Dobrý den, před nedávnem jsem rozsvítila světlo, zářivka blikla a byla tma. Když jsem zkoušela zhasnout a znovu rozsvítit, tak svítila jen lehce na obou koncích. Zkusila jsem vyměnit náhradní zářivku, ale problém stále přetrvával. Nakonec jsem dnes koupila zcela nové ledkové světlo, bohužel při zapojení je totožný problém - ledky svítí jen zcela slabě. Kde by prosím mohl být problém? Snad jsem to dobře zapojila - doprostřed jsem dala zelenožlutý a nalevo, kde je na světle napsáno L jsem dala černý, více jich tu ze zdi netrčí. Moc děkuji za rady, Kristýna.
A ještě tu prostřední svorku musíte splnit s N; ten zelenožlutý půjde nejdřív na svorku uprostřed (tedy kostra) a bude propojena na svorku N ...a už svítí... doplněno 30.12.22 17:55: mettaxa@ když už to tak zapojila, jak zapojila a přesto napsala do poradny, dokáže zapojit i zbytek...
jedlinka
Moc děkuji, vzala jsem ten most z té zářivky, propojila N se zemí a už to funguje <3.
Zde ještě obrázek, jak vypadají kabely, které tam zůstaly, když jsem odmontovala zářivku. Tyto jsem i zapojila do nového světla, ale svítí jen také velmi slabě...
U světla se zářivkami asi odešly "startéry". Nový Led světlo nemůže být zapojeno tak, že jeden jde na L fáze a druhý na zemění. Tohle je nějaká fušeřina. Nejdřív bych ty dráty raději proměřil než to někam zapojil, ale světlo se připojuje na L fáze a druhý na N nula. Záleží jakou máte instalaci, zda PEN nebo PE-N. Tohle bych nechal na odborníkovi, raději.
Dělám to nerad, je to práce pro odborníka, ale přece jen poradím..
Mohla jste si ušetřit dost práce a peněz, kdybyste u té původní zářivky vyměnila starter.
U nového světla propojte prostřední svorku (zelenožlutý drát) se svorkou "N".
doplněno 30.12.22 17:57:
Když tak na ten obrázek koukám, bylo by přece jen dobré zavolat elektrikáře. Ty dráty, kterými je nastavený vývod ze stropu, jsou pro tyto účely zcela nevhodné, až nebezpečné.
Děkuji za rady, za moment to vyzkouším propojit. Startér u zářivky vyměnit nešel, jelikož se jednalo o typ, který to měl jinak než běžné zářivky - viz. obrázek. Bylo mi zde tehdy doporučeno vyměnit za moderní LED světlo, jelikož se ušetří na příkonu a ta krabička, kterou bych musela koupit novou, by nestála pár korun.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.