Zdravím, v mém pokoji se uz nějakou dobu potýkám s jedním problémem ohledně vyššího napětí tam kde by neměl co dělat . Když do svého xboxu nebo televize zapojím ovladač přes kabel tak mi můj ovladač dává celkem vysoký rány do rukou zatím co když jsem zkusil zapojit Xbox v jiné místnosti tak problém nepřetrvával. Zkusil jsem se podívat do zásuvky a žádný z drátů povolený nebyl + přes zkoušečku šlo jen těch 230v . Jsem uz docela bezradnej protože praxi elektrikáře mam takřka nulovou .
Zkus vidlici v zásuvce otočit tzn. vyměnit strany kontaktů. Jedná se s největší pravděpodobností o unikající proudy přes zdroj.
luke*
Mám prohodit fázi s nulou?
zaseja
Jo, pokud je ta vidlice jenom plochá a dá se otočit, tak to zkus, dřív se to občas stávalo, že to kopalo a po otočení byl klid, prostě nad tím nepřemýšlej a zkus to.
Jak je vysoké ono napětí? Změřil jsi voltmetrem. Jakou zkoušečkou jsi měřil napětí? Proti čemu jsi měřil. Fázi proti nule.Změř zda nemáš napětí na stínění kabelu. Co tě vlastně tluče. Není to fakt jen statika...
Co když to hned zopakujete, dostanete opět ránu? Pokud už ne, je to jen statika (suchý vzduch, umělé tkaniny..) Pokud ano, utíká tam někde proud. Dělá to běžně elektronika připojená vidlicí bez zemnícího kolíku (např. TV). Kondenzátory na zdroji způsobí, že vodivé části, jako třeba konektor, vlastně lehce plavou uprostřed mezi nulákem a fází, tedy cca na 115 V AC. než je třeba ukostřeným zařízením nepřitáhnete ke kostře. Ale taky může být závada na elektroinstalaci, nebo zařízení a probíjí něco, co nemá.
luke*
Statická elektřina to opravdu není protože se to stane pokaždé co se dotknu :/
Nějaký multimetr asi nemáte? Ja říkám, TV to dělají běžně. Bylo by ale dobré ověřit, že proud je v normě, že se nejedná o nebezpečnou závadu. Pokud zdroj zařízení není úplně symetrický, může pomoci otočit tu vidlici v zásuvce. Pokud vás to otravuje, můžete se to pokusit uzemnit, ale mělo by se předem měřením ověřit, že důvodem není nebezpečná závada.
Ovladač k Xbox má kovovou kostru? Není plastový? Za další... Kdyby do obvodů ovladače šlo 230V, nespálily by se vnitřní obvody? Xbox nemám, ale nikdy v životě by mě nenapadlo, že by ovládací komponenta byla kovová a šlo do ní 230V, aby to dávalo uživateli rány...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.