Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Led dioda

Od: lukas* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, potřebuji dát na traktor domácí výroby led diody do zadních světel. Mám led diody na 3,2 - 3,6v, 3w, 700mA a nevím jaký použít ke každé odpor. Dinamo mi dává 6v a baterie je použita na jawu 350 stejně jako motor. Pořadí prosím někdo jaké odpory mám koupit?
Dekuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

no jako dynamo a baterie dobrý a z čeho ty ledky budeš krmit? Pokud z baterky 6V tak (Ubat-ULed)/I Led=R

makk
hodnocení

0x

3,5/0,7=5 takže ta dioda má při 3,5V odpor 5 ohmů. Takže odpor 8,5 ohmů, ale musí být min na ty 3W (lépe na 5W) a něco pod 3W bude topit = budete vyhazovat. Navíc ten odpor bude dost velký (rozměrově).

doplněno 14.02.23 13:45:

Těch 8,5 ohmu spočítáte trojčlenkou. Když 3,5V odpovídá 5 ohmům, tak kolika odpovídá 2,5V? Mám to blbě, má to být 3,6 ohmu :).

hodnocení

0x

6V akumulátor může dosahovat napětí 7V, takže bych použil odpor v rozmezí 5 - 6 ohm, min. 3 W.
7V - 3,2V = 3,8V, 3,8 : 0,7 = 5,4 ohm

lukas*
hodnocení

Děkuji za vaše odpovědi. Už je to tak 30 roků co jsem něco elektronického skládal a hledal odpory podle barevných proužků, tak už se v tom teď vůbec nevyznám.

111®
hodnocení

0x

tak se koukni tady: telefon.unas.cz/...

Led dioda

hodnocení

0x
To ale podle napětí nejsou červené LED, takže je nemáte jako "poziční", ale jako pracovní bílé osvětlení?
Nechcete dát odkaz na ty LED? Při těch 3 W pravděpodobně budou vyžadovat chladič.
Při návrhu je potřeba počítat s tím, že napájení reálně bude něco přes 7 V.
doplněno 14.02.23 17:53: No tak tuhle při 3 W samozřejmě chladit musíte. Já jen, jestli s tím v konstrukci počítáte.
Stejně tak, pokud nepoužijete aktivní zdroj proudu, ale předřadné odpory, tak ke každé 3 LED na nich bude taky přes 3 W, tedy reálně koupit přes 8 W a stejně musí dýchat.
Upřímně, než se s tím dnes dělat, raději bych koupil hotový reflektor cca 10 W/12 V a k němu měnič z 6 V.
lukas*
hodnocení

Mělo by to být toto. Diody jsem dostal od známého. Víc informací k nim nemám.
dratek.cz/...
lukas*
hodnocení

Ano s chlazením počítám. Možná jsem to napsal špatně. Jedná se mi o zadní světla, brzdovky a směrovky. Budou svítit jen minimálně. Světla jako takový jsou hodně starý a chci je zachovat,jen už je problém s objimkama a zadní části světel jsou už taky trochu rozbité tak to musím upravit. Je to malotraktor starý minimalně 50 let a poskládaný z ještě starších dílů.
To ale máte mnohem lepší koupit červené led. Když budete dělat z bílé led červenou filtrem červeného plexi, zahazujete víc jak polovinu světelného výkonu a výsledná barva je vyblitá oranžovo červená. (vyzkoušeno) Navíc má červená led poloviční úbytek, můžete dát dvě do séri, pustit do nich 0.4 A, na každé bude pod 1 W, takže bude menśí odběr i potřeba chlazení.
Pokud už máte nějaká stará sdružená světla, koupil bych do nich na alíkovi odpovídající 6 V led žárovky. A protože kdo ví, jak moc vám lítá napájení, (pomud tam ještě máte regilační relé, tak hodně) dal bych každé do série rezistor, na kterém bych srazil tak 0,5..1 V, aby LED tak netrpěly. A přívod k baterkám vyvést z baterie, ne z dynama.
lukas*
hodnocení

Asi máte pravdu. Po přemýšlím o tom. Děkuji moc za informace

ml1
hodnocení

0x

Tohle chce nějaké experimenty a měření. Řešil jsem totéž na kole (dynamo či spíš alternátor 6V~), dopadlo to tak, že jsem dal dvě ledky do série (neříkejte, že máte červené ledky na 3,2, červené mívají daleko míň, mám něco jako tohle gme.cz/... prostě kolem 2V) a když jsem hledal vhodný odpor, zjistil jsem, že neni potřeba žádný a dovoleným 350 mA se ani nepřiblížím (i když odpojím přední světlo a veškerý výkon jde do zadního). Přesto to svítí dost a aspoň to neuvařim. Ale ještě mám v cestě usměrňovač z pravěkých diod alá KY130/80. Funguje to skvěle na dynamo i na powerbanku, zadní svítí tak akorát, přední trochu méně (klasická žárovka dělaná na 6V). A nemusím každých 14 dnů měnit žárovky. Nechápu co to dneska dělaji za šmejd, a to jsem kupoval přímo žárovky do kola, že nevydržely normální to chápu. Původní žárovka bohužel zařvala při nějaké opravě, jinak bych ji tam měl možná dodnes jako tu přední.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]