Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Varistor a polarita

Od: toux odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,- prodlužka s přepěťovou ochranou přestala fungovat nesvítí ani dioda. Když jsem jí rozmontoval tak jsem tam našel -jsem si to myslel- keramický kondenzátor. Odpájel jsem ho a šel s tím do elekrosoučástek. Když jsem jim tam ukázal tu součástku a že chci koupit novou, tak mi řekli, že je to varistor a né kerm. kondenzátor, Tož jsem ho koupil. Na netu jsem hledal info, jak ho zapojit, ale nikde jsem nenašel info o tom jestli má nějakou polatitu -+ a -. Podle toho co jsem našel na netu, tak vypadá, jsem vydedukoval, že je asi bez polarity. Je to tak, nebo se pletu? Abych ho nepřipájel naopak a nepoškodil, pak znovu jen pro něho jet 30km se mi neoplatí -(cesta do nejbližší prodejny elektrosoučástek). dík za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Jestli chcete mít jistotu musíte najít katalogový list dané součástky.
Až varistor nainstalujete tak prodlužka stejně nebude fungovat.

jira1
hodnocení

2x

Jestli nepoznáš varistor od keram. kondenzátoru a nevíš "polarizaci" a neznáš princip,tak se nehrab do sítě a nech to jiným.

K čemu slouží taková prodlužovačka? Již bylo několikrát zmiňováno,že musíš mít v rozvaděči přepěťovky

vyšší třídy apod.

riva
hodnocení

0x

Chce to nejprve zjistit co je vadné a to vyměnit. Většinou stačí multimetr, který je dobré mít v každé domácnosti.

toux
hodnocení

Bydlím v paneláku, takže nějaký rozvaděč mi nějak nepomůže v něm se hrabat nemůžu, ani nechci. Je to klasická prodlužka na až na 5 zařízení. Samozřejmě jsem měřil multimetrem a na to varistoru nic neukazuje. Když to propijím drátkama tak prodlužka jede, ale radši tam dám ten varistor.

riva

Drátkama bych raději nic nepropojoval. A přes varistor nic jít nemá kromě přepětí. Multimetrem se hledá, kde je závada.

hodnocení

0x

Zbytocna snaha, ten varistor poskytuje ochranu asi ako karton od televizora pred strelbou z gulometu.

Vzhladom na vase biedne znalosti odporucam nehrabat sa v zariadeniach, ktore funguju na 230V. Predlzku poskladajte naspat bez varistora a zite v mieri.

hodnocení

0x

Varistor nemá polaritu. Multimetrem můžete zjistit pouze zkrat, nikoli funkčnost. On byl zkratovaný nebo proč jste ho měnil? Jestli tam má svítit nějaká dioda, tak je závada jinde. Funkčním varistorem proud neteče. Je to napěťová, nikoli proudová ochrana.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]