Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
a poprosím o zkušenost / radu. Mám lednici Gorenje cca 15let starou. Vůbec o ní nevím, není hlučná, nesepíná, nevypíná (nebo to aspon neslyším ) chladí, mrazí, pořád jako nová vše o.k. Jen se teď udělala prasklina na těsnění dveří. To jde objednat nové, ale nastala otázka, zda nepořídit rovnou (po těch letech) novou lednici... všude slyším, jak jsou staré přístroje neekonomické, žerou...jak zjistím, že potřebuje vyměnit? je třeba jí vůbec měnit?
Díky
tahle varianta je logická, ale nerealná... když si zajistím / koupím měřák, zjistím spotřebu, potom bych musela asi hodně googlit nebo nevím kde zjistit spotřebu nového výrobku - v běžném popisu výrobku na webu jsem to neviděla, pak zjistit kolik platím za elektřinu...
Jsem běžný uživatel lednice takže tohle už je pro mě technicky dost náročné..Ale dík
Mám 20 let starou lednici s mrazákem Electrolux 250+130, má roční spotřebu cca 350-400 kWh. Díval jsem se na současné lednice, se srovnatelným objemem jsou za 15000-20000 Kč, spotřeba cca 250 kWh. Ročně bych ušetřil 1000 Kč, takže investice by se začala vracet za 20 let. To se vyplatí !
Totéž mohu potvrdit. Máme 15 let starou dvoukompresorovou ERB-4032 260+86l. Má katalogovou spotřebu 0,73, skutečnou 0,8 kWh/den. Pravidelně v létě kontroluji. Srovnatená nová by měla spotřebu 0,6 a stála by 14 tis. I při extrémní ceně 10 Kč/kWh by byla úspora 730 Kč/rok, návratnost 19 let.
Tak to máme téměř stejnou, já mám Electrolux ER8998 B, dva kompresory, mrazák 4 šuplíky, trochu větší než vaše. Spotřeba před 15 lety 1 kWh/den, teď 1.1 kWh/den. Katalogová roční spotřeba 360 kWh.
Nedávno jsem měřil spotřebu12 let staré lednice (tedy jen týden a následně jsem dopočítal přibližnou roční spotřebu). Vyšlo mi, že za rok lednice spotřebovala elektřinu za cca 450 Kč. Takže nová lednice by se mi zaplatila za nějakých 20 let. Vzhledem ke kurvítkům, které Vám odstaví novou lednici brzo po záruce není o čem přemýšlet.
No jo, je to divné, asi tam mám chybu . Pověsím lednici znova na měřák a dám vědět.
Ve výpočtu máte chybu. Hrubým odhadem lednice o objemu kolem 200l spotřebuje za den zhruba 0,5 kWh. Při ceně 10 Kč/kWh to je za rok.1 825 Kč. Váš závěr je ale správný. Pokud stará není vadná, návratnost nové je 7-10 let, což je po životnosti současných výrobků.
No, stará lednice má asi jednou tak velkou spotřebu. Za rok zaplatíte u staré třeba 1500Kč, u nové 750Kč. Pokud by nová stála desítku, začnete šetřit za zhruba třináct let... Pokud to ta nová vydrží. Je to na Vás. Já koupím novou lednici, až stará klekne, energetickou náročnost neřeším.
Mám vestavěnou lednici s mrazakem 21! let - funguje perfektne, bez jediné chybičky a doufám, ze se mnou dožije. Nemám důvod ji měnit. Je to Whirpoolka. Co bere, to bere, neřeším to.
Vyměnil bych jen těsnění. Měl jsem lednici Ardo z roku 1998, loni v létě jsem ji vezl do sběrného dvora(odcházel termostat a praskla uvnitř plastová záda, začala i všude lehce rezivět). Z Datartu mi dovezli novou lednici se spotřebou cca 170kW/rok, předpokládaná životnost lednic prý odhadem osm let..
...kdybych se rozhodla investovat, šlo by o značku Gorenje nebo nejlépe Bossh, ve třídě B...což je cca + -25tis. A logicky vyplývá i z dalších odpovědí, že návratnost je až za dlouho a souhlasím, že pokud spotřebič šlape, nehledejmě, nebudu hledat problém
Hlavně nepíšete, co máte doma teď. Jestli má chladnička No frost, automatickou regulaci teploty v chladící části.
Jak už bylo řečeno, obstarejte si elektroměr. To je jediná správná rada. Jakékoli jiné úvahy včetně konzumace reklamních blábolů nemá žádný smysl. Mezi lednicí starou 15 let a současnou není velký rozdíl ve spotřebě, ale v životnosti. Když sem dáte údaje o lednici a výsledek měření, tak vám poradíme přesněji. Jestli ale kompresor nevypíná a běží trvale, tak je vadná. To se měřením ověří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.