Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, myslíte že někdy dojde k tomu, že velké komerční stanice opustí trapné šumící FMko a přejdou na digitál? Nedávno jsem testoval všude kritizované DAB a kvalita zvuku je fakt perfektní a i v místě s horším signálem pořád jede a nevypadává (a rozhodně zní lépe než ten analogový humáč který je extrémně citlivý na rušení a při mírném často něchtěném pohybu s anténou začně prskat nebo šumět což u digitálu nehrozí). Bohužel u nás jde naladit pouze Multiplex Čro který je pro mě nezajímavý. Absolutně nechápu proč komerní rádia tak "odporují" technickému pokroku. Když to šlo u TV, tak proč to nejde i u rádia?
Je to jen otázkou času. Vloni opustili dlouhé vlny, štřední vlny snad stále vysílají. Obojí je teda ta šumící AM, ale na druhou stranu je to jednoduché vysílání pokrývající značnou oblast a k příjmu stačí zašlý desetník (ty už jsou taky minulostí, ale prostě chtěl jsem vyjádřit jednoduchost přijímače).
FM je na příjem už trochu složitější, ale proti digitálu pořád celkem jednoduché. A rozhodně by tam nemělo být rušení ani šum. Právě to je výhodou FM proti AM.
Digitál je docela citlivý na výoadky, tam je to daleko horší. S pokrytím také. Teda zkoušel jsem to už docela dávno a poslech nijak zvlášť stabilní nebyl, kvalita byla srovnatelná s FM, pokud to teda zrovna šlo.Prostě jako s televizí. Jistě že když vezmu to, co jsme někdy přijímali (to jsme věděli o každém letadle, a taky závisel příjem na délce obilí), ale několik let před digitalizací jsme měli příjem celkem slušný a přechod na DVB byl krokem k horšímu (byť ve srovnání s příšernostma devadesátých let (jsou zdokumentované na VHS) to bylo naprosto zlaté).
Rádia lze přijímat digitálně (nezašuměně) ze satelitu. Něco jiného je kvalita (datový tok), může být úmyslně nižší (autorská práva a podmínky) a to i v DAB. Například pozemní vysílání NOVA a jiných v DVB-T2 je méně kvalitní (video) než přes satelit. Běžné TV mají optický audio digitální výstup. skylink.cz/...
Něco teorie a praktická tabulka stanic. Můj názor. DAB je podružný a bude neperspektivní. Internet rádia ho trumfují - nekonečně mnoho stanic z celého světa, možnost nastavení (žánr, jazyk, kvalita, ..) a udělátek na jeho poslech je množství variant v cenách od stokorun po kvalitních AV-receiver-ů za desítku tisíc Kč, případně z mobilů, který má dnes každý.
@host ...myslíte že někdy dojde k tomu, že velké komerční stanice opustí trapné šumící FMko a přejdou na digitál?... NEPŘEJDOU na DAB+, nemají důvod. Živí je reklama, ne kvalita poslechu, spíše pokrytí signálu na celé území, což se nepředpokládá.
Kdo chce kvalitu, přešel na výše uvedené kvalitní zdroje nebo streamovací služby jako Neflix a podobné.
Mám pocit, že u DAB si stanice nastavují tak nízký datový tok, že to už slyšitelně oblivňuje kvalitu.
K mému skeptickému vyjádření, že komerční stanice napřejdou na DAB, doplňuji poslední zveřejněnou informaci 31.1.2023 - návrh V Česku vzniknou /...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.