Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

UV LED5mm odchází

Od: kare odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,
mám problém s UV 5mm LED z obchodu HADEX napajím jí z USB nabíječky (5V) první pokus s předřadným odporem 80Ω po pár hodinách přestala LED svítit, druhý pokus předřadný odpor 100Ω a pár hodin a zase nesvítí...
Úbytek na diodě by měl být 3-3,2V proud 30mA kde dělám chybu?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Teoreticky je odpor 100 ohm spravny, ak su spravne udaje o napati a prude pre ledku.

Prud = (napajacie napatie - napatie ledky) / odpor, pre 100 ohm vychadza 20 mA.

Otazne je, ci je tam naozaj taky prud (merajte) alebo ci led nie je cinsky smejd, ktory odide na prehriatie. Aj nabijacka moze davat ine napatie ako 5V, opat radim merat.

hodnocení

0x
Při takto dlouhodobém provozu se ledka neuchladí. Pro požadovaný světelný tok použijte několik diod, ideálně ke každé předřadný odpor.
Hadex je jen překupník čínských výrobků, proto udávané parametry nemusí odpovídat, a u málokterých součástek najdete detailní katalogový list.

hodnocení

0x
Do 5mm UV led nepouštějte trvale 30 mA, ať píše datasheet cokoli. Držte se raději pod 20 mA. A pokud chcete, aby svítila nonstop roky, tak 10 mA. Takže než jednu 30 mA dejte 3 ks napájených 10 mA.

kmet
hodnocení

0x

Polovodiče s rostoucí teplotou snižují odpor, tedy roste proud a roste tím teplota a někdy shoří. Řešení na tohle je zdroj kontaktního proudu a dobré chlazení, nebo velice poddimenzovaný zdroj napětí s předčasným odporem a dobré chlazení. Ledky mají casto problémy se selhávajícím anodovým propojení k čipu. To jsou ty co bez jiného důvodu poblikávají, nebo po úderu začnou fungovat atp. To ale nebude případ téhle malé, ta se prostě spali a je tam i vidět černý flek.

ml1
hodnocení

0x

Tyhle problémy jsem neměl, a to mám nepochybně ty samé čínské i když z aukra. Ale já do nich pouštim jen 10mA, mám 4 v sérii, zdroj proudu s LM317, napájím to 12V. (Dneska v době powerbank a usb nabíječek bych to dimenzoval, aby to fungovalo na 5V.)

Na druhou stranu s tím nesvítím hodiny, ale jen chvíli, když se chci podívat jak to či ono září v UV.

Mě dřív hodně odcházely modré a jim podobné (např. bílé a platilo by to asi i pro UV), než jsem zjistil, že jsou háklivé na přepólování (klasickým led to tolik nevadilo v závěrném snesly to, co v propustném, ale modrá snese v závěrném směru jen 1V). Od té doby dávám antiparalelně normální diodu tam kde hrozí přepólování a už mi žádná další od té doby neodešla.

kare
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.
Po připojení nové LED na laboratorní zdroj (napětí a proud podle datasheetu) opravdu začala po pár minutách hodně topit (Jiná barva LED v 5mm pouzdře tak netopí), ale k mému velkému překvapení jsem vyzkoušel tu co přetala svítit.
Po připojení "nefunkční" LED na laboratorní zdroj se ihned ozvalo CC (omezení proudu). Říkám si není co ztratit proč nezkusit vypnout omezení proudu, LEDkou procházel proud cca 100mA nesvítila a po chvíli proud spadl na 30mA a LED začala svítit. Stejný postup i s tou druhou "nefunkční" opět bez omezení proudu cca 100mA a bez svícení prod spadl na 30mA a LED začala svítit.
Další záhadou je testování s LCR-T4 (novou i dříve nefunkční UV LED označí za neznamou nebo pošokzenou součástku, přitom ostatní barvy i infra LED spolehlivě změří)

To, že se to "opraví", zas tak neobvyklé není. Buď se tedy přehřála a začala po ochlazení fungovat, ale zažil jsem i zkratlé Ledky, které jsem oživil pulsem většího proudu. Někdy bez následků, někdy míň svítily.
To, že každá barva při stejném proudu jinak topí, je také mormální, různé barvy mají různý úbytek napětí v propustném směru. Největší úbytek kolem 3 V má bílá, modrá a právě ta UV. Třeba červená a IR mají cca poloviční.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]