Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit led diodu

Od: lichokopytnik odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
omlouvám se za banální dotaz. Zkoušel jsem vyřešit sám, ale jsem totální laik a hrozně se v tom plácám.
Potřebuji zapojit tuto led diodu: conrad.cz/...
přes zdroj do zásuvky. Poradili byste mi jaký konkrétní zdroj a případně jaký předřadný rezistor pořídit, abych diodu neuvařil?
Díky!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Na ledce máte U - a U +, sem se tedy připojuje zdroj. Led diody se napájí konstantním proudem, pokud chcete použít klasický zdroj konstantního napětí (což je nouzovka), musíte pomocí multimetru a rezistoru nastavit žádoucí proud (dle popisku 1800mA). Zdroj postačí 5V. Ledka musí být na chladiči!

ml1
hodnocení

2x

Tohle nemá cenu vymýšlet, pořiďte hotový zdroj, v prodeji je toho spousty.

Jsem, myslím si, dost zkušený a do stavby bych se dnes nepouštěl.

A taky bude potřeba chladič, pokud chcete ledku pouštět na plný proud; chladič se dá zrecyklovat třeba ze starého počítače (chladič procesoru uchladí i daleko víc), ten plíšek, na kterém ledka je, rozhodně nestačí, počítá se s přišroubováním na chladič.

Pokud použijete zdroj napětí, bude lepší přidat pro jistotu nějaký odpor.

Koukám schválně na GME, mají to dost nepřehledné, nic takového tam nevidim. Tak předně potřebujeme 6W zdroj 1800 mA to dělá napětí 3.333V. Mimochodem co vás přivedlo ke koupi ledky, ke které nejsou skoro žádné údaje? Bylo by potřeba typické napětí a jeho závislost na proudu (pro návrh hodnoty rezistoru).

Podle mě by stačil možná 3,3V zdroj pro jistotu s nějakým rezistorem (počítal bych ho na úbytek 200mV (nejmíň 0.12 ohmu 1/2W), když nejsou žádné jiné údaje). Třeba tento zdroj gme.cz/... má i kroutítko, kterým se dá napětí doštelovat. Je potřeba počítat s tím, že úbytek na ledkách je závislý mj. na teplotě (určitě bych obvod nastavil tak, aby tam teklo max. 70% proudu, tím se naskýtá otázka - potřebujete opravdu celých 6W). S 5V zdrojem by byla větší manévrovací schopnost, ale zase by se víc protopilo na odporu.

Chtělo by to trochu experimentování, já když jsem dával ledku do zadního světla na kole (6V alternátor), tak jsem taky měl hezky spočítaný odpor a pak jsem zjistil, že neni potřeba žádný, protože bohatě stačí odpor usměrňovače (použil jsem na usměrnění nějaké staré KY s dnešními usměrňovacími diodami by to bylo jiné) a ani se nepřiblížim povoleným 350 mA (a stejně to svítí jako blázen).

Na závěr otázka: Nebylo by lepší koupit ledku, která se dá připojit rovnou na 230V? Jsou poměrně dobře dostupné a cena taky neni nijak velká (možná to nebude osram, ale komu to vadí).

Na úplný závěr varování před síťovým napětím, jako lajk byste si měl koupit hotový výrobek a ne ho nějak bastlit.

lichokopytnik

Moc děkuji za rady a za trpělivost.
Postupem času projekt upřesňuji a nakonec jsem našel tuto ledku:
ampul.eu/...

Rád bych ji zapojil v kombinaci s tímto dotykovým stmívačem:
t-led.cz/...

A ideálně tuto sestavu napojil do sítě přes zásuvkový napájecí zdroj, ale zde si opět nevím rady. Když jsem hledal podle výstupního napětí 15V, tak jediný, který se blíží max. proudu na ledce (260mA) je tento: ampul.eu/...
který má výstupní hodnotu 360mA.
Dá se toto řešit právě tím předřadným rezistorem? Nebo byste mi případně doporučil jiný zásuvkový zdroj?
Jinak s chlazením ledky počítám. Budu pořizovat chladič. A do 230V se v tomto projektu nechci pouštět právě z důvodu, který píšete. Jsem laik, který se snaží pochopit základy a k síťovému napětí cítím velký respekt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]