Dobrý den, Koupil jsem si pražírnu kávy z USA Fresh Roast SR540. Bohužel jsem zjistil, že je přizpůsobená pouze na 120V vstup. Koupil jsem si teda menicku 230V->110V nicméně nedosáhne s tím požadované teploty pražení… výrobce uvádí, že pokud se dostane pod 116V tak té teploty nelze dosáhnout. Poradíte prosím co dělat? Pražička potřebuje 1750w, měničku mám na 2000w. Předem moc děkuji!
No jak píšete, nekoupil jste trafo 230/120, ale 230/110. Navíc je to jen trafo, při plné zátěži výstupní napětí klesá. Takže pokud už teago nemůžete vrátit a koupit správné, tak protože jsem elektrikář, postupoval bych takto: Rozkrytoval bych pražírnu a zkoumal, jestli uvnitř neumožňuje přepojení na 230 V. Pokud by nevyšlo toto, rozkrytoval bych to polské trafo, abych zjistil, jak mají provedený toroid. Pokud není střed zalitý, dá se přimotat pár závitů a výstupní napětí tak zVýšit. Změřil bych samozřejmě, jaké napětí je na výstupu trafa při plné zátěži pražírnou. abych věděl, kolik chybí. No a kdyby nešlo kvůli zalití ani toto, tak podle velikosti chybějícího napětí bych koupil další trafo, nejspíš 230V/12V 10A a jeho sekundár bych zapojil do série s výstupem toho polského trafa. Vy asi elektrikář nejste, tak jedině nějakého sehnat. Nebo bych se na to spíš vyfláknul, protože provozovat u nás výkonné spotřebiče na 120 V je na prd. doplněno 29.01.23 11:58: Jako ještě se dá koupit regulační autotrafo, na kterém si natočíte, kolik potřebujete. gsmcentrum.cz/... Ale nepřijde mi to vhodné pro laika, ani pro trvalý provoz. Navíc to bez softstartu může při zapnutí vyhazovat jistič.
maty
Dobrý den, moc děkuji za vás komentář! trafo ještě mohu vrátit, nicméně jsem nenašel nikde žádné s výstupem 120V, všechny jsou jen 110V… jak říkáte, budu se muset obrátit na elektrikáře. Bohužel jiná pražička kávy se sehnat nedá za takovou cenu s touto kvalitou pražení, jen tahle v USA. Evropa je v tomhle trochu naprd.
o výkonu 2000VA to bude slušně velký a těžký trafo a taky drahý.
kmet
@tomkk velice dobře. Zmíněné trafo bude ale skoro jistě autotrafo, takže to bude vyžadovat fištrón a multimetr. Trik s malým trafem v sérii je velice dobrý, kdysi jsem dělával "regulátory podpetí" spočívající v tomto triku a relatku spínaném zářivkovým startérem. Podpětí se týkalo typicky vesnických domů na konci distribučního rozvodu v určitých částech dne kdy byly špičky spotřeby.
Že je to nejspíš autrotrafo, je prakticky jedno. Stále to znamená namotat zkusmo 10 závitů, změřit za chodu počet závitů na volt a potřebný počet závitů přimotat a připojit do výstupní odbočky vinutí.
Ako suvisi vykon s frekvenciou? To je nejaka nova fyzika?
kmet
Souvisí to s magnetickým tokem a schopnosti jádra přenést výkon, takže to souvisí hodně. Proto ve spínaném zdroji je prťavý transformátor i na velké výkony.
Zaplatil by som nejakeho elektro nadsenca, nech to rozoberie. Vacsinu modernych veci riadi procesor, zdroj pre elektroniku je casto univerzal a bezi aj na 230V bez uprav, prinajhorsom sa zdroj vymeni. Potom zmerat odpor spiraly ohrevu a vradit tam triakovy regulator, ktory sinusovku oreze tak, aky na telese true rms voltmeter ukazal 125V.
Jestli ten váš konwekter váží jednotky kilogramů tak se nedivte že tak padá napětí při zátěži. Trafo kterou tu vaši pražičku utáhne bude vážit cca 20 kg. Prv ně bych šel cestou předělat spotřebič na 230V.
Píšeš měnič na 110V a kávovar chce 120V. Při 2kW bych řekl zásadní skok.
Ale jak tu padlo, tak v USA je 110-120V v toleranci a že by při 116V nejel?
maty
Pražírna jede, jen nedosáhne potřebné teploty. Nenapadlo by mě, že by mohl být takový rozdíl mezi 110 a 120V proto jsem koupil trafo na 110, bohužel žádné trafo na 120 nemůžu najít.
Tipnul bych, že měnič jede na "hraně" a vypíná jeho ochrana. Těch 2000 W dává měnič podle štítku trvale nebo špičkově? Kolik je skutečně napětí na výstupu měniče? Těch 116 V minimum se mi moc nezdá při nominálním napětí v US sítí 110 V / 60 Hz.
Při poklesu napětí roste celkem výrazně odpor spirály a tím i její výkon. doplněno 29.01.23 19:44: 1750W při 120V = 14.58A Při 110V dává spirála 1603W. Spirála 1900Watu při 110V dá těch 1750W
Při poklesu napětí klesá výkon s druhou mocninou. Proto mu to nepraží. Zmenšení odporu a z toho vyplývající zvýšení výkonu je lineární. V tomto rozsahu teplot je bezvýznamné.
Vidím to tak, že ten váš zdroj jede "na hraně"výkonu, proudového zatížení a není schopen dodat cca potřebných 16A při 110V; napětí klesne asi hodně pod 110V, klesne proud spirálou a výkon nedosáhne potřebného maxima. Doporučuji zavolat někoho s multimetrem a změřit napětí na výstupu trafa při chodu pražírny. Máte tam čtyři výstupy, takže nemusíte nic rozebírat...a dejte naměřenou hodnotu napětí. Vidím to na výkonově větší trafo...a pokud toto můžete bez problémů vrátit, vyměníte za 3000W... voltpolska.pl/... Ale nespěchejte, nejdřív změřte výstup a dejte výsledek...
Na polských stránkách v technických údajích je k výkonu VP 2000 toto: Moc całkowita (chwilowa) při 230/110V, přeloženo Celkový výkon (okamžitý) při 230/110V...
Možná jsem to prehlidnul, ale kolik že má ten spotřebič příkon? Ono je totiž možná zásadní už jen to, že to trafo nemá uváděné 2KW, ale jenom 2kVA a to je celkem rozdil ... Například u vapky mám motor 5,5kw neboli 9kVA.
Tady dělá hlavní odběr odporové topné těleso, tedy rozdíl bude minimální.
bery*
Aha, asi jsem se nevyjádřil přesně-je klidně možný a obávám se, že dost pravděpodobný, že Polák na trafu ty 2kVA neuvádí jen tak, ale že právě poněkud zneužívá označení touhle jednotkou s odkazem na případ napajeni 2kVA indukčního spotřebiče, ale trafo přitom zvládne přenést činnej výkon o třetinu nižší ... kterým se pochopitelně nechlubí ... Stejně jako k čemu je značení "vykonu" pusobivyma číslama v kVA třeba u UPSky, napájející zdroj s usměrňovačem na vstupu Prostě třeba 650VA se prodá za vic, než 400W ...
Takto ano, to budete mít pravdu, dá se čekat, že pro 2000 VA to bude cca 1600 W činného. Je jasné, že při 6 kg to trafo je poddimenzované a má vysokou výstupní impedanci. Problém je i v tom, že se prodává jako obousměrné, tedy nemůže být z výroby sekundár nadsazen, aby vykompenzoval vliv zátěže. Dá se tedy čekat, že nejenže na výstupu není potřebných 120 V, ani 110 V, ale spíš něco mezi 100..105 V. Ale pokud si tazatel nekoupí za 200 Kč voltmetr, tak to neověříme.
Otázkou je, kdyby si místo 2000 VA koupil 3000 VA verzi, jestli to bude stačit. Že to bude trochu lepší, je jasné, ale není jisté, že už to bude dost dobré, spíš ne.
Trafo podla mna nie je cesta, je zbytocne velke, tazke a drahe. Staci triakovy regulator, ktory na vykurovacie teleso pusti presne tak orezanu sinusovku, aby bol vykon rovnay ako v USA, co sa pri odporovej zatazi lahko zmeria true rms voltmetrom.
Potom uz len doriesit napajanie ovladacich obvodov, bud malym trafom alebo spinanym zdrojom, netusim, co je vnutri.
Těžko, ten výkon si takto totiž podle fotek na netu reguluje už sama pražírna. A i ty její spínací prvky tím páden budou mít problém s dvojnásobným proudem i napětím. Navíc topné těleso 1600 W /120 V má při 230 V 6 kW.. Jedině by těch těles byl sudý počet a šly přepojit do série. Pak by asi šlo vyřešit napájení ovládání a spínací prvky v případě potřeby přeosadit na vyšší napětí. Ale bavíme se o krámu, který se použitý prodává za 200$, který sice asi není běžně na našem trhu, ale třeba na alíkovi se dá za těch 200$ koupit nový přímo na 230 V.
Skoncilo to teda tam, kde vzdy, ked chytrak kupi "lacno a vyhodne jedinecny pristroj" z USA. Prerobit to je drahsie, ako kupit novy pre EU napatie 230V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.