Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada trafa za toroid

Od: krystof odpovědí: 31 změna:
Dobrý den, mám doma starý zesilovač 2x80w s klasickým transformátorem a chtěl bych ho nahradit toroidem. Napětí na původním trafu je 2x40V a maximální příkon je 240W. Kdybych sehnal toroid se stejným napětím a dostatečným výkonem, lze jím nahradit původní trafo? Myslím že by to nemělo ničemu vadit, ale raději se ptám.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Není původní zesilovač na 220 V? Je běžné, že pak na dnešních 230..240 v síti víc vrčí, protože je trochu přebuzené. Levnější by pak bylo mu tak 20 Watt trafem o 12 V snížit napájení. Pokud vám nevadí cena, tak ta výměna za toroid bude taky ok, vrčet by toroid neměl. Nelekněte se, možná si výměna trafa vyžádá kvůli proudu při zapnutí do sítě trochu silnější pojistku na primáru, toroid bývá při stejném výkonu trochu "tvrdší".
doplněno 24.02.23 19:01: Kdybyste ampérmetrem porovnával klidový odběr takového trafa při 220 a 230 V, tak bude třeba 2x vyšší (záleží na návrhu). To by samo o sobě nevadilo. Pokud se ale na průběh proudu podíváte osciloskopem, tak vlivem saturace jádra tam místo původní skoro sinusovky bude na vrcholu sinu úzká vysoká špice i několikanásobně vyšší, než původní vrchol při 220 V. A protože už to není sinus, ale hnusnej patvar, má spoustu vyšších harmonických (100, 200. 400 Hz), které jsou více slyšet, i kdyby nedrnčely plechy.
krystof
hodnocení

Na zesilovači je napsáno 220V, ale trafo má 2 primáry, jeden na 220 a druhý na 240V, takže stačí přehodit dva kabely a je na 240, ale to jsem udělal hned jako první. Ale vrčí i tak.
Jasné. No tak pak drnčí ty plechy. Ještě by to mohl být problém třeba plechu chassis, který je moc blízko v mag. poli. A zkoušel jste tedy trafo demontovat a uložit pružně?
krystof
hodnocení

Kolem trafa jsou takový plechy, je tam jakoby schovaný v rohu, nejspíš kvůli rušení. Pružně jsem je uložit ještě nezkoušel, musím to nějak vymyslet.
Náhrada trafa za toroid
Pokud budete dávat ten toroid, tak pozor na nějaký uzavřený třmen, ať nevyrobíte závit nakrátko.
krystof
hodnocení

Tomu nerozumím, co myslíte tím závitem na krátko?
když místo jednoduchého letmého uchycení se dá šroub skrz a ještě nahoru třmen, který se někde spojí se základnou.
krystof
hodnocení

Ještě malý dotaz. Nakonec budu dávat ten toroid, jen by mě zajímalo jestli je potřeba ho nějak stínit, nebo stačí ty plechy co jsou okolo? Ono tam stejně moc volného místa nezbyde.
To bude právě překvapení, záleži, jak je to celé provedeno, jestli to bude bručet, nebo ne. Proč nechcete vyzkoušet to zalití originálního trafa? Vypadá celkem solidně.
krystof
hodnocení

Protože si nejsem příliš jistý výsledkem, navíc jsem to nikdy nedělal a nevím co by na to bylo nejvhodnější. Taky se při provozu dost ohřeje, je horké ale ruku na něm udržím. Ta výměna je pro mě snažší než zalévání.

Trafo neměňte. Je to zbytečná práce. Odstínit trafo v nízkofrekvenčním zesilovači není jednoduché. Jak je z fotky vidět, zde je to řešeno profesionálně, což se vám nepodaří. Uděláte hnusný diletanstký bastl, kterým zesilovač znehodnotíte a navíc bude bručet. Impregnace je nesrovnatelně jednodušší a se zaručeným výsledkem.

Jestli se i bez zatížení takto hřeje, tak to vypadá na nějaký problém v trafu, nebo za ním.

krystof
hodnocení

Změřil jsem odběr trafa při zapnutém zesilovači, to bylo 37 W a při větší hlasitosti postupně stoupá. Ten odběr se mi zdá normální, ale zjistil jsem že když zapnu samotné trafo bez zátěže tak je úplně potichu.
krystof
hodnocení

Dnes dorazil toroid, tak jsem to hned vymněnil, funguje to parádně a oproti původnímu trafu téměř žádný brum, ani ve zvuku. Odběr se snížil asi o 3W.
Náhrada trafa za toroid #2
elia

Tak je tam pořádně přišroubovaný, ta podložka s gumičkou a šroubem byla součástí dodávky Trafa?

krystof
hodnocení

U trafa byla jen velká gumová podložka, tu jsem nepoužil. Šroub, matky a podložky tam nebyly.

111®
24.02.23 16:20
hodnocení

0x
A duvod?
krystof
hodnocení

To původní je dost hlučné..
111®
Hlucne trafo jsou volne plechy, utesnit treba prespanem.

hodnocení

0x

Napr skuste online vyhladavac na TME.cz, zadate napatie a vykon. Ak nenajdete, potom nechat vyrobit na zakazku, lacne to nebude.

krystof
hodnocení

Našel jsem tohle, i cena je přijatelná tme.eu/...

hodnocení

0x

Jednak to nemusí pomoci, i toridy jsou hlučné a jednak škoda peněz: Raději bych zkusil odhlučnit původní trafo, nejlépe nějakou neagresivní impregnační látkou, do které ho namočíte a necháte uschnout.

krystof
hodnocení

To trafo je slyšet protože je natvrdo přišroubované ke kovové schránce zesilovače a tím se to vlastně zesiluje. Možná by pomohlo dát pod to trafo měkkou pěnovou podložku a nešroubovat k zesilovači.

111®
hodnocení

0x
Zo nemuze byt neprisroubovane.
krystof
hodnocení

Kvůli čemu? Zesilovač mám na stole a nehýbám s ním.

111®
hodnocení

0x
No a co takhle zamyslet se, staci ho pro utreni prachu naklonit, trafo spadne, dotkne se sitovym vyvodemdesky a je po zesilovaci. Mysli i na ty co o tom vonem trafu nebedi. Muze to skoncit obecnym ohrozenim.

hodnocení

0x

Staré by som určite nemenil. Je dobre odtienené. Primár zapojiť na 240V , predtým nájsť a odstrániť príčinu jeho chvenia. Áno trafo môžete uchytiť pomocou vhodných silentblokov.

krystof
hodnocení

Myslím že takhle bude vrčet pořád, vzhledem ke své velikosti. Je opravdu velké, na fotce to tak není vidět.

111®
hodnocení

0x
Jak na to koukam tak by mozna stacilo pritahnout ty matky, jestli sviraji trafoplechy, ale z obr. to nem zceka jasne.

hodnocení

0x

Trafo neměňte, ale impregnujte. Profesionálně se to dělá ve vakuu. V domácích podmínkách se mi osvědčilo vyvaření v šelaku rozpuštěném v lihu. Nejsou jen povolené svorníky nebo volný stínicí plech?

111®
hodnocení

0x
Ono take neni jednn jak ho tam dáš, kdyz blbě bude se indukovat do zvikove casti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]