Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik spotřebičů můžu zapojit do jedné zásuvky?

Od: seban1 odpovědí: 19 změna:
Dobrý den. Nedávno jsem si poprvé pronajal byt a řeším problém. Mám u postele zásuvku do které mám strčenou prodlužovačku se 3 výstupy. V nich mám Router, solnou lampičku a druhou prodlužovačku se 3 výstupy, ve které mám stolní LED lampu a občas 30w nabíječku na notebook. Teď ale přišel majitel s tím že nově bude nutné napájet anténu po kablu. V první prodlužovačce mám teda nově místo solné lampy napájení antény (příkon nula celých nula celých nula nula). Každopádně teď nemám kam zapojit solnou lampu. Chtěl jsem to vyřešit tak že bych do první prodlužovačky ještě vrazil rozdvojku, ale vím že elektrikáři tohle nesnáší. Je to problém i když se jedná o tak nízký příkon? Děkuji :)

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Než dvě prodlužky do prodlužky, radši kupte prodlužku s potřebným množstvím zásuvek (+ nejlépe rezervou).
Jinak není problém, někdy to holt (v podnájmu) ani jinak nejde.
Tohle ještě OK, horší je mít v jedné prodlužce troubu, myčku a rychlovarku :)
napoveda1z

Vic jak 2300 W (10 A) na jednom okruhu s jednou pojistkou (muze mit vice zasuvek, nejde jen o jednu zasuvku, ze ktere vede prodluzka) stejne nejde, jinak pojistky-jistice vypadnou. Rychlovarna konvice + mycka nebo trouba v kuchyni vypadne to. Nesmi prilis velky odber nad 2300 W priblizne bezet najednou, malych spotrebicu (lampicka, notebook, nabijecka ...) lze mit v jedne prodluzce kolik chces.

hodnocení

5x

U tak nízkých příkonů to problém není.

Každý přechodový odpor (spoj) vadí hlavně silně příkonovým spotřebičům (konvice, mikrovlnky, trouby, přímotopy, fény, kulmy,...)

Tyto spotřebiče měj výhradně přímo v zásuvkách ve zdi a nepoužívej pofidérní rozbočky, které skoro téměř všechny mají max 10A a jsou nekvalitně vyrobeny.

tj
hodnocení

3x
Ne, s takto malými odběry problém není. Jen bych to spíše řešil prodlužovačkou s více zásuvkami, než do jedné troj, dát další troj a pak ještě rozdvojku. Jen pozor ať máte zastrčené vše pořádně. Už jsem viděl, jak byla rozdvojka strčená v prodlužce, kde byla další prodlužka s 90st zástrčkou. Rozdvojka se kvůli natočeným zasuvkám opírala o zástrčku a byla tak tak, že tam držela, celá nahnutá. Riziko jiskření a vyhoření.

vernon
hodnocení

2x
Není důvod, aby to byl problém. Běžně na zahradě zapojuji i několik prodlužovaček za sebe a taky není a nemůže být problém.
Je důvod, fyzikální zákony neoblbnete, v lepším případě máte velkou ztrátu výkonu na vedení, v nejhorším případě smrtelný úraz.

Bohužel fyzika spousta lidem nic neřekne.

napoveda1z

Pri nekolika prodluzovackach za sebou a zejjmena velkem odberu na konci mohou byt ztraty energie vyznamne. To se promitne v ucte za elektrinu, prodluzka se zahriva a navic i pri odberu na konci rekneme 2000+W muze spolecne se ztratami odber ze zasuvky prekrocit 2300 W resp. 10 A a vypadnou pojistky.

U dalkovych vedeni - odporove ztraty jsou dany U=R.I.I, tedy s kvadratem proudu. Pri zyseni napeti 10x se pri stejnem prenosu mnozstvi energie snizi proud na 10% a tepelne ztraty na vedeni poklesnou na 1 % puvodnich. Proto je v dalkovych vedenich 400 kiloVolt nebo 220 kiloVolt.

Fyzika dělá většině laikům problémy, ale když si koupí prodlužovák tak dostanou k němu návod kde je psáno že ho mají zapojit do pevně instalované zásuvky nikoliv do dalšího prodlužováku.
Při ochraně proti nebezpečnému dotykovému napětí, jde především o velikosti poruchového proudu a rychlosti vypnutí předřadného jistícího prvku, s tím souvisí doba odpojení.
vseznalek

Kolik nesmyslu napsaných v jednom vlákně jsem už dlouho neslyšel :)

prý vypadnou pojistky. Tak jednak pojistky se spálí, vypadnou jističe, ale při přetížení vodiče po klesne napětí na konci prodlužovaček, nikoliv že se zvýší příkon na jističi :-D

Další hlouposti snad ani nebudu komentovat. Tazatel jasně řekl, že se jedná o krátké šňůry a velmi malý příkony

populous
hodnocení

2x

Zapojit můžeš kolik chceš prodlužovaček, rozhoduje celkový příkon, 16 A 3700 Watt

V praxi zásuvka zvládne o 30-40% větší zatížení.

V praxi shoří na nejsfušovanějším místě. Průřez vodičů nebo bodovej svár licny na kontakt zásuvky či kolíků.

jaa

Co shoří? Jakej svár licny? Myslíš v prodluzovacce? Tak si koupi novou.

Pozor na fuserske prodluzovacky označené 10A místo 16A. On chce v rozdvojce do zásuvky připojit víc prodluzovacek. Ne přestěhovat jednu prodluzovacku 3kW topidlem...

Žádný problem v tom nevidim. Sám mám na prodluzovacce 3 kW topidlo + 2 kW topidlo a pohoda jazz. Je to v normě

napoveda1z

@Jaa

OMG, WTF, co o proboha radis? On taky nemusi schoret jen cast prodluzovacky, ale cely byt. A sousedi v panelaku taky budou mi radost v panelaku, az bude evakuace po zakoureni z bytu, byt hasici budou na miste vcas a pozar se nerozsiri.

Silne pochybuji, ze by byl zasuvkovy okruh jisteny na 16A, podle me na 10A, a je to jeden okruh pod jednim jisticem, kdery muze obsahovat vice zasuvek ve zdi. Tak jako tak, 2 topidla 3kW a 2 kW (celkem 5 kW) jsou na jedne snure nesmysl. Pri 230 V v zasuvce je pri 10 A max. odber 2300 W, i pri tech 16 A necelych 3700 W. Proc asi ma treba rychlovarna konvice vzdy vykon max. 2000-2200 W?

Jake jsou ztraty a ohrev snury prodluzky? Jsou primo umerne (linearne) odebiranemu vykonu? NE. Odpor te prodluzky je R, ten se nemeni. Tepelne ztraty (odhrev prodluzky) jsou U=R*I*I a proud I co tece v prodluzce je primo umerny odebiranemu vykonu. Takze kdyz se odber proudu-vykonu zvysi 5x (treba z 200 W na 1000 W), tepelne ztraty vzrostou 25x . A jeste navic se prodluzka ohreje, to zvysi odpor a tepelne ztraty.

riva
hodnocení

0x

Nesmí dojít k přetížení zásuvky. To je obvykle 16A. A pokud k přetížení dojde, tak tam obvykle bývá jistič, který zásuvku odpojí.

jaa

Určitě ne při 16,1A, ale v rozmezí cca 1,2-1,5 násobku po delší dobu

Exaktyně vzato jistič nesmí vybavit při 1,13 násobku nikdy, a musí vybavit při překročení 1,45 násobku po uplynutí hodiny, Takže v praxi při 30°C, se vybavovací proudová odolnost pohybuje někde na polovině výrobní tolerance

Kolik spotřebičů můžu zapojit do jedné zásuvky?

hodnocení

0x

Takovýchto spotřebičů by bylo možné připojit na prodlužovačku mnoho desítek. Nejde o příkon, ale o mechanickou pevnost spojení. Vyrábí se velké množství různých rozboček. Je jen potřeba vybrat takové, aby se to dobře obsluhovalo a vahou různých adaptérů nerozpojovalo. Žádné nebezpečí nehrozí.

napoveda1z

Jak uz jsem psal vyse, tepelne ztraty a ohrev vodice rostou z 2. mocninou odebiraneho vykonu, tedy R*I*I. Pri vhodnem sestaveni zasuvek, zastrcek, prodluzek se da tam zapojit malych spotrebicu kolik chces (spotrebice s malym odberem), velkych nikoliv.

Neni dobre mit elektroniku (notebook) a rychovarnou konvici, varic, ci normalni zarovku v jedne snure-zasuvce. Vypinani a zapinani spotreboce s velkym odberem vytvari razy a na elrktroniku nic moc.

pcsped
hodnocení

0x
Vsechno uz bylo odpovezeno. Ja osobne bych si dal bacha na to napajeni anteny. Nevim jak to mate nastavene s pronajemcem bytu. Pokud z Vasi zasuvky bude napajen nejaky domovni antenni zesilovac pro vice bytu asi zrejme z duvodu, ze Vase zasuvka je nejblize, to by se mi moc nelibilo. Velke domovni zesilovace mohou zrat i desitky Wattu a bezi v rezimu 24/365.Pokud se jedna o pouze Vasi antenu a je napajena pomoci nejakeho 12V resp. 5V transformatorku pres vyhybku po koaxilalu, zameril bych se na prave na kvalitu toho transformatorku. Predzesilovac jako takovy zere 00 prd, ale ucinnost maleho cinskeho trafa byva prachbidna a proto dost topi.Za rok to muze delat pri dnesni drahote dost penez. Pri dnesnim pokryti dvb-t je malo lokalit, kde je antenni zesilovac nutny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]