Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit led diodu

Od: lichokopytnik odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
původní vlákno nějak zapadlo a zkouším tedy obnovit mou laický dotaz.
Mám vybranou tuto diodu:
ampul.eu/...
Případně tuto, ale tam si už nejsem jistý, jestli jsem schopen jí uchladit:
ampul.eu/...

Chci jí zapojit přes dotykový stmívač:
t-led.cz/...

Do sítě přes zásuvkový zdroj.
Zde tápu, protože jsem nenašel zdroj s odpovídajícími hodnotami na led.
Mám tu otevřený třeba tento:
ampul.eu/...

Nicméně výstupní napětí je zde 360mA, ale na led se uvádí max. 260mA.
Jde toto vyřešit předřadným rezistorem o určité hodnotě?
Nebo existuje nějaké elegantnější řešení?
Budu rád za vaše připomínky, návrhy a pomoc.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

2x

Problém nebude proud, ale napětí. JEstli ledka potřebuje 20V tak při 15 svítit možná ani nebude. Ta méně výkonná chce 15-17, tam by to mohlo stačit. Zdroj by měl dát víc, a to by se mělo rozptýlit na odporu (LED chtěji proudový zdroj, toto je zdroj napětí). Pokud ten stmívač nemá regulaci proudu, tak bude potřeba zajistit, aby při plném otevření tekl rozumný proud (určitě ne větší, než maximum) nějakým odporem. Ale třeba to bude stačit.

Lepší by byl proudový zdroj, na 350 mA je docela slušný výběr (třeba gme.cz/... ), ale na 250 nic, alespoň ne v GME. Takže bych vybíral ledku na 350 mA k tomu bych dal takový zdroj (napájený ze zásuvkového adaptéru 12-24V), a ten má i stmívací vstup, na který by se mohl připojit ten dotykový regulátor. Jsou i se vstupem 230V ale ty zase nemaji stmívání.

Jo a chladič by měl dobrý obchod s ledkama taky nabídnout.

111®
hodnocení

0x

ta první dioda má napájení 15-17V 260mA tu by to mohlo utáhnout ten tvlj zdroj

lichokopytnik
hodnocení

0x

Moc děkuji za odpovědi. Našel jsem ještě tento zásuvkový zdroj, který je tedy také napěťový, ale má výstup 250mA.
Ten by v sestavě s touto ledkou a stmívačem fungoval?
Zdroj: tme.eu/...

Dioda: ampul.eu/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]