Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stínění datových kablů

Od: itik odpovědí: 12 změna:

Chci se zeptat zdejších elektrikářů a elektroniků, jaký je váš názor na toto. Četl jsem, že delší datové SATA kable vedoucí z PC (dají se sehnat 1m maximum) k disku mouhou být náchylnější na rušení. Dalo by se toto případné rušení vynulovat tím že bych tam obalil alobal? Nutno podotknout, že potřebuju do stolu vyvrtat díru, kterou protáhnu ty datové sata kable, a v tomto místě hudou 4 kablíky dost blízko sebe. Nabízí se otázka. Dát něco mezi ně a zvýšit tak rozestup mezi nimi. Je to nutné? Nebo omotat je alobalem a to jen v části pod stolem, která vede k PC. Tam se potom mohou křížit s kabelem USB od myši, USB od klávesnice (i když aktuálně je tam PSII a moje stará oblíbená klávesnice). VGA kabel, audio vstup a audio výstup k zesilovači reprobedny. Síťové kable tam nejsou. Má tedy smysl to omotat alobalem? Neptám se v rubrice PC, protože tady je třeba znát názor odborníků elektromechaniků.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Sata kabely mají jednotlivé páry (jsou dva) stíněné. Ze 7 pinů jsou tři právě GND. Další vnější stínění mi přijde docela zbytečné, pokud použijete běžnou délku kabelu do 1m.
itik
hodnocení

A kdyz bych vzal 2x 0.5 metru tyto, a spojil je na jeden metr delky, nebude v tom spoji ruseni? Tam alobal neni.

Napadlo me, ze tohle rozpojovaci reseni by pro me bylo jednodussi a vyhodnejsi nez jeden kus 1m. Je to prakticke (i kdyz asi o 95 Kcs drazsi) protoze lze disky snadno odpojit od PC vsechny nebo nektere.

111®
hodnocení

3x
Nemyslim si ze je to dobrej nápad. Metr by nemel vadit. Spis bych je lehce zkroutil do vrtule podél.
itik
hodnocení

Zkroutit do vrtule by nesly, protoze podle mych vypoctu zustane navic jen 8 cm a to je jeste otazka jestli nebudou nejak zkroucene, zmackane, ohnute.

ml1

Hele a je nutné mít fyzické SATA. Nebylo by lepší natáhnout USB3, to se dá celkem pohodlně do 5 metrů (bezpečně do 3 však také pětimetrové kabely se už shání blbě), na konec dáte hub pro jistotu a za něj převodník USB3 na SATA. A nemusíte řešit chbějící centimetry.

Jinak doporučuju provázkovou metodu, natáhněte provázek a uvidíte, kolik kabelu potřebujete, 8 cm nedává moc prostoru pro chybu. A u kabelů se to nikdy nezdá, koupíte 3 metry i když by měly stačit 2 a pak skoro nestačí ani ty 3 (aspoň mě se to takto občas stává).

ml1
hodnocení

2x

Podle mě je to zbytečné. V domácím prostředí určitě a v průmyslovém to bude na nic.

Co jsem se setkal s rušením, tak nejvíc je na něj náchylné USB, potom HDMI. VGA zůstává živé dlouho potom, co přestane fungovat klávesnice, myš i HDMI monitor. Rušení v obraze VGA nebrání jeho použití.

To byl také důvod, proč jsem převodníky USB-RS232 nahradil fyzickými sériovými porty (koupil jsem tehdy dvě karty po 4 portech, takže včetně portů na desce má ten počítač 10 portů), ty jsou proti tomu dostatečně imunní. Rušení se rovněž nedotklo PS/2 ani ethernetu. Ostatní holt musí nějak přežít, je samozřejmě nepříjemné, když přestane existovat klávesnice a myš a systém se nedá ovládat.

No ale to se bavíme o rušení zvenku, zřejmě dost intenzivním. Vždy si říkám, že oživím měřicí nádobíčko a změřim to, ale kolega, který s tím uměl už nežije, je to jedna z věcí, kterou jsme nestihli, i když jsme o tom mluvili. (Nejde jen o to, jak zapojit antény a nakonfigurovat měřič, je taky potřeba vědět, co se má změřit a vůbec jak výsledky interpretovat, to by on věděl, protože taková měření dělal. Pro mě je to jako lov duchů.)

Jinak na stínění se prodávají takové drátěné punčošky, vypadá to líp, než bastl s alobalem, ale jak tu někdo psal, může se stát, že sice utlumíte nežádoucí signály zvenčí, ale přidáte si kapacitu a kapacita je jeden z nepřítelů rychlosti přenosu (tím druhým je indukčnost). Co si pamatuju ze školy, nejlepší útlum má měděná bezešvá trubka, to prý používá armáda. No ale vy nestíníte počítač proti výbuchu atomové bomby.

Vy se nemusíte bát, datový přenos je zabezpečený proti chybám, když už nastanou. Na metrovém SATA nedosáhnete možná maximální rychlosti (měl jsem někdy v hlavě, jak rychle se dá vypalovat DVD připojené na metrovém eSATA), ale nemělo by to vést k chybám dat, ty jsou ošetřené hluboko pod úrovní, se kterou se baví operační systém, takže se nanejvýš přenos zpomalí, tím, jak si musí data navzájem opakovat. Abych pravdu řekl, dostupnost metrového eSATA (i SATA) mě překvapila a moc jsem tomu nevěřil, když u IDE bylo maximum na 30 cm.

Kabely jsou dělané mj. i na určitou třídu rušení to je ta poznámka o class B podle FCC konsorcia, která se různě vyskytuje a znamená normální prostředí.

111®
hodnocení

0x
Co máš pořád s tím alobale
alobalem, bude to vypadat jak u blbce.
itik
hodnocení

To ne, není to vidět, je to pod stolem a zlevé strany a zezadu není přístup. Takže alobal by mi nevadil :) Já mám alobal rád, já si ho motám i kolem hlavy, když nechci aby mě odposlouchávali :-D

To nám bylo hnedka jasný, když jste začal s tím schováváním disku do stolu. *smich*

111®
hodnocení

0x

jo na ten odposlech je dobrej..*smich*, jenže data jsou něco jinýho...když ten kabel omotáš přidáš nežádoucí kapacitu a klidně se ti může stát, ze se ti sníží rychlost přenosu dat, protože ty kabely nejsou jen dráty, jak si lajk myslí, ale jsou konstruovány tak , aby se zajistil optimální přenos signálu jak co se přizpůsobení zdroji signálu týče, tak k příjemci. Příklad: Meděné kabely pro propojení CD a receiveru a kabely pro propojení Magneťáku do Receiveru vypadají stejně, ale stejné konstukčně nejsou. A rozdíl je jen v tom, že u jednoho jsou ty slaněné vodiče každý drátek s izolací a u druhého bez izolace a mají tedy jiné vlastnosti.

hodnocení

0x
dle meho nazoru jsou SATA chytře vymyšlené neboť používájí twinaxiální strukturu kabeláže
NIcméně si myslím že dávat vedle sebe 2 kabely stejného typu je věc, se kterou se asi moc nepočíalo
PS:♥ Jistě víte, že pojem twinaxiální je poměrně exotický a moc lidí o něm nemá povědomí. Ale existuje ještě jen typ, který je podobně "Exotický"(název). Vzpomenete si jaký?
Už vím, je to triaxiální kabel...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]