Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topidlo 60V

Od: ateus® odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, možná blbost... existuje nějaké, v podstatě libovolné elektrické topidlo (nějaký přímotop) do místnosti, které by se dalo pohánět z baterie 60V/2500W bez převodníku napětí?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, kazdy ohrievac na 230V pojde aj na 60V. Vykon bude mensi v pomere druhych mocnin napati, cca 14.7 krat mensi.

Horsia vec je rozpinanie kontaktov termostatu, kde sa natiahne obluk a bud sa to rychlo znici, ale to specie kontakty, odkial k poziaru nie je daleko.

hodnocení

Díky. Jen mě to napadlo... Tak raději nezkoušet :)

hodnocení

0x
Lze sehnat měnič napětí 60/230 a na něj to připojit. Tady je ta výhoda, že i když bude mít účinnost 85-90%, tak to půjde do tepla. Tedy žádný ztráty.

hodnocení

0x

Pokud chcete topidlo napájet napětím 60V, tak nejspíš nic na toto napětí neseženete. Jedině si topný zdroj vyrobit například navinutím nerezového drátu (nerez drát má poměrně velký ohmický odpor). Šlo by to například i z žárovek, třeba 5ks nebo 6ks 12V žárovek v sérii, případně 3ks 24V, otázkou je kolik těch sériových větví žárovek by bylo třeba, aby to vyhřálo místnost.

hodnocení

0x

Pokud byste sehnal (pochybuju), či vyrobil topidlo 2500 W při 60 V, bralo by si proud 41 A. To znamená přívodní kabely jako ke starteru v autě. A baterie to dlouho neutáhne (řádově minuty? - záleží na baterii). Když těleso na 230 V připojíte na 60 V, bude teplé, ale místnost tím rozhodně nevytopíte.

Já to chápu tak, že ten zmíněný akumulátor je takto dimenzován. Pro vytápění místnosti nemusí využít celý výkon, ostatně při odběru 2,5kW by se ten akumulátor nejspíš brzy vybil, asi se jedná o nějaké přitápění. Tazatel poskytl málo informací, jak už zde je bohužel zvykem.

hodnocení

Byl to jen takový laický nápad, protože ty baterie (mám dvě) mi přes zimu leží ladem... Tak mě napadlo, proč je nevyužít např. pro "přitápění", které by se mi hodilo v garáži, kde není elektřina. Ale nápad se světlem taky není špatný. Bylo by to třeba jen na pár hodin. Ale investovat ještě do měniče by se asi nevyplatilo, nevím.
Jen bych nechtěl zničit to výstupní zařízení a už vůbec ne baterie nebo dokonce garáž (požár). To se na to raději vykašlu :)
Baterie je Li-ion 60V/43Ah, tudíž teoretický výkon 2580W.

Baterie je Li-ion 60V/43Ah, tudíž teoretický výkon 2580W
Moc se v tom neorientujete koukám. 60V/43Ah znamená 2580 Wh, nikoliv W. Watty udávají výkon zdroje, těch zmíněných 2580W by akumulátor při proudu 43A poskytoval 1 hodinu, samozřejmě za předpokladu, že je dimenzován na takový velký výkon. Pokud má maximální štítkový odběr třeba 20A, tak z něj můžete odebírat maximální výkon 1200W (ale samozřejmě déle). Raději se do těchto experimentů nepouštějte, mohl byste ten akumulátor zničit, nebo způsobit něco jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]