Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

15V zdroj jako napajeni 12V

Od: martinjuricek odpovědí: 10 změna:
Zdravim, odesel me 12V zdroj k napajeni termostatu W1209, ale nasel jsem 15V zdroj. Muzu jej bez problemu pouzit nebo radsi sehnat 12V?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pro napájení elektroniky je tam stabilizátor napětí na 5V a relé to vyšší napětí přežije.
Nedoporučuji to, ale v nouzi bych ten zdroj klidně použil, než koupím nový.
doplněno 23.01.23 08:44: Tak upravuji svoji odpověď, ten 5V stabilizátor má maximální vstupní napětí 12V. Asi těch 15V přežije, ale rozhodně vám to nikdo nezaručí.
kmet

Škoda, že nejdou dávat antifajfky.

@kmet škoda, že neumíš číst až do konce.
Jinak jsem se toho už nabastlil dost a možná by ses divil, co věci dokážou přežít "nad rámec datasheetu".

kmet
hodnocení

0x

Taky zdravím, doporučuju radsi sehnat 12V.

hodnocení

0x

Buďto dát na výstup stabilizátor 7812, nebo si objednat za doláč tyhle zdroje 220/12V 300 mA. Ty mám v zásobě pro tyto termostaty i další zařízení.

fr.aliexpress.com/...

ahoj1
hodnocení

0x

Nedoporučuji, protože:

Digitální termostat W1209, -50 až 110 °C

IIvan|19.8.2022Funguje správně a spolehlivě pokud není, byť nepatrně, překročeno napájecí napětí 12V, kdy se chová nepředloženě a chaoticky. Vyřešeno lineárním stabilizátorem.

Zdroj tohoto komentu: laskakit.cz/...

tak mě napadá, na co jsou takové levné a nespolehlivé termostaty, jejich selhání může způsobit fatální škody...

hodnocení

0x

Problem je v rele, podla fotky je na 12V, pri 15V bude cievka pretazena a bude za nadmerne zahrievat, konkretne bude stratovy vykon vyssi o 56%

To iste s linearny stabilizator pre procesor, bude viac hriat a mozno je jeho max napatie 12V.

ahoj1

Podle recenzí to konkrétní zařízení nebude správně fungovat při vyšším napětí.

standardní a dobře navržené výrobky samozřejmě akceptuji napětí třeba v extrému až od 5 do 36 V a dokonce je jim jedno jestli AC nebo DC (mají můstek).

Takže pak je úplně jedno, jestli to krmíte s USB, s domovního telefonu, nebo z náklaďáku či ze solárního systému 2x12= 24 V. Tomu se říká správně navržený výrobek. Takovýhle relátko 10A/250V na wifi a 433 MHz koupíte pod 200,-

hodnocení

0x

Je to bordel, tuhle jsem měřil zdroj, co měl na sobě napsáno 9V a dával 13V.

ahoj1

Je nutno rozlišovat stabilizovaný a nestabilizovaný zdroj.

Jsi asi měřil nestabilizované zdroj naprázdno bez zátěže a tam je to normální, že naměříš o 30% vyšší napětí ...

štítkový napětí má až při zatížení tam uvedeným proudem.

výrobek, který má tazatel musí mít stabilizovaný zdroj napětí, viz jiný můj text. Nejen že by mu hrozilo spálení, ale ten výrobek pak měří chybně. Což je nepřijatelné pro termostat, aby byl ovlivňován napájecím napětím. Správně navržený výrobek tohoto typu musí mít široký rozsah napájecího napětí. Zvláště pokud se jedná o bastl, který se typický bude napájet z nějakého solárního či bateriového systému s volatilním napětím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]