Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám aku-vrtačku Dewalt DW981, ke které byly původně baterie typu NiCd. Nyní se nabízejí převážně baterie NiMH a nevím jestli lze v původní nabíječce určené pouze pro NiCd (DE9107) nabíjet i baterie NiMH aniž by docházelo k jejich poškození či snižování životnosti (přebíjením). Zajímá mě skutečně jen odborný názor, kterého se mi dosud nedostalo dokonce ani od zákaznické podpory výrobce (Dewalt)! Předem děkuji.
NiCd zpravidla mají menší vnitřní odpor, tedy lépe snášejí nárazové vysoké proudy. Ale vyrábějí se i NiMh určené pro nářadí, které mají vnitřní odpor srovnatelný, takže zde by problém být nemusel.
S nabíjením by teoreticky mohla být potíž, protože NiMh články mají při nabíjení cca 2,5 x menší tzv delta peak, podle kterého většina těchto nabíječek rozhoduje o ukončení nabíjení. Takže hrozí, že vaše NiCd nabíječka ke konci nabíjení neukončí, dál do článků pohrne plný proud, ty se přehřejí a v krajním případě i explodují.
Vzhledem k tomu, že ve společném návodu pro tři nabíječky u té vaší je typ NiMh vynechán, zatímco u DE9116 povolen je, tak jí osobně bych NiMh články touto nabíječkou raději nenabíjel.
Zdá se, že DE9107 a DE9116 jsou hodně podobné, možná se budou právě lišit jen nějakou změnou hodnoty součástky, která rozhoduje o citlivosti na změnu napětí. To by mělo jít poznat porovnáním schémat. Bohužel k té DE9107 jsem odkaz na schéma našel pouze na ruských stránkách dole zde, ale vyžadují registraci přes třeba Google, a do toho se mi nechce:
NiMH akumulátory mají menší deltapeak, podle mě by je nabíječka měla zvládnout, ale spoléhat na to nelze. Nicméně vybuchovat nebudou, akumulátory mají průtržnou membránu a na sestavené sadě bývá nalepeno teplotní čidlo (u kvalitnějšího nářadí vždy), nabíječka by tedy měla zavčasu vypnout a hlásit chybu. Kupte náhradní akumulátory NiCd, stále je lze běžně sehnat, nemusíte pak řešit kompatibilitu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.