Nejste přihlášen/a.
Omlouvám se, podobné téma se opakouje bezpočtukrát, až jsem se vždy divil, teď všaj sám nevím.
Potřebuji obstarat jako dar kompakt pro běžné domácí použití, přitom ale s přijatelnými výsledky.Cena kolem 2.000 Kč Zúžil jsem výběr na tyto přístroje:
KODAK C140,
SONY DSC S9305
CASIO EXILIM Z600
FUJIFILM FINEPIX A 170.
Děkuji za každé dobře míněné hodnocení a radu, nekritizujte prosím low-end, na víc není a mimořádné parametry by se stejně v používání neuplatnily.
Omlouvám se, už podruhé se text otázky nezobrazil, takže teď už jen stručně:
Měl bych pořídit dar - digitální fotoaparát v ceně něco kolem 2.000 Kč. I když jsem se dřív divil podobným otázkám, tentokrát nevím. Má to být přístroj pro běžnou příležitostnou rodinou potřebu, nic extra, ale na druhé straně by neměl být až tak k nepoužívání, pro dospělou osobu - ženu. Nejlépe na NiMh.
Výběr jsem zúžil na tyto čtyři značky, prosím o komentář a doporučení
KODAK C 140
SONY DSC S9305
CASIO EXILIM Z600
FUJIFILM FINEPIX A170.
Děkuji za každou dobře míněnou radu.
doplněno 08.06.10 17:32:Děkuji všem kolegům za dobře míněné a kvalifikované rady. Mezitím jsem se už musel rozhodnout (dar) a proto jsem pořídil SONY DSC S930, komplet vč. 2GB karty, 2x NiMH aku + napaječ. V akci byla ta cena velmi výhodná, zdá se, že se to vyplatí, dárek dělá radost i slušné snímky. Samozřejmě že teprve čas přinese více poznatků. Tak ještě jednou děkuji.
doplněno 08.06.10 17:32:Děkuji všem kolegům za dobře míněné a kvalifikované rady. Mezitím jsem se už musel rozhodnout (dar) a proto jsem pořídil SONY DSC S930, komplet vč. 2GB karty, 2x NiMH aku + napaječ. V akci byla ta cena velmi výhodná, zdá se, že se to vyplatí, dárek dělá radost i slušné snímky. Samozřejmě že teprve čas přinese více poznatků. Tak ještě jednou děkuji.
Takže z Vámi uvažovaných bych vyloučil ten Kodak a Casio. Oba mají dost vysoké počáteční ohnisko zoomu. To dělá problém hlavně v interiérech, kdy se do záběru vejde méně a už nemůžete udělat krok zpět, abyste dostal vše potřebné do záběru.
Vámi udávané Sony jsem na netu nenašel, ale našel jsem
Sony CyberShot DSC-S2000 zde: megapixel.cz/...
Fuji nevím, jestli se ještě někde prodává. Ale vypadá docela zajímavě.
Sony i Fuji mají stejně velké snímače, přičemž jeden na něj naskládal 12 mil. bodů (Sony) a druhý 10 mil. bodů (Fuji), mělo by platit, že fotka by měla být lepší z Fuji, protože má menší hustotu bodů a z toho by měl vyplývat menší šum ve fotkách, ale není to jediné kritérium. Důležitý je také technický pokrok a ten by měl hrát do karet tomu Sony (je mladší). Doporučoval bych vám podívat se třeba na fotografický server flickr.com, do vyhledávání zadat typ foťáku a vyskočí vám fotky běžných uživatelů pořízené daným foťákem. Porovnejte fotky a rozhodněte se pro ten, který se vám nejvíce zamlouvá.
Fotografování je mým koníčkem, ale konkrétní zkušenosti s těmi typy foťáků nemám.
doplněno 08.06.10 07:19:Být Vámi, napájení bych až tak neřešil. Akumulátory dnes vydrží poměrně dost a jsou spolehlivé a nabíječku máte v ceně foťáku. AA akumulátory sice seženete všude, ale musíte k ceně ještě připočíst cenu nabíječky. A vámi vybraný Fuji má AA akumulátory jen dva, takže bude mít oproti Li-on akumulátoru Sony o dost nižší kapacitu, i kdyby jste si pořídil 2700 mAh AA, které jsou mimochodem dost nespolehlivé a k foťáku bych vám doporučil např. Eneloop od Sanyo a ty mají kapacitu "jen"2000 mAh.
Děkuji všem kolegům za dobře míněné a kvalifikované rady. Mezitím jsem se už musel rozhodnout (dar) a proto jsem pořídil SONY DSC S930, komplet vč. 2GB karty, 2x NiMH aku + napaječ. Je to přístroj velmi podobný tomu DSC S2000, ale jen s 10 Mpix.V akci byla cena kompletu velmi výhodná, zdá se, že se to vyplatí, dárek dělá radost i slušné snímky. Samozřejmě že teprve čas přinese více poznatků. Tak ještě jednou děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.