Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych radu zkušenějších elektroniků kamarád mě požádal zda bych nepostavil nějaký jednoduchý zdroj konstantního proudu na nabíjení baterií. Tak jsem navrhl tento klasický obvod s tranzistory, viz.nakreslené schéma, jen s tím rozdílem že jsem tam přidal ledky jako indikátor nabíjení (červená) a napájení (zelená, ale na obrázku se zdá jako žlutá)
. S tím ale přišel problém, jelikož díky žluté ledce nevím podle jakého zapojení bude chovat, podle 3 nebo 4. V jednom způsobu je zdroj složen z T1, R1, žluté led a snímacího odporu Rx, varianta 3 V tom druhém případě je zase složení z T1, T2, R1 a Rx, varianta 4. Poradí někdo prosím? Dlouho mi to hryže v hlavě
. Díky všem za ochotu pomoci
Ano, máš pravdu, plnohodnotná nabíječka by měla mít výše uvedené ochrany, ale dříve se takovéto primitivní nabíječky běžně používaly a fungovaly, jen se to muselo hlídat takové proudové zdroje, jen bez přidaných LEDek a tam problém nebyl, jsem už nějaké postavil a vždy fungovaly
Tu zelenou ledku jste k T2 připojil proč? Nějak mi to nedává smysl, podle mě při správné regulaci tranzistoru nebude svítit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.