Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabel mikro USB

Od: arne1® odpovědí: 6 změna:

Zakoupil jsem nový kablík s konektorem mikro-USB, protože staré už jsou ošoupané a vyviklané. Mám několik starších zařízení které tento zastaralý konektor používají (powerbanky, čtečka). A zjistil jsem, že po zapojení do moderní nabíječky (od nových telefonů Xiaomi) se žádná powerbanka nedá nabíjet. Když kablík zastrčim do nějaké prehistorické nabíječky, tak se nabíjí v pořádku (tím pádem reklamace nejde). Když použiju nějaký starší kablík, tak na volbě nabíječky nezáleží a funguje se všema.

Co s tím?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

0x

Jedině snad vrátit ve 14 denní lhůtě, pokud máte pocit, že kablík nevyužijete.

Může jít o nějakou drobnou odlišnost, některé konektory s některými zařízeními nepracují, to se u počítačů stává, na to jsem zvyklý.

Mikro-usb (teda usb mikro B) je snad nejnovější z těch "zastaralých" (jako zastaralé (obsolete nebo deprecated) je léta označené všechno kromě usb-c (které je má všechny nahradit), ale tyhle konektory tu s náma ještě dlouho budou, vzhledem k počtu stávajících i nových zařízení jimi vybavených).

hodnocení

0x
Krom dvou drátů 0V a 5V jsou tam další dva dráty, ze kterých si zařízení z nabíječky vyčte, že může z nabíječky brát více, než standardních 0,5 A. V nejjednodušším případě je mezi nimi zapojen jen odpor. Novější nabíječky po nich komunikují a umí i zvýšit napětí. Některá zařízení bez těchto dvou drátů (levné krátké nabíjecí kablíky třeba led svítilen je nemají) nenabíjejí vůbec. Tak je možné, že s těmito dvěma dráty má kabel problém, třeba je jeden přerušen. Nemáte starý mobil, nebo MP3, nebo čtečku s microUSB? Ten by při připojení k PC takto vadným kablíkem nekomunikoval.
hodnocení

S tím připoijením zařízení to byl zajímavý nápad, ale chyba tam není - čtečka bez problémů komunikuje.

A nemá třeba konektor moc široký okraj, který by bránil dostatečně hlubokému zasunutí u některých zařízení?
hodnocení

Jestli myslíš tu plastovou krytku, tak ta ještě k zařízení nedosahuje. A víc tlačit by už podle mne bylo velké násilí. To tedy na straně microUSB.

Jako pokud starší kablíky s těmi powerbankami fungují (tedy je problém jen v kabelu), tak bych prostě zanadával a koupil jiný. Čas má taky svou cenu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]