Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavý experiment

Od: host odpovědí: 8 změna:

Dneska na mě vyskočilo video ve kterém se nějakému českému youtuberovi povedlo "rozjet"domácí analogvé TV vysílání pomocí VHSkového videa (jeden krátký koax je zapojený do TV, druhý do videa. Na oba konce strčil kus drátu a na televizi naladil kmitočet 591 MHZ na kterém se opravdu ukázal obraz, který se pohybem drátů zlepšoval nebo naopak zhoršoval. Je mi jasné že toto "vysílání"je nelegální ale zajímalo by mě, jaký dosah to má. P.S jedná se o toto video:

to o čem mluvím je v čase 3:04

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jano123
hodnocení

1x

Ten drot posobil ako vysielacia antena, takže nebol problém to chytiť na TV.

Problem s policiou by nemal byť, pretože výkon je minimalny...*smich2*

hodnocení

0x

*haha* Áááá... - Vidlák objevil Ameriku *smich*. A vůbec mu nevadí, že tenhle princip objevil Nikola Tesla už na konci 19 století.

V tomhle provedení, když si vysílám signál po pokoji (za dveřma už to fungovat nebude) na tom není nic ilegálního. Ale představte si, že když si k tomu pořídím dostatečně výkonný VF zesilovač (aspoň 30 kW) a postavím anténu jak na Cukráku, bude dosah možná i 100km. Pak už by to teda skutečně legální nebylo :(.

ml1

S jedním tranzistorem by podle mě pokryl minimálně celý byt. Aspoň s rozhlasem to tak fungovalo, ale postavit zesilovač 100 MHz a 500 MHz bude trochu rozdíl. Já se teda radši pohybuju při zemi, pro mě rozumný signál končí na konci zvukového pásma, méně rozumný pod megahertzem a nad megahertz už jsou lvi. Ale jsou lidi, kteří se ve vysokých kmitočtech vyžívají.

Dost taky udělá anténa, už jen dipól místo drátu něco přidá. Ale pokud by to bylo myšlené vážně, tak to bez tranzistoru nepůjde.

Experiment je to jistě zajímavý, od sofistikovaných digitálních a wifi technologií se vrací k naprostým základům.

hodnocení

0x
Dosah bude nejvýše jednotky metrů.

hodnocení

0x
S každým centimetrem bude signál více rušen, takže o nějakém dosahu se nedá mluvit.
Nelegální vysílání by bylo od výkonu jednotek wattů, zde bude výkon v miliwattech.
ml1

Nelegální to je, když vás chytí. A chytí vás, pokud budete vysílat vyšším výkonem, nedejbože tím něco rušit.

Mimochodem rušení televize nebo rozhlasu je těžký protistátní zločin, už za to sice nehrozí provaz, ale pořád jsou za to vysoké tresty, vyšší než za prosté nelegální vysílání.

Vyprávěl nám někdo příběh, jak v Plzni nasadily nové trolejbusy a půlka plzně byla bez televize. Těm vývojářům tehdy opravdu hrozil provaz ale podařilo se to nějak vyžehlit, že to opravdu nebylo myšleno protistátní podvratná činnost (nasazení tyristorové regulace mělo naopak přinést značné hospodářské úspory, jen se zapomnělo na odrušení a vůbec zásady správného návrhu, to co se dneska učíme už ve škole, ale tehdy to nikdo neznal). Ono ani dneska by to nebyla legrace, tresty za něco takového začínají na pokutách řádu desítek milionů.

makk
hodnocení

0x

Nejvíc mě dostala věta: "Kdybych to připojil na televizní vysílač, tak mám televizní vysílání" *smich*, proti tomu opravdu nejde nic namítnout.

Pokus je to zajímavý, ale nikterak převratný. Je to podobné, jako kdybych rozpojil hadici vedoucí do sudu a tu vodu do sudu stříkal z nějaké vzdálenosti. Něco mi ukápne bokem, ale sud naplním. Praktické využití v podstatě nulové, protože to bude fungovat na pár metrů. Podle mě to ani není nelegální, protože použil běžně prodávané přístroje, k jejichž používání není třeba žádná licence.

hodnocení

0x

Je smutné, že v dnešní době lidi neví, jak jejich věci fungují a pak si stříknou do gatí, když nějaký popelář s youtube ukazuje jednoduchý pokus o objevení Ameriky.

Dodnes si spousta lidí myslí, že elektřina se bere ve zdi.

Jo a mléko vyrábí supermarkety...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]