Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit, chceme si postavit podomácku řezačku polysyrenu tavným drátem. (inspirace z videa z youtubu)
Chceme tím řezat 20cm silné polystyrenové desky vejpůl, tedy na dvě 10cm.
Tavný drát tedy bude mít délku cca 60cm. (z obou stran v keramických svorkovnicích)
Máme zdroj z roku 1989 Mechanika Praha Transformátor BJV 0,3
Podle štítku je to 220V 200VA na 24V.
Chtěl bych poprosit o doporučení zvolení tavného drátu, protože nevím jestli zdroj není moc silný a pokud by ho přepálil.
Vybraný odporový drát má tyto parametry:
Odporový drát pro řezačku polystyrenu 0,8mm / 120cm, při použití délky cca 110 cm jeho odpor je 3Ω. Při napájení 24V je proud napájení 8A. (viz https://www.vdkelektronika.eu/Odporovy-drat-pro-rezacku-polystyrenu-0-8mm-120cm-d1432.htm#detail-anchor-description)
Obávám, že by se při 60-70cm přepálil. Můžete mi to prosím potrvdit?
Proto zvažuji, jestli místo tavného drátu nepoužít drát CU 1,5mm, nebo 2,5 ze zbytků po elektroinstalaci světěl a zásuvek v domácnosti.
Děkuji
Je nutné použít odporový drát a regulaci do primárního vinutí. Před mnoha lety jsem podobnou řezačku dělal a používal. Také je dobré mít pod deskou stolu konec drátu na pohyblivém ramínku a s pružinou. Regulací se nastaví teplota drátu tak, aby se nepřepaloval, ale ani nebyl moc chladný. To je potřeba zkoušet. Záleží to také na výšce polystyrenu. Nižší deska méně teploty, vyšší deska více teploty. Rychlost posouvání je potřeba také vyzkoušet. Když víc přitlačíte, drát se prohne až praskne. Je to alchymie.
Já jsem při stavbě řezačky na polystyren postupoval přesně obráceně než ty. Napřed jsem měl odporový drát ze staré žehličky a pak jsem si ještě koupil odporový drát o větším průměru něco mezi 0,5 až 0,8mm.
Pak jsem natáhl odporový drát a na konce jsem připojil trafo a zkoušel jsem jestli a jak moc se rozehřeje. Postupně jsem zkracoval délku odporového drátu tím, že jsem posouval jednu svorku po odporovém drátu blíže k druhé krajní svorce. No a když se začal drát žhavit, tak jsem hned věděl jakou délku odporového drátu dokáže moje trafo napájet.
Pokud byla délka drátu dostatečná, tak jsem postavil řezačku. Pokud jsem trafem nahřál třeba 15cm odporového drátu, tak na 60cm řezu budu potřebovat čtyřikrát silnější trafo (ty čísla si cucám z prstu).
A ještě k tomu řezání: při řezání se část polystyrenu spálí a tedy nikdy nedokážeš udělat řez bez ztráty materiálu. Takže s drátem průměr 0,5mm se při řezu vytvoří mezera (prořez) asi 2mm. Kdybys použil ten měděný vodič ze stavby, tak bys mohl klidně tím teplem a silným drátem vytvořit mezeru (prořez) třeba až 6mm. A taky pamatuj na to, že při řezání polystyrenu je důležité větrání. Čím je silnější drát, tím více polystyrenu na drátě ulpí a pak se pálí a hodně smrdí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.