Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké světlo do místnosti 5x3.5m

Od: tomy odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
koupil jsem do dětského pokoje o velikosti 5x3.5m toto světlo svet-svitidel.cz/...
které je na 4 žárovky 40W E14.
Zjistil jsem, že je to na velikost pokoje slabé světlo, když si večer hrajeme na koberci, mžouráme.
Jak by jste to řešili? Jdou koupit silnější žárovky? Výrobce toho světla ale píše max 40W.
Nebo pořídit zcela úplně jiné pořádné světlo?
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Světlo s bodovkama je dle mě nevhodné, ale když už je máte, kupte tam pořádné LEDky a světla bude dost a těch 40W to tak bude mít v součtu.

111®
hodnocení

0x
Jefine 11W Led, ale mydlim ze to moc nepomuze. Koupil bych ni e svetlo na zabit E27

hodnocení

0x
Koupil jste špatně. Toto je tak na ambientní osvětlení v ložnici, nebo obýváku. Pro patice e14 existuje omezená nabídka LED žárovek (o vláknových se doufám už nebavíme). Mám v podobné místnosti také 4 ramenný lustr (a z rodinných důvodů ho měnit nemohu) a trochu světla dá až při osazení 4x8 Watt svíčkových led, ale jen pod ním, v rohu místnosti už je to slabota. A víc jak 8 W led do této patice nejsou moc běžné a budou se přehřívat. Lepší je závit e27, do něj koupíte skoro cokoli, nebo raději nějaké světlo typu LED "zářivka" trubice, nebo lustr se zabudovaným led čipem. Ten celkový LED příkon může být potřeba až kolem 50..60 Watt, pokud tedy chcete dost světla na malování, nebo skládání Lega na zemi. Ale pak by měl být výkon přepínatelný, nebo regulovatelný, na běžné činnosti stačí méně. Nebo tedy svítit jen lokálně, neosvětlovat plným světlem celou místnost.

ml1
hodnocení

0x

Koupit co nejsilnější ledky. 40W vám dává naprostou volnost, tak silnou ledku určitě neseženete, nemusíte se tak bát, že se svítidlu něco stane.

Do patice E14 jsem viděl nejvejš něco přes 20W (světelný tok kolem 2000 lumenů, čili něco mezi stovkou (1400) a stopadesátkou (2200)). Ale pokud to ještě mají být reflektory, to se fakt blbě shání (sháněl jsem co nejsilnější R50 (to je do E27, do E14 je tušim R36) a byl jsem rád, že jsem sehnal ekvivalent šedesátky).

Do pokoje je dobré kupovat teplou bílou.

Jde ještě o to, kam svítí, pokud je na stropě, tak mi přijde, že do stran. Znamená to mít světlé stěny (ne jak bylo svého času moderní používat tmavé syté barvy - modrou, zelenou, černou aj.), pak se pokoj krásně zaplní světlem. Ale stejně na zemi to nebude nic moc. Těžko říct, my máme nepřímé osvětlení přes strop a nikdy s tím nebyly problémy, přes stěny by to taky nemusel být problém.

Kromě velikosti pokoje je právě důležitým parametrem vymalování stěn (jsou to prakticky stěny, které při použití takového svítidla svítí) připadně další předměty, které jsou světlu v cestě.

Napadá mě pořídit nějakou stojatou lampu na lokální přisvícení, ale nemám vůbec přehled, jaká je situace na trhu. Jestli je tak mizerná jako u stolních lamp, nebo je výběr o něco lepší.

111®
hodnocení

0x
Kdyz sežene 11W Led bude rad.

hodnocení

0x

Třeba se podívat zde.

hodnocení

0x

To není velikostí pokoje. Základní chyba je, že je to bodové světlo. Do dětského pokoje se rozhodně nehodí, vhodnější světlo rozptýlené. Zkuste tam našroubovat matné žárovky s maximálním vyzařovacím úhlem. Těch povolených 40 W platí pro klasické žárovky. Když použijete LED žárovky, nemusí Vás jejich watáž nijak zajímat.

re4zon
hodnocení

0x
Kdyz do toho das napr. Solight wz425 nebo wz430 (barva svetla dle vkusu), bude tam svetla az az.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]