Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bude chovat tento zdroj proudu?

Od: jenicek® odpovědí: 11 změna:

Zdravím, potřeboval bych radu zkušenějších elektroniků :) kamarád mě požádal zda bych nepostavil nějaký jednoduchý zdroj konstantního proudu na nabíjení baterií. Tak jsem navrhl tento klasický obvod s tranzistory, viz.nakreslené schéma, jen s tím rozdílem že jsem tam přidal ledky jako indikátor nabíjení (červená) a napájení (zelená, ale na obrázku se zdá jako žlutá) :-D . S tím ale přišel problém, jelikož díky žluté ledce nevím podle jakého zapojení bude chovat, podle 3 nebo 4. V jednom způsobu je zdroj složen z T1, R1, žluté led a snímacího odporu Rx, varianta 3 V tom druhém případě je zase složení z T1, T2, R1 a Rx, varianta 4. Poradí někdo prosím? Dlouho mi to hryže v hlavě *nevi*. Díky všem za ochotu pomoci ;)

Jak se bude chovat tento zdroj proudu?
Jak se bude chovat tento zdroj proudu? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Já měl tedy za to, že nabíječka baterií už objevena byla. ;). Jinak je na netu spousta velmi snadno ovladatelných free simulátorů el.obvodů online, nebo ke stažení, kde si můžete funčnost navrženého obvodu ověřit.
Já tedy v dávnověku nejraději nabíjel přes trafo a žárovku, ta se chová jako stabilizátor proudu lépe, než rezistor a oproti tranzistoru se chladí "zadarmo" (vlastně je celá zadarmo, kdo by doma neměl starou žárovku a patici ze starého auta),a osazením jiné wattáže se dá snadno měnit nabíjecí proud.

hodnocení

1x

Co tak pouzit LM 317? Tam staci jeden odpor a prud je nastaveny.

hodnocení

Tak ta LM317 je nejjednodušší možnost, ale chtěl jsem si s tím trochu vyhrát :) tady je proud taky pevně nastavený odporem Rx, navíc je tady je oproti LM317 poloviční úbytek napětí na snímacím odporu.. ;)

hodnocení

Ještě bych rád poznamenal, že tu zelenou ledku jsem takto zapojil k tranzistoru proto, aby při nabíjení zhasla. Ono by i šlo tu ledku zapojit mimo tranzistor, ale tím bych nedosáhl výše uvedeného požadavku. Tak prosím všechny o strpení :)

hodnocení

0x
Nejjednodušší zdroj I je odpor a ampérmetr, a aby byl zdroj univerzálnější tak použít výkonový potenciometr a výkonový odpor.
Píšete že si se zdrojem chcete vyhrát, plnohodnotná nabíječka by měla mít ochrany proti: přehřátí, přepólování, tepelnou kompenzaci, a hlavně omezené výstupní napětí aby nemohlo dojít k poškození akumulátoru.
hodnocení

Ano, máš pravdu, plnohodnotná nabíječka by měla mít výše uvedené ochrany, ale dříve se takovéto primitivní nabíječky běžně používaly a fungovaly, jen se to muselo hlídat :) takové proudové zdroje, jen bez přidaných LEDek a tam problém nebyl, jsem už nějaké postavil a vždy fungovaly ;)

Tak proč nesestavit lineární zdroj napětí s omezením proudu který bude indikován led, počet tranzistorů bude stejný jak ve vašem zapojeni jen přibyde potenciometr a zenerka (78xx nebo tl431) a ampérmetr.
Nabíječka bude určena pro jaké akumulátory?
hodnocení

Prý ji bude používat na klasické tužkové 1,5V nebo po úpravě i na destičkové 9V. Jde mu hlavně o omezení nabíjecího proudu, zbytek si prý pohlídá. Zkusím ho odkázat na upravenou LM317...

hodnocení

0x

Tu zelenou ledku jste k T2 připojil proč? Nějak mi to nedává smysl, podle mě při správné regulaci tranzistoru nebude svítit.

hodnocení

Zelenou led jsem takto připojil proto aby při nabíjení nebo zapojení zátěže zelená zhasla a sepla červená. Stejně to mají udělané např. nabíječky na akupacky Parkside. Bohužel výše uvedený problém jsem si neuvědomil :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]