Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pwm regulace motorku ze stěračů

Od: necky* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den mám zapojeny pwm regulátor 12v 5a
Na zdroji na Ledky.. regulují moturek že stěračů. Když točiím potenciometrem tak do půlky funguje poté začne motor jenom cukat.. čím by to mohlo být... třeba tím zdrojem?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Motor při rozběhu odebírá větší proud. Pokud je střída PWM delší, tak už nemusí zdroj stačit.

Na osciloskopu by jsi to krásně viděl.

necky*
hodnocení

Aha takže podle tebe sehnat jiný zdroj? Protože jsem zkoušel jiný regulátor a dělalo to stejné... takže jiný zdroj? A ještě taková otázek netusis schema toho motorku stěračů octavia 1? Děkuji

Myslím, že ty motorky jsou stejné i pro Fabii 1 a to jsem našel hned.

4pin konektor. BR je brown hnědá kostra.

Rychlosti motorku dle polohy natočení uhlíků (jsou tam tři uhlíky a jeden je vytočenej, aby stěrač šel pomaleji) a dojezdový kontakt.

Stěrač jistívá 15A pojistka, takže i 5A je naprázdno pro stěrač dost málo.

Pwm regulace motorku ze stěračů
necky*
hodnocení

Super děkuji

hodnocení

3x
Motor není ledka, Ledka svítí i při 1/10 nominálního proudu, dokonce i při 1/1000 nominálního proudu. Pokud má ledkový regulátor pokrýt tento rozsah, PWM pravděpodobně nejde lineàrně s průběhem potenciometru.
Naopak 12 V motor tohoto typu se točí cca v rozsahu od cca 3 V, tedy cca od PWM cca 1/4. A to může být právě cca ta 1/2 průběhu potenciometru.
Je samozřejmě také možné, že pro nějaký rozsah PWM už vypíná ochrana zdroje a regulátoru, nemusí stačit proudově, navíc přece jen je navržen pro LED a indukční charakter zátěže (obdélníky, indukují se napěťové špice na indukčnosti) se mu vůbec nemusí líbit. Dělají se PWM regulátory určené přímo pro DC motory.
Nejlépe zkontrolovat osciloskopem.
necky*
hodnocení

Děkuji... aspoň jsem se něco přiučil... tedy abych řekl co vlastně vyrábím... vyrábím točivý svařovací stůl.. a kolega právě jeden má a máme stejný pwm regulátor, moturek taky.. jediné co tak zdroj je jiný každopádně mají stejné parametry a to ac230/12v 5A... takže to asi bude ta ochrana na zdroji ale jaký jiný použít? Prosím

To záleží na parametrech toho motorku a na tom, jak ho chcete používat, Tedy jak ho budete nejvíc zatěžovat a jestli ho budete rozbíhat plynule, nebo ne. Ten nejvyšší proud po zapnutí může odpovídat odporu vinutí a být hodně velký. Tady v tomto použití bude problém v tom, že rozběhový proud motorku je např. 6 x větší, než proud nominální. tedy pokud má motor 40 Watt, tak trvale může potřebovat do 4 A, jenže na rozběh to může krátce být až 20 A. Tady je ve výhodě klasické napájecí trafo, to krátké přetížení snese a tedy stačí, když je nadimenzované jen trošku nad trvalý proud. Jenže měnič pro LED má nadproudové pojistky rychlé a vlastně musí být nadimenzovaný na špičkový proud. Tedy tipoval bych, že regulátor i zdroj by měl být dimenzován minimálně cca 10..15 A, ale ani pak 100% jistota není, ta bude až kolem těch 20 A (Např. starý pc ATX zdroj a k němu něco takového: aliexpress.com/....)

Také můžete zkusit proud omezit vložením předřadného odporu, pokud nepotřebujete plný výkon motorku. Zkusil bych hodnotu kolem 1 Ohm. Na něm bude trvale ztráta kolem 10 W, takže dimenzovaný musí být aspoň na 20W.

Taky je otázka, jestli by vám nestačil slabší motorek.: aliexpress.com/...

Jak už tu někdo psal, je tam druhý vývod pro nižší otáčky. Ten bude mít asi menší odběr, zkoušel jste ten?

necky*
hodnocení

Děkuji na tu druhou rychlost my moturek cuka pořád.. při jakémkoliv stupni otočení potencimetru.. ještě zde zasílám fotky všeho..
Pwm regulace motorku ze stěračů #2
Pwm regulace motorku ze stěračů #3
Pwm regulace motorku ze stěračů #4
necky*
hodnocení

Tak teď jsem zapojil na 24v 6.5 a a motor běží i reguluje ale motor bzuci při nižších otáčkách...

necky*
hodnocení

Děkuji všem... vyřešeno
Koupil jsem zdroj 12v 8.5A všechno jede tak jak má...
Hotovo
Pwm regulace motorku ze stěračů #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]