Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Oprášil jsem svůj starý projekt meteostanice a chci ho už konečně dokončit. Chtěl bych využít řešení firmy Pimoroni, která nabízí své řešení v podobě Weather HAT ( shop.pimoroni.com/... Nějakou dobu jsem si s nimi dopisoval ohledně toho, jestli je deska dostatečně chráněna proti rušení z okolí a také tzv. bouncingu (jev spjatý se spínacími prvky). Padla také otázka, zda je možné prodloužit kabely, které vedou od senzorů pomocí kroucené dvoulinky. Bylo mi řečeno, že ano a naměřené výsledky prý budou přesné do délky 10m. Pro I2C senzory existuje řešení od SparkFun s názvem qwiic bus ( learn.sparkfun.com/... které přesně tohle přímo implementuje, takže to vlastně ani nemusím vůbec řešit. To, co je však horší je, jestli lze použít kroucenou dvojlinku i pro tyto ( blog.laskakit.cz/... senzory větru a deště, aby se zvětšil dosah jejich kabelu a údaje přitom zůstaly přesné a signál odolný proti rušení z okolí. K této otázce jsem došel pomocí tohoto webu ( emerx.cz/... Anemometr a srážkoměr jsou vlastně primitivní "digitální senzory", protože obsahují jen jazýčkový spínač, který produkuje impulzy. Korouhvička obsahuje hned několik takovýchto spínačů s odpory, a proto je tedy považována za analogovou (má více hodnot než dvě). Pokud ano, plánuji pro venkovní použití použít S/FTP nebo SYKFY kabel. Zcela by nahradil původní plochý telefonní kabel (dráty budu pájet přímo na desku plošných spojů senzorů a na druhé straně krimpovat konektor). Každý pár kabelů bude přiřazen jinému senzoru (rychlost, směr nebo srážky). Proč vlastně chci tuto sestavu použít? Kvůli problému s přehříváním RPi. Pokud by krabička s Pi byla instalována venku na přímém slunci, myslím, že v létě to bude velký problém. Takže krabice by byla umístěna uvnitř starého seníku na naší garáži. Možná by bylo lepší instalovat RPi dole v garáži, která je řádně větraná, protože teplota na té půdě je v létě taky dost vysoká. Tohle uspořádání s fólií odrážející teplo a ventilátorem, který nechává cirkulovat vzduch uvnitř krabice, je podle mě vlastně také velmi chytré (
V Luhačovicích vyvíjí PCB desku závislou na ESP32 beta.ardumet.cz/... s tím, že tam lze použít SHT3x teploměry spolu s DS18B20 a další vymoženosti. Tady je pak meteostanice přímo luhamet.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.