Dobrý den, bydlím v panelovém bytě, kde před několika lety proběhla rekonstrukce kuchyně, včetně výměny rozvodů elektřiny do mědi. Doposud jsme měli v kuchyni lavici, stůl a dvě židle. Koupili jsme nový stůl se 4 mi židlemi a uspořádali vše trošku jinak a světlo nám teď míří nad židli. Chtěl bych ho mít zase uprostřed nad stolem. Jak to provést? Sekat do panelu? Řezat? Lišta? Spoj pomocí wago? Kabel plochý? Díky
no panelákoví elektrikáři vědí, že v panelech jsou dutiny kudy se to tahá. Ale pokud byla kompletní rekonstrukce včetně podlah, tak stropní elektrika se tahá podlahou nad tvým bytem..
krtek6
tak pak je ten kabel lehce vyměnitelný a dá se prodloužit, ne? Docela mě překvapuje, že si tam někdo nedal podhledy, kterými by tento problém přešel
Musím ještě podotknout, že bydlím ve čtvrtém patře pod střechou. Potřebuji světlo posunout asi o 60cm, lišta nebude moc pěkná, nedá se to opravdu vysekat?
koko
No když ti odborníci píšou, že ne tak ne! Právěprotože si tak vysoko a barák spadne na všechny. Posuň stůl.
Ty se ptáš a když ti odpovídají že né, tak se ptáš jestli by to nešlo..Tak se neptej a konej. Uvidíš!
re4zon
Sundej svetlo a obskrabni kolem prostupu z panelu. Jestli je otvor dost velky, wago schovas do nej a plochy jde vest omitkou, pokud je dost silna. Na svetlo s led zarovkou muze byt i tenci kabel nez je standardni 3*1,5. Neni to koser, ale lepsi nez sekat stropni panel.
Jestli bydlíte ve čtvrtém patře pod střechou, ve sklepě, nebo úplně nahoře ve věžáku není podstatné. Stropní panely jsou všude stejné.
krtek6
@magdon: "Stropní panely jsou všude stejné"...zde bych si dovolil nesouhlasit..na papíře by měly být...skutečnost a realita je však někdy jiná viz. mnou několikrát zmiňovaná historka o panelácích Zlín x Hradiště
ruki
No dobře, zkusím odškrábnout omítku a natáhnout plochý kabel. Poradíte mi teď čím a jak to zamáznout aby to pak nebylo poznat? Je nějaký postup? Nechci se dívat na nerovnou rýhu na stropě, musí to být dokonalé aby to pak nešlo poznat.
re4zon
To ti nikdo nerekne kdyz nevime, co tam mas ted. Ale muzu te ubezpecit (a nechapej to nijak spatne), ze pokud se musis takhle ptat, bude to videt takrka jiste. Leda bys tam mel sadrovou sterku, tu udelat/zbrousit do roviny zvladnes bezpecne.
ruki
No mám tam jemně zrnitou omítku. Tu si koupím, ale chtěl bych se poradit na postup aby se mi podařilo jí natáhnout aby byl strop hladký.
opravar
To bys musel prestukovat strop v cele plose, aby to nebylo poznat
ruki- když máš jemně zrnitou omítku, tak nebudeš mít strop hladký. Chce to trochu fortel a nebude nic poznat (pokud se kabel schová do drážky). Několikrát jsem zasekával kabel a když jsem si s tím pak pohrál, nikdo nic nepozná.
ruki
Chtěl bych jen ještě poradit postup jak pěkně natáhnout a vyhladit tu jemně zrnitou omítku aby to pak nebylo poznat. Musí se nejprve v nějaké části od seškrábat barva i třeba stará omítky aby pak pěkně navazovala stará omítka na novou? Díky
Proto říkám, že to chce fortel a zkušenost. Podle situace na místě. Něco jde filcem, něco molitanem. To se těžko dá popsat. Když to neznáš, je to problém.
Sekat a řezat se sice do panelu nesmí ale ja bych se nebál a těch 60cm zasekal Za svuj život sem ještě nevidel že by kvúli tomu nákej panelak spad či se nějak zhroutil a věřte že vim o mnoha panelácích kde se elektrika do panelu komplet zasekala a byly to byty v rúzných patrech a i po letech se nic neděje takže těch vašich 60cm ve stropu je úplný prd
opravar
600 x 5 x 4 milimetry drazku neni asi problem, pokud ma drazkovacku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.