Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon a příkon transformátoru

Od: dm22 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, když mám transformátor o výkonu 200W*2x40V, jaký bude jeho příkon? Primár je normálně na 230V.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pri nulovej zatazi trafo berie len prikon na straty v jadre a ohrev primarneho vinutia, to su percenta stitkoveho prikonu.

Pri maximalnej zatazi je odber rovny stitkovemu plus straty na odpore primaru a sekundaru plus straty v jadre. Presne cisla zavisia na konstrukcii trafa.

pup
hodnocení

0x

Příkon bude dle požadovaného výkonu + svoje spotřeba. Záleží jak je trafoi natočeno. Zda jde o domo robo, nebo

z výroby. 200W trafo bude mít svůj odběr cca 5%. Pokud doma navíjené i 10-12%.

dm22
hodnocení

Ten příkon jsem myslel při maximálním výkonu. Špatně jsem to napsal.
pup

Jak píšeme při plném vytížení bych viděl cca 10% navíc... 220VA. Jwedná se o stř. příkon. Nellépe změřit...

dm22
hodnocení

Takže maximální příkon je vždy o něco vyšší než výkon?
elektra

No samo s sebou... Jinak bys měl perpetum mobile.Nemůžeš mít přeci příkon (energii co dodᚨ;) menší než

co vykoná za užitečnou práci... Fyzika 8-9. tř. ZŠ.

hodnocení

0x
Při plném výkonu se ke ztrátám v jádře připočtou ztráty na odporech primárního a sekundárního vinutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]