Zdravím, potřeboval bych poradit jak mám snížit síťové napětí 240V na 220V. Mám starý zesilovač a na štítku je 220V a obávám se že by to dlouho nevydržel. Viděl jsem že se prodávají nějaké stabilizátory, ale na 230V. Děkuji za rady.
Pokud je v pořádku, tak to zvládne, nebojte. Síťové napětí vždycky bylo s tolerancí. Pokud na tom trváte, tak musíte napsat maximální příkon toho zesilovače, potom se dá poradit konkrétní řešení. Je rozdíl, jestli je to 2x 5W nebo 500W. Mimochodem těch 240V jste si změřil? Jmenovité síťové napětí je 230V.
krystof
Maximální příkon je 670W, ale toho se v praxi nedosáhne. Napětí mám změřené 240V.
Pak by záleželo na typu zesilovače a jaký má napájecí zdroj. Pokud je v něm transformátor, šel by vyměnit za jiný vhodný, aby se dosáhlo správného napětí na výstupu při 240V. Úplně nejlepší by bylo mít od toho schéma zapojení a pak by se dalo poznat, jestli a případně čemu by vyšší napětí mohlo vadit.
Všechna zařízení jsou konstruována na určitou toleranci napájení, většinou +-10%. Takže 240V u Evropského provedení vyhoví. Samozřejmě pokud by se to použilo v Anglii, kde je 240V jmenovitých, tak už by to nemuselo být dobré.
Při vstupním napětí 220V je výstup z trafa 2x42V AC; při 240 je to 45,8V...Změřil bych výstpní DC napětí zdroje (54,6V +--) a porovnal se skutečností. Případně teplotu součástek za provozu. Trafo, předpokládám, bude mít jen napětí na vstupu 220V...ale uvidíme..
krystof
A co použít toto? Tam bych si mohl nastavit rovnou 220V. higarden.cz/...
@krystof - Určitě ne TR11 regulátor. Nereguluje napětí, jen rozsekáním sinus-průběhu snižuje dodávaný příkon pro jednoduchá zařízení jako domácí klasické žárovky a tepelné spotřebiče - tedy jen odporové spotřebiče. Neodvážil bych se běžně používat ani na vrtačky (přehřátí vinutí motoru) a podobně.
V síti nemáte 240V (odhaduji na chybu měřáku), 230V lze běžně užívat pro spotřebiče na 220V. Dodnes je lidé užívají a ani o tom nevědí (starší rádia a jiné spotřebiče).
@regine se začátkem odpovědi naprosto souhlasím. Ale 240V dnes není žádná neobvyklost, taky se mi doma napětí pohybuje cca od 237 do 242V. Je to normálně v toleranci.
to funguje na zvýšení i snížení...podle toho jak se to zapojí..
krystof
Mám doma nevyužitý toroid 230V 2x22V 200W, tak jsem ho takto zapojil a výsledné napětí je 213V, což je dobré. Na zesilovači jsem to zatím nezkoušel, musím dát na konec zásuvku. Ale myslím že 200W toroid by se hrát neměl.
Pokud tento výrobek byl vyroben pro evropský trh můžete ho připojit rovnou do zásuvky a používat. Pokud výrobek nebyl vyroben pro evropsky trh a nemá prohlášení o shodě výrobku nesmíte jej u nas používat.
I ta prodlužka musí vyhovovat našemu zákonu a dovozce musí prohlásit shodu výrobku. A když někdo si nechá poslat zboží které nevyhovuje naším předpisům které jsou definované v zákoně s vidinou ušetření a daný výrobek způsobí škodu tak žádná pojišťovna nic neproplatí.
ra20z - Jo jo, tak by to mělo být. Jenže mnohdy není. Je to v podstatě bohapustá teorie, obcházená i oficiálními prodejci v ČR. Před pár lety jsem tady předvedl vyhořelou prodlužovačku (hledat to nebudu), koupenou v kamenném českém obchodě, která měla vydržet 6 A (s vodiči snad 0,5 mm2)., Prodlužovačka měla sice ochranný kolík, ale jaksi k němu zapomněli připojit ochranný vodič. Kabel pouze dvouvodičový, vypínač jednopólový (při troše štěstí vypínal skutečně fázi). Přesto na ní byla značk CE.
Pokud je napětí nutné snížit, tak jediné bezpečné a smysluplné je to zapojení, které uvedl s obrázkem @krystof, Prostě odečíst 12 V trafem. Výhodou je, že vám stačí malé levné trafo dimenzované na 1/20 příkonu zesilovače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.