Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za součástku?

Od: magdon® odpovědí: 23 změna:

Je to v sušičce ovoce, má to v obou směrech nekonečný odpor. Je to vadná tepelná pojistka? Kde se to dá sehnat?

Co to je za součástku?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano, jednorazova nevratna poistka, pri prekroceni teploty rozpoji obvod. Kupi sa to bezne v obchode, podla prudu a teploty, napr online v TME. Dolezite je odstranit pricinu priehrievania, inak oprava zmysel nema.

hodnocení

4x

Ano, je to tepelná pojistka. Koupit v GME, nebo eshopu se součástkami.

gme.cz/...

Zastavil se vám ventilátor?

hodnocení

Jo jo, zastavilo se to celé.Ten GM Electronic je dobrý tip, to nemám moc daleko (i když zavřeli karlínský tunel, takže musím někudy okolo).

Ne. já to myslel tak, jestli se pojistka přepálila kvůli zastavenému ventilátoru, který ze třeba přidírá. Pak odejde i druhá.
Pod dozorem se to dá pustit se zkratem místo pojistky a sledovat, v čem je problém. Abyste tu pojistku nesháněl zbytečně.
hodnocení

Ventilátor se točí (ručně) bez problému, přidřený není. Ani žádná jiná viditelná závada tam není. Pravděpodobná příčina ale asi bude dost prachem zanesená nasávací mřížka. Zkratovat tu pojistku jem si netroufal, dokud jsem si nebyl jistý, co to je.

To klidně na chvíli udělejte, ona je tam v sérii jako pojistka poslední záchrany, primárně to má rozpínat bimetalový termostat, tak je lepší prvně vyzkoušet, že vše chodí, jak má.

hodnocení

*zdravi* Díky všem, už jsem to taky našel. Nechce se mi ale platit 150 Kč za dopravu součástky v ceně cca 20 Kč, takže musím najít nějaký kamenný obchod v rozumné vzdálenosti *zmateny*.

doplněno 23.02.23 14:27:

Tak ještě dotaz - pojistka je tam přinýtovaná na těžko přístupné slídové destičce. Demontovat jí a přinýtovat novou bez poškození destičky nezvládnu, pájené cínem asi nebude to nejlepší řešení (je tam dost teplo). Máte někdo nápad, jak tam tu novou pojistku zapojit?

To může být horší. Odkud jste?
Já to dělám tak, že si najdu víc eshopů, kde to mají, no a v tom, ke mají pro mě něco zajímavého, co třeba v kamenných obchodech takto neseženu (ácnu, třeba nějaká led světla), toho nakoupím víc, abych pocitově to poštovné "rozpustil". A stejně nekupujte jen jednu, pokud nevíte, proč se přepálila.
hodnocení

tomkk - Jo, takhle jsem před 20 lety koupil pro jistotu 5 zenerek, když jedna odešla v pohybovém čidle. 4 mám dodnes v šuplíku. *smich*

Ale jsem z Prahy, takže to nebude tak hrozné.

Tohle znám, ale vsaďte se, že když je dnes vyhodíte, za pár dní je budete potřebovat.
Manželka mě nedávno donutila dělat pořádek, tak jsem vyházel všechny staré DVD mechaniky. Za 14 dní jsem zjistil, že do projektu potřebuji ten malinký krokový motorek. který jezdí hlavičkou. Musel jsem ho objednat z čičiny a 3 týdny na něj čekat. :-D

To připojení jsem řešil tak, že jsem z čokolády(svorkovnice) vylámal jen ten váleček se dvěma šroubkama, starou pojistku ucvakl hned za válečkem, na zbylé vývody dal ty šroubové svorky z čokolády, do nich z druhé strany novou pojistku. Fungovalo to bez problémů.Ale měl jsem tam dost místa, pokud není, může být problém.

hodnocení

ajvn - *zdravi*Dík za nápad. Nějaké místo by se snad našlo. Podívám se po nějaké malé "čokoládě".

Tohle moc rád nevidím. teče tu skoro 10 A a bude to cyklicky vyhřívané, může se to za pár let při provozu začít uvolňovat.

111®
hodnocení

0x

ucvaknot těsně u pojistky a je li dost místa tak napájet na ty konce, možná se to mnění i s tou slídou, uvidíte až koupíte novou...

hodnocení

Jen mám obavy, aby cínem pájený spoj vydržel v těsné blízkosti topné spirály. Ale pojistka je na 99 stupňů, takže teplejc by tam asi být nemělo.

Ta slída tvoří kostru pro topnou spirálu, takže to se vyměnit nedá.

Co to je za součástku? #2
Byl by lepší tvrdší cín, nebo stačí bezolovnatý a zakroutit, aby ani pak nevypadlo. Ale jestli na fotce dobře vidím 99 C, tak tam na nožká o moc vyšší teplota nebude, a když jo, tak se zas přepálí pojistka.

Naprosto bez obav to připájejte obyčejnou pájkou. K jejímu roztavení není žádný důvod.

111®
hodnocení

0x

tu novou samozřejmě necvikat, jen tu starou...a novou zapájet nadlouhý dráty, a pak třeba natvarovat do stejného místa..

dělá se to tak že se z tenkého drátku navine dutinka do níž se dají proti sobě oba konce drátů a celé se to propájí..

Vela stastia pri "propajeni" poistky na 99 stupnov, hadajte, co sa stane?

111®

to se uvidí...

Tepelné pojistky jedině lisovat nebo šroubovat. Nikdy pájet, kor tyto na tak malou teplotu.

Při pájení cvaknout těsně u pojistky pean, ten odvede teplo.

111®
hodnocení

0x

ještě by mne zajímala příčina...pokud správně foukala a nikdo ji nazakryl tak by neměl být důvod aby odešla pojistka..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]