Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Statická elektřina a uzemnění

Od: jirik® odpovědí: 26 změna:

Dobrý večer.

Již několik měsíců mě v práci trápí statická elektřina.

Popíšu situaci:

Sedím za PC na židli, nohy mám na zemi a ruce položené na stole, dotykám se šasi a klávesnice NTB.

V této chvíli se mohu dotknout uzemněného šasi notebooku, automatu na vodu, který mám vedle sebe, podat si ruku s kolegou. Nic se neděje.

V momentě, kdy se zvednu ze židle a dotknu se notebooku / automatu na vodu / nějakého člověka, tak dostanu ránu. Jiskra je někdy skoro 1 cm dlouhá.

Zašlo to už do extrému, kdy jsem ovázal kabel okolo topení. Ani ten kabel mi nedá ránu, pokud sedím na židli. Jakmile se z židle zvednu, ránu dostanu.

Mám docela strach o elektroniku okolo mě. Navíc to není příjemné, když dostanu ránu 8x denně.

Neměli byste nějaké tipy? :)

Předem děkuji za rady.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Zmenit oblecenie, obuv, podlahovu krytinu a zvysit vlhkost vzduchu.

hodnocení

2x
V krajním případě si můžete koupit toto:
hadex.cz/...
doplněno 15.02.23 20:59: To znělo, jako že ten problém máte v okamžiku, kdy slízáte ze židle.
Ano, musí to být přicvaknuté k něčemu přizemněnému.
Jinak, jste si jistý, že NTB je uzemněný? Má přívodní šňůra zdroje třídrátový konektor?
hodnocení

Ale to bych musel připnout na nějakou uzemněnou část, ne?
Abych se lépe vyjádřil - Já se uzemněných částí dotýkám po celou dobu mé práce. Nikdy nedostanu ránu. Jakmile se ale nedotýkám ŽIDLE a dotknu se uzemněné části, tak ránu dostanu.

Tak ať je na tom videu vidět, jaké máte pauče. ;) Nejhorší jsou ty lehké umělohmotné od ťamanů.
My třeba v práci máme pod linem měděné pásy a lino je antistatické. Tohle se ale v běžném kanclu čekat nedá.
On ten náramek má nějaký odpor, tedy může sloužit k tomu, že se o měj dotykem cíleně vybijete bez velké rány.
Mimochodem, máte te problém i v létě, nebo jen teď, když se topí a je suchý vzduch? Prodávají se nádržky na vodu na topení pro zvýšení vlhkosti vzduchu.
hodnocení

Ano, problém mám v okamžiku, kdy slézám ze židle / Po tom, co jsem z ní slezl. Když na ni sedím, jako by se nic nedělo.
Moje rutina je vstanout ze židle, dotknout se uzemněného kabelu na stole, ať mi to dá ránu a jít dále. Důvod je ten, abych náhodou nedal ránu kolegům, nedej bože nějaké návštěvě, které podávám ruku :-D

Náramek mi nepřijde moc pohodlný. Musel bych ho pořád odepínat. Navíc bych vypadal trochu jako exot, poněvadž je ve firmě formálnější dresscode.
- V práci máme koberec.
- Topíme klimou, kolegové jsou schopni tam nastavit 30°C (suchý vzduch bude asi na místě)
- Mám "papuče" z Tesca za 200,- vypadají jako gumové. Skoro nic neváží.
- O létě vám nic neřeknu, nastoupil jsem v zimě :-D
- NTB je zapojený v monitoru, který má "3drátový" konektor. Ale to je asi nepodstatné. Zkouším šahat i na šasi nápojového automatu a na uzemněný kabel.

Myslel jsem to tak,že náramek necháte položený na stole a místo abyste se vybíjel prstem ránou o kov se vybijete měkčeji o něj.
Ty lehké plastové papuče jsou fakt problém. A pokud tedy platí, že se nabijete slezením ze židle, tak může být problém v kalhotech. To nosíte tesilky?
hodnocení

Ach tak. To pak chápu... No, spíš bych však chtěl vyřešit příčinu.

Nosím rifle 98 % bavlna 2 % elastan a přiznám se, že jsem si musel Googlit, co to jsou "tesilky" :-D

Rifle by měly být ok. Ale papuče bych změnil.
hodnocení

Dobrý večer.

Tak video jsem natočil. Bohužel (bohudík) jsem dnes nedostával tak velké rány, takže na konci videa jen slyšíte malou ránu.

Tu zbastlenou měděnou pásku na stole komentovat nemusíte, haha.

Video zde

Pantofle a vlkost vzduchu. Vlkhost dostat aspoň k 50 % a ty pantofle jsou dokonalým izolátorem i ebonitovou tyćí. A ten koberec bude liščím ocasem. Já vím, že jste dostal ránu i v keckách, ale ta opatření se prostě musí posčítat. Chápu, antistatické papuče stojí litr, nám je kupuje zaměstnavatel. Prodávají se i ESD podložky na stůl i pod židli, ale vše stojí prachy. Ta nádržka na topení a normálnější papuče je ještě to nejlevnějśí.
hodnocení

Dodatek:
Ano, jsem si jistý, že je NTB uzemněný. Dostávám rány, když se ho dotknu, pokud nesedím na židli :)
Kabel omotaný o topení mi také dává ránu, pokud se zvednu ze židle a dotknu se ho.
Zkusím vám natočit video, jakmile budu v práci (nejspíš v pátek)

hodnocení

1x

Zdá se, že se nabijete ve chvíli, kdy se zvedáte ze židle. Problém je tedy rozhraní materiálů židle a Vašeho oblečení. Zkusil bych experimentálně koupit třeba alumatku, natáhnout ji na vnitřek židle, nějak ji přivázat a zkusit sedět a vstávat.

Jinak tu ránu realizujte přes kovový předmět, který držíte v ruce (například klíče), není to taková šlupka do těla.

Antistatický sprejem postříkat židli venku, nebo potřít zředěným avivážním roztokem pro praní plochu pod židlí a židli.

Běžně se muselo užívat na kobercích, když staré televize měly dotykové přepínání kanálů, jinak se odrovnal kanálový volič.

Jj, Laura Transitor. tento výkřik moderní techniky (nebo jen výkřik *smich*) jsme měli.

hodnocení

0x

Suchej vzduch, kolem 30% rel. vlhkost.

Tzn. - musíte si v kanclíku zvlhčit vzduch, optimum tak 60 - 70% rel. vlhkost.

Výboje pak téměř ustanou. Antistatická pracovní obuv by taky neškodila - vyžádejte si ji od zaměstnavatele!

hodnocení

Antistatická obuv asi neprojde. Sedím v kanceláři, kde všichni chodí v domácí obuvi. Já mám gumové boty přezůvky, ale pro testovací účely jsem chodil bez nich.

Zítra schválně změřím vlhkost vzduchu a dám vědět :)

hodnocení

Dobrý večer.
Vlhkost vzduchu skutečně 33-34 %...
Také zde přikládám video

Pořídíme tedy zvlhčovač. Snad pomůže. Spíš mě fascinuje, že ránu dostanu jen, když nejsem na té židli :-D

Psal jsem dříve, použít antistatický přípravek (i obyčejný k máchání prádla) na potah židle. Levné, účinné. Píšete "jen na židli", jež má zřejmě nevhodný potah od výrobce.

tj
hodnocení

0x
Noste bavlněné oblečení a zvyšte vlhkost vzduchu na 60%.

riva
hodnocení

0x
Třeba pomůže ozonátor. K vybití statického náboje se používají běžně.
riva

Teda ne ozonátor, ale ionizátor. Je to podobné, ale ozonátor generuje těch iontů nebezpečně moc.

hodnocení

0x

Možná máš odpruženou židli, ta bývá taky zdrojem náboje.

hodnocení

0x

Řešení spíš provizorní, ale zcela funkční - Než vstanete, podržte se něčeho uzamněného. Teprve potom vstaňte. Dotýkejte se po celou dobu, kdy jste v kontaktu se židlí. Pak se můžete bez obav pustit, ránu už nedostanete.

hodnocení

0x
Nejlepši bude prevence a to antistatická obuv. Da se improvizovat, principem je vytvoření vodivé ho spojení horní a spodní strany obuvi, není třeba co nejmenší odpor ale co největší plochu. Například antistatická lepící páska, nebo grafitový prášek.

111®
hodnocení

0x

tak silonový koberec a šoupání nohama zcela jistě vyrobí statiku...a nemusí šoupat nohama ten koho to ve finále kopne, jsi tam sám v kanclu a dělá to jen tobě?

ml1
hodnocení

0x

Elektronika by měla být vůči tomu chráněná (ale ruku do ohně za to nedám), pokud se nehrabete uvnitř. Jinak se mi osvědčilo vybít se nějakým špičatým kovovým předmětem (propiskou, klíčem, prostě ne přímo prstem) do topení. Některé oblečení funguje jako generátor statické elektřiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]