Nejste přihlášen/a.
Potřebuji vyměnit klasické tlačítko standart s doutnavlou za nové .
Na novém tlačítku již není přivedená nula .
Propojil jsem tlačítko , dráty s nulákem co byla připojena na starém tlačítku jsem propojil LED+ka svítí a při stisknutí se světlo přes časové relé se nerosvítí?
Kolik drátů k tomu tlačítku vede? Při klasickém zapojení jenom dva. Jeden je příchozí nulák od rozvaděče, druhý je odchozí spínaný nulák k cívce relé. Ostrá fáze je od jističe trvale přivedena na cívku časového relé (u tlačítka vůbec není) a tlačítkem se na druhý konec cívky připojuje nulák. Doutnavka je připojená paralelně ke kontaktu tlačítka, takže dostává nulák přímo, fázi pak přes cívku relé. Cívka má relativně malý odpor a doutnavka proto svítí. Doutnavka má velmi vysoký odpor, proto přes ní cívka relé nesepne. Při stisknutí tlačítka se doutnavka zkratuje, ostrý nulák se tak dostane na cívku a relé sepne. Dokud tlačítko nepustíte, doutnavka nesvítí.
Ale je možné, že se to dneska zapojuje jinak (LED místo doutnavky a elektronický časovač místo relé). S tím zkušenost nemám.
Dva přívody má tlačítko řazení 1/0 So (spínací s orientační doutnavkou - doutnavka paralelně ke kontaktům)
Tři přívody má tlačítko 1/0 S (spínací se signalizační doutnavkou). Doutnavka má jeden pól na spínaném kontaktu, na druhý pól doutnavky vede střední vodič (v sítích TN-C společný střední a ochranný vodič PEN, označovaný "nulák").
Díky za příspěvky .
Vím, že by bylo jednoduší vyměnit tlačitka za stejný typ, ale po vymalování schodiště jsme chtěli změnu .
Jedná se o 8 schdišťových tlačítek které spínají časové relé .
Foto zapojení starého tlačítka - přívod i odvod fáze pod hornín šroubkem
propojení fáze modrým vodičem ( vím měl by být černý) k doutnavce
O vodič k doutnavce
foto časového relé a foto nového tlačítka
Zdravím
Doplnění Hejkalovi - u starého zapojení je překlenutí fáze modrým vodičem k doutnavce aby svítila + O z druhé strany.
Doutnavka svítí před spojením i při spojení.
Vyřešeno : novým tlačítkem jsem vlastně propojil fázi s nulou a tlačítko svítí a spíná světla na schodišti
Děkuji za všechny Vaše příspěvky KaPo
" novým tlačítkem jsem vlastně propojil fázi s nulou a tlačítko svítí a spíná světla na schodišti "
To určitě ne. To ani nezkoušejte.
Fáze (L) je na jednom pólu doutnavky, vodič PEN na druhém. Tlačítko nesvítí, svítí doutnavka.
OEZ MIR 16 je impulsní / paměťové relé: jedním stiskem zapnout, druhým vypnout.
Tady v přehledovém letáku máte i zapojení tlačítka s trvale svítící - orientační doutnavkou (tlačítko řazení 1/0 S)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.