Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Elektrice nerozumím tak bych se chtěl zeptat zde.
Do teď jsem používal prodlužku, Kde jsem měl připojený stolní PC a 2 monitory. Počítač běžel nonstop asi pár měsíců na skoro plný výkon a vše bylo v pořádku. Prodlužku jsem takto používal několik let.
Měl jsem týden volna a jel jsem pryč (pc jsem si vzal s sebou). Po návratu jsem pc zapojil zpět do prodlužy a když jsem zapnul zdroj, tak vypadl jistič. Zkusil jsem to asi 2x, ale to samé. Následně jsem zkusil pc zapojit přímo do zásuvky a už to bylo v pohodě. Tak jsem zkusil znovu připojit pc přes prodlužku a najednou to taky šlo. Pc následně běžel celou noc na tak 60% jeho výkonu.
Dnes jsem koupil novou prodlužku a když jsem připojil pc, tak jistrič zase vypadl. Nyní běží přímo ze zásuvky.
Chtěl bych se proto zeptat, jestli jde zjistit jaká je šance, že je poškozený zdroj nebo něco s elektroinstalací.
Předem děkuji za odpověď.
Vypadává jistič, nebo chránič? Není v zásuvcece přehozená fáze s nulákem? Některé PC zdroje v takovém případě mohou chránič vyhazovat. Zkuste do zásuvky připojit starší typ rozdvojky a PC připojte napřed z jedné a pak z druhé strany.
idk - Jistič a chránič jsou si dost podobné. Páčky, které se při výpadku přepnou dolů mají oba. Chránič bývá (ale nemusí být) širší a je na něm čudlík, který při zmáčknutí chránič vyhodí. Jistič tajový čudlík nemá.
elia - Dlouhý prodlužovák by měl větší odpor, spíš by se hřál, ale pokud by byl v pořádku, jistič, ani chránič by nevyhodil. Kondenzátor ve zdroji ano. A právě to, jestli je mezi fází a kostrou, nebo nulákem a kostrou může rozhodnout, jestli chránič vybaví.
Jestli se tý skříňce, která je ve zdi obyvkle u dveří s páčka, kterou musím dát nahoru, aby to zase fungovalo, říká jistič, tak jistič :D
Přehozena fáze s nulákem ničemu nevadí, tady je buďto špatný jistič, nebo ta prodlužka je moc dlouhá, anebo ve zdroji vyschnul kondenzátor?
patrně by pomohlo vyměnit jistič typu B za jistič typu C. Elektrikář už bude vědět.
Elektrikář už bude vědět.
Vlastně vůbec vyfotit tu vypadávající páčku, abysme viděli jestli to není ještě třeba starý bakelitový komunistický jistič v paneláku
Pokud doposavad stačil jistič char. B nemá cenu tam cpát C! Je sice tvrdší než B (delší vyp. čas), ale neřeší to příčinu, ale následek. Mimojiné ty staré kom. černé jističe Ijv měly také delší vypínací časy než dnešní s char. B.
Tak příčinou je samozřejmě zdroj v PC, co jiného.
A co myslíš že bude levnější? Ten jistič stojí stovku. Může tam dát i D. Nebo kratší prodlužovačku, případně vyměnit zdroj. Jasně že ti bakeliťáky byly ještě pomalejší. Nejjistější je pozvat elektrikáře s tím, že mu vyfotím stávající jistič a požádám ho, ať si s sebou vezme C a D ...
A příště si vymysli svůj nick.
Vážení rádci, ve většině odpovědí ignorujete skutečnost, že ten jistič (chránič?) vypadává jen při připojení PC přes prodlužovák, při zapojení přímo do zásuvky nevypadne. Takže vadným jističem to asi nebude. Stejně tak to asi nebude tím, že je na stejném okruhu připojený i další spotřebič.
Protože prodlužovák s tím nesouvisí. Zatím vůbec nevíme, co vypadává. Tipuju to na chránič a nesymetrický filtr ve zdroji. O žádnou závadu vážnou závadu nejspíš nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.