Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoké napětí

Od: luke* odpovědí: 11 změna:
Zdravím, v mém pokoji se uz nějakou dobu potýkám s jedním problémem ohledně vyššího napětí tam kde by neměl co dělat . Když do svého xboxu nebo televize zapojím ovladač přes kabel tak mi můj ovladač dává celkem vysoký rány do rukou zatím co když jsem zkusil zapojit Xbox v jiné místnosti tak problém nepřetrvával. Zkusil jsem se podívat do zásuvky a žádný z drátů povolený nebyl + přes zkoušečku šlo jen těch 230v . Jsem uz docela bezradnej protože praxi elektrikáře mam takřka nulovou .

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak si zkontroluj co máš oblečené na sobě nebo jakou máš židli, na které sedíš.

Oblečení s umělými vlákny nebo židle na které se pohybuješ tě nabíjí statickou elektřinou.

Ta se potom vybije tím, že se dotkneš něčeho kovového.

S napětím v zásuvce to skoro jistě nemá nic společného.

Zkus se občas dotknout rukou radiátoru nebo něčeho jiného kovového a uzemněného. Statická elektřina na tvém těle se vybije.

kmet
hodnocení

0x

Zkus vidlici v zásuvce otočit tzn. vyměnit strany kontaktů. Jedná se s největší pravděpodobností o unikající proudy přes zdroj.

luke*
hodnocení

Mám prohodit fázi s nulou?
zaseja

Jo, pokud je ta vidlice jenom plochá a dá se otočit, tak to zkus, dřív se to občas stávalo, že to kopalo a po otočení byl klid, prostě nad tím nepřemýšlej a zkus to.

jirk*
hodnocení

0x

Jak je vysoké ono napětí? Změřil jsi voltmetrem. Jakou zkoušečkou jsi měřil napětí? Proti čemu jsi měřil. Fázi proti nule.Změř zda nemáš napětí na stínění kabelu. Co tě vlastně tluče. Není to fakt jen statika...

hodnocení

0x
Co když to hned zopakujete, dostanete opět ránu?
Pokud už ne, je to jen statika (suchý vzduch, umělé tkaniny..)
Pokud ano, utíká tam někde proud. Dělá to běžně elektronika připojená vidlicí bez zemnícího kolíku (např. TV). Kondenzátory na zdroji způsobí, že vodivé části, jako třeba konektor, vlastně lehce plavou uprostřed mezi nulákem a fází, tedy cca na 115 V AC. než je třeba ukostřeným zařízením nepřitáhnete ke kostře.
Ale taky může být závada na elektroinstalaci, nebo zařízení a probíjí něco, co nemá.
luke*
hodnocení

Statická elektřina to opravdu není protože se to stane pokaždé co se dotknu :/
Nějaký multimetr asi nemáte? Ja říkám, TV to dělají běžně. Bylo by ale dobré ověřit, že proud je v normě, že se nejedná o nebezpečnou závadu. Pokud zdroj zařízení není úplně symetrický, může pomoci otočit tu vidlici v zásuvce.
Pokud vás to otravuje, můžete se to pokusit uzemnit, ale mělo by se předem měřením ověřit, že důvodem není nebezpečná závada.

tj
hodnocení

0x
Ovladač k Xbox má kovovou kostru? Není plastový? Za další... Kdyby do obvodů ovladače šlo 230V, nespálily by se vnitřní obvody? Xbox nemám, ale nikdy v životě by mě nenapadlo, že by ovládací komponenta byla kovová a šlo do ní 230V, aby to dávalo uživateli rány...

hodnocení

0x

Pravděpodobně to dělá společná TV anténa.

jano123
hodnocení

0x

Staticka elektrina, nepoužívajte priliš odev z umelého vlákna,

pretože okrem toho, že su rany nepríjemne, možete v určitých

prípadoch poškodiť aj elektroniku, hlavne ak sa dotýkate

pinov na konektoroch...*nene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]