Nejste přihlášen/a.
Zásuvka je pouze špatně zapojená. A vadí to hodně a je to nebezpečné. V případě připojení spotřebiče s ochranou proti nebezpečnému dotyku ve třídě I, tedy s ocharnou "nulováním" (třívodičová šňůra) není tento spotřebič chráněn. Jedná se na příklad o žehličky, topné konvektory, el.vařiče,el.trouby a podobně. Takže v případě, že dojde ke zkratu na kovovou kostru tohoto spotřebiče, "nevyhodí" to jistič a neodpojí to vadný spotřabič od sítě a kostra spotřebiče je stále pod plným napětím. A dotyk může mít až smrtelné následky. Ale je poměrně snadná oprava. Nulový vodič, ze šroubku zdířky pracovní nuly (měl by být vpravo), přepojit na ochranný kolík a odtud pak teprve zapojit tu pravou zdířku pro pracovní nulu. Čímž je vše vyřešeno. Ovšem pozor ! Před zásahem do zásuvky bezpečně vypnout okruh těchto zásuvek, případně hlavní jistič a ověřit si vypnutý stav! Nejlépe pak, pokud to provede osoba s potřebnou el.tech. kvalifikací.
Pokud máte el.instalaci opravdu provedenou dvěma vodiči, je potřeba zásuvky nulovat. To znamená nulový vodič připojit nejdříve na kolík a pak na svorku na pravou stranu (v pohledu na zásuvku z předu). Bez nulování je to velmi nebezpečné. Nové instalace jsou prováděny třemi vodiči, protože i nulování má své nevýhody, ale to není pro vás nyní tak důležité.
Tak nutno provést vše, tak jak jsem popsal původně, na všech zásuvkách, které nejsou takto zapojeny. A šroubky na těch hliníkových vodičích všechny zrovna s citem i poutahovat. Pokud by byly vyhřáté (opravdu černé a měkké), ale byly dost dlouhé, zkrátit a připojit za dobrý materiál. Pokud by to nešlo, koleduje si to o celkovou rekonstrukci rozvodů. A ta už musí být provedena třívodičově, fáze (černá/hnědá), pracovní nula (modrá) a ochranná nula (žlutozelená).
Co je to za nesmysl, zásuvky nemohou být zapojené do série, to ani technicky nelze provést. A jediná možnost v dané situaci je nulování, jak už jsem uvedl výše.
Milane, to je ale jejich problém. Dotazy je potřeba pokládat srozumitelně, pokud má být odpověď co nejpřesnější. Nehorší je, když v tomto oboru (kde hrozí jisté nebezpečí) radí i ten kdo o tom nemá ani páru. Tazatel to ale těžko zhodnotí, když tomu nerozumí.
já to tedy neusnadním, ví někdo kde je naposled PEN vodič přizemněn? aby to vůbec fungovalo jak má?
Měl by být v hlavním domovním rozvaděči, případně v HDS (pojistková skříň s nožovými pojistkami kdesi před domem).
111 - "...by to měl prohlédnout elektrikář"
Tak to bez debat. Tazatel by neměl ani otvírat tu zásuvku. Jenže už se to tady bojím napsat, aby se na mě zase nesesypala kritika zdejších "neelektrikářů" .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.