Nejste přihlášen/a.
Jak se odborně jmenuje ta věc vpravo dole na obrázku - jde s tím točit pořád dokola a stisknout. Něco jako "stiskací volič", ale to mi přijde hloupé a neodborné.
je to rotační volič s potvrzením...výběru
zvolíš funkc, otočíš kolečkem=nastavavíš hodnotu, stiskneš kolečko potvrdíš hodnotu /ve funkci ENTER/
No, já tedy pod pojmem enkodér znám něco jiného - možná je to tím, že servisuji CNC a s encodery pracuji neustáler, ale tím je myšlen rotační snímač třeba na servomotoru, nebo třeba na hřídeli, kde je nutné přesně řešit úhel natočení.
Nemá asi cenu vymýšlet nějaký novočeský název, já při školení obsluh používám název navigační knoflík - což je třeba i název používaný Siemensem na frekvenčních měničích, kde tento prvek slouží k nastavování parametrů
Odkdy je enkoder ovládací prvek? A odkdy má v sobě tlačítko? Enkoder je rotační snímač polohy.
Pravdou je, že český název součástky neznám. Opsat by se to s trochou dobré vůle dalo jako sdružený ovládací prvek.
Tak jo, ukecali jste mě.
Sdružený ovládací prvek zní taky velmi dobře. Tak teď nvm Dělám návod na kalibraci vodivostní sondy, mělo by to být profi
Enkoder pracuje na principu střídání dvou tlačítek, které mají předřazeny odpor v serii. Jak se střídá jedno a druhé či druhé a jedno při točení tam a zpět, tak se dá poznat směr točení i krok.
Nebo kombinaci propojů dle kodovacího disku.
Většina enkodérů může mít ještě doplňující tlačítko jako push button. Něco jako logaritmický potenciometr v kombinaci s vypínačem (třeba u starých rádií volume s on/off spínačem).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.