Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční svítící řetězy

Od: patronka* odpovědí: 11 změna:

Po vánocích jsem si koupila 2 sady svítících řetězů, abych prozářila chaloupku.Jsou konstruovány tak, že z vidlice jde 1,5 m kabelu,dál 200 svíček á 1,2V po 10 cm a nakonec zase 1,5m kabelu zpět do vidlice - uzavřený okruh.Potřebovala jsem u jedné sady delší přívodní kabel.Konzultovala jsem to s elektrikářem a ten mne ubezpečil,že to mnůžu nastavit,přestože v návodu je psáno : v případě poškození kabelu sadu VYHODIT.Tak jsem kabely přeštípla a nastavila licnou - asi silnější,než původní kabel a zbytečně dlouhým kusem.Rozsvítilo se a zase zhaslo a za chvíli se zase rozsvítilo.Odstranila jsem nastavení - nesvítilo vůbec.Pak jsem nastavila dvoulinkou (kratší) a teď to třeba půl hodiny svítí,na chvíli zhasne a zase se rozsvítí.V okruhu je jedna nefunkční žárovka,nevadí - jen ji nesmím odstranit.To by mi tak nevadilo,ale vrtá mi hlavou,co je příčinou.Předpokládám,že v obvodu je počítáno i s odporem v kabelu a ta nesvítící žárovka ten problém zmenšuje.Možná by pomohlo více nefunkčních žárovek ten rozdíl kompenzovat.Můžete mi prosím někdo pomoct záhadu objasnit.Na závěr se přiznávám,že jsem to vůbec nemusela prodlužovat, ale jinak zavěsit.No co teď holt nadělám...Díky

doplněno 10.06.10 10:44: Konec,hotovo.Záhada se sice neobjasnila ale...Řetěz jsem převěsila,ostranila prodloužení,nově spojila spojkou která drží(doufám,že je to správně,oba konce jsem zastrčila ze stejné strany),vyměnila vadnou žárovku a FUNGUJE TO.Všem děkuji,cenné rady mohu využít i jindy

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mkat*
hodnocení

0x

Prdlzenie kabla by asi nemal byt problem,pokial je dobre spojeny.Zaletovany a zaizolovany.Ta nefunkcna "ziarovka"nie je nahodov taktovaci obvod?Asi je vnutry niec ako dvojkov a ten sa prechodom prudu za hrieva atym zapina a vypina okruh napetia.

patronka*
hodnocení

Pokud by se jednalo o dvojkov (bimetal),bylo by to v obou soupravách a asi ne uprostřed řetězu,ale někde u kraje.Ta originál souprava svítí stále,prodloužená zhasíná v nepravidelných intervalech.Cituji další větu z návodu:"elektrický kabel není možno vyměnit". dále : překontrolujte,zda je v každé objímce žárovka

ferda6

Pokyn "elektrický kabel není možno vyměnit" je samozřejmě míněn pouze z hlediska bezpečnosti, původní má vidlici nerozebiratelně připevněnou ke kabelu a její demontáž a opětné zapojení tudíž není (podle norem) možné. Pokud bezpečnostní riziko vezmeme na sebe a kabel prodloužíme (spoj je funkční) popsanou závadu způsobovat nebude. Zkusit můžete vyměnit podezřelou nesvítící žárovku za jinou z druhé soupravy.

Obecně ale platí, že malé žárovky, používané ve vánočních řetězech, nemají většinou životnost klasických žárovek (1000h) ale menší (100h) a tak časem vždy nějaká "odejde" - poruchy jsou poměrně časté a při zapojení žárovek do serie se pak vadná obtížně hledá. Někdy ale mívají (mívaly) na patici vodivý můstek, který identifikaci vadné usnadnil - ostatní zůstaly svítit.

patronka*
hodnocení

Skutečně asi mají žárovky na patici vodivý můstek,protože když žárovku vyjmu,přestane celý řetěz svítit,když tam vrátím tu vadnou, ostatní se rozsvítí.Je pak snadnější identifikovat vadnou.Zkusím ji nahradit záložní žárovkou.Spojení vodiče mám jen zatočené a izolované,ale dělám to tak léta a nikdy to nevadilo.Celé sady jsou koupeny letos a celkem svítíly asi 6 hodin.

lui*

Sice se říká že "kroutilovy svorky" jsou nejlepší spoj. Já bych ale obětoval pár korun za nějakou samosvornou nebo šroubovací svorku.

fidonet*

na venek bych použil jen cínovaný spoj a zatavený do smrš´tovacích bužirek. Délka kablu nehraje roli, bimetal ve starých žárovkách měří jen teplotu té bimetalové žárovky a taky nemá vliv. V mových diodových ( i žárovkových ) to řídí elektronika a taky nemá vliv. Tedy pokud není kabel nad 200 metrů :) . Chyba bude někde ve spojení, pokud je to dobře, musí to svítit. Většinou tam máte 4 obvody ( 4 barvy ) tak aspon jeden svítit musí. Pokud nesvítí mic, je chyba v kablech ...

patronka*
hodnocení

Šroubovací bych rozuměla čokoláda?Jenže ta je na spojení kabelu nevhodná.Ještě mám takové malé škatuličky,jsou ze 2 dílů,na obou stranách otvory a vevnitř pérující plíšek.Je to ono?Já se nemám koho zeptat a stejně je to v chalupě,kam odjíždím za chvíli.Nebráním se ničemu novému ,moji vrstevníci ( a to nejsem až tak moc stará) buď již odešli do věčných lovišť nebo zpohodlněli a odmítají myslet.Zkusím to a moc děkuji

lerak*

Žárovičky, v tak zvaném vánočním řetězu měly na patici propojení kouskem odporové hmoty červenohnědé barvy. To umožňovalo identifikovat přepálené vlákno žárovičky bez dalšího nářadí. Žárovička s přepáleným vláknem nesvítila ostatní blikaly nebo trochu svítily. Nezbývá nic jiného než vadnou žárovičku vyměnit za stejný typ. Provozní napětí se zjistí výpočtem, kdy se 230 V vydělí počtem žároviček zapojených v serii. Nejčastěji to vychází na 14 V.

patronka*

Pane leraku,dík za zájem ,ale Vy jste to asi nečetl celé.Žárovek je 200 á 1,2 V, ta nesvítící nemá přepálené vlákno a pokud tam byla, ostatní buď svítily normálně, nebo to zhaslo celé.Bylo doporučeno do kabelu nezasahovat,ale já ho přeštípla a nastavila.V tom jsem předpokládala že je závada ( to zhasínání ).Když jsem prodloužení odstranila, svítí to stále.Podotýkám, že je to koupeno letos po vánocích.

jabraka*
hodnocení

0x

Milá Patronko,příště vol nedestruktivní způsob nastavení přívodu,prodlužovací kabel.Tím zůstane systém bezpečný.Jinak výměna žároviček je někdy problematická,nemají všechny stejné vlastnosti a v okruhu tekoucí proud může některý slabý článek ničit i přesto,že má natištěné stejné parametry.

JABRAKA

patronka*
hodnocení

Milý Jabrako,teď už jsem taky chytřejší a přišla jsem na to sama.Žárovky byly přibaleny jako náhradní,takže stejné.Zajímavé ale je,že ta co nesvítila vůbec neměla nic přepálené.Příští týden ji zkusím dát někam na kraj.Třeba vůbec vadná není.Jsou jen nasunovací,ne šroubovací.Přečti si doplění mé původní otázky,jak jsem to provedla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]