal mé staré malé tlačitkové LG, s vyjímatelnou a vyjmutou baterií, který-á tam vydrží bez problémů a dobíjení i půl roku.*palec*

Tož takto má "anabáze", pro ty které by to zajímalo, závěrem. Všem rádcům za aktivitu díky. *pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]