Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon motoru a transformace

Od: fiala odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, vykuchal jsem motor z vysavače který žere 700 W, chci se zeptat zda když ten motor přidělám na mlýnské kolo bude vyrábět 700W nebo míň. Samozřejmě vím že bude záležet na rychlosti toho kola, ale zajímá mě jestli těch 700W zvládne i vyrobit nebo jen sežrat. A mám ještě otázku zda se musí elektřina z něj nějak transformovat nebo ne. Motor je na normálně na 220, žádné trafo ve vysavači nebylo. Je to jen na zapojení do elektroinstalace ve mlýně kde jsou akorát světla, ale dával jsem tam i pár zásuvek kdyby si tam někdo potřeboval třeba nabít telefon nebo něco a kvůli tomu mám strach aby to někomu něco nerozbilo, ale zase mi jde o stabilitu napětí a částečně proudu, nepočítám s tím že to bude mít 16 nebo 10A. Proto by mě taky zajímalo jaký proud by to kvůli těm telefonům mělo minimálně mít.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Motor z vysavače nebude vyrábět nic, nelze ho použít na výrobu elektřiny. Alternátor z něj při nejlepší vůli neuděláte.

Takže vaše další podotázky jsou bezpředmětné.

doplněno 11.02.23 12:42:

vernon - jenže když ho převinete a zapojíte jako dynamo, už to nebude motor z vysavače *smich*

fiala
hodnocení

když jej roztočím tak z něj elektřina jde. Proto sebptám i na tu transformaci.

Nezmysel a fyzikalne nemozne.

vernon
Samozřejmě, že jde. Ale je jí málo, výkon je naprosto minimální. Musel by se převinout a zapojit jako derivační dynamo.

hodnocení

4x
To nebude fungovat.
Doporučuji postavit systém dvanáctivoltový, s tím budete svítit i nabít telefon.

hodnocení

1x

Ten druh motoru moze vyrobit zanedbatelne mnozsto energie kvoli zvyskovemu magnetizmu materialov. Ako generator sa pouzit neda, to vam pisem uz ako treti v poradi.

hodnocení

0x
Čistě teoreticky by při přepojení na paralelní zapojení elektřinu vyráběl, ale je to asi ten nejméně vhodný stroj na předělání na generátor, právě kvůli potřebě vysokých otáček. Lepší je použít alternátor z auta, který je prakticky zadarmo, plus převod do rychla, nebo raději pomaloběžné generátory s permanentními magnety z čínských eshopů.

ml1
hodnocení

0x

Pokud se vám ho podaří nabudit, tak vyrábět bude. Ale sériové dynamo je nesmysl, nebo spíš teoreitcká hříčka. Takže bude potřeba nějak přepojit buzení, pak to bude elektriku vyrábět. Samozřejmě stejnosměrnou, ale to by nemuselo vadit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]