Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou mikrovlnku?

Od: hankas® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den.

Je lepší mikrovlnka na digitální ovládání, nebo na manuální?

Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Mechanické. Nemá žádnou elektroniku, která se může rozbít, nemá žádný klidový odběr, nastavení času, zkrácení, přidání nebo vypnutí je okamžité.

ahoj*

No to by ses divil, nedávno mi odešlo na té čistě mechanické mikrovlnce za 900,- kolečko intenzity nejspíš, takže to sice jakože maká, svítí bzučí, točí, odpočítává mech. časovač, ale vůbec to nehřeje... :)

Já jsem to tlačítko intenzity měl stejně stále na max ale teď nereaguje vůbec v žádném rozsahu

hodnocení

6x
Měl jsem obojí a jednoznačně preferuji mechanické ovládání s minutkou, kde je roztažených prvních 5 minut.
doplněno 22.12.22 14:07: Je to jako s pračkou, člověk na ní dřív jediným otočením navolil program, dnes mám pitomou senzorovou a krom navolení programu půl minuty ťupáme zvýšení teploty vody i otáček odstřeďování.
Podobně otravně se ovládá digitální mikrovlnka. Místo jediného pohybu - otočení točítka, je nutné vyťukáním navolit čas a výkon, nebo ještě nesmyslněji zadávat hmotnost ryby k rozmražení.
Navíc takové trouby zpravidla zcela zbytečně v iff stavu zobrazují hodiny. Ty je tedy potřeba nastavovat a 2x ročně nastavovat. My navíc mikrovlnku nepoužíváme denně, tedy ji zcela odpojujeme od sítě. Po zapnutí tak pak blikaly hodiny, které chtěly nastavit. Opruz.
Možná tedy existuje i nějaká chytře udělaná digitální s točítkem, ale já ji neznám. Mechanickou považuji za spolehlivou a zcela vyhovující. A to přesto, že jsem elektroing. Nebo možná právě proto. :)
hodnocení

Také si to myslím,ale žádná se mi nelíbí :)

ahoj*

Také jsem měl názor jako tomK, než jsem se naučil ty digitální ovládat, stačí jenom zmačknout knoflík jednou nebo vícekrát a není nutno točit kolečkem - už to nedělám jinak, jedno zmáčknutí přidala 30 vteřin má 3 různých mikrovlnkach, tak my se chovaj obdobně...

mám skvělou troubu z Lidlu, která má i horkovzduch na gril a asi 12 programu na pizzu, na vepřový, na polívky.

to ovládání má taky geniálně jednoduchý, ale lidi 60 + prostě to už nedávaj :( je to není složitý a učit se to i chtěj ale prostě si to nezapamatujo

hodnocení

3x
Pokud nepotřebujete ohřívat na sekundy přesnou dobu, tak klidně mechanický časovač.
Digitální se hodí, pokud třeba člověk opakovaně ohřívá stejné množství tekutiny na stejnou teplotu.

hodnocení

3x
Miluji takové hybridní ovládání. Výkon se přepíná tradičně kolečkem(často měním). Čas taky otočným, ovšem časovač je ve skutečnosti digitální. Jiné mikrovlnky už nekupuji. Plně digitální ovládání rád nemám, člověk je jak klavírista, mechanický časovač taky nemusím.

Ano, vidím to úplně stejně. Otočný kolečko s tlačítkem. Buď zmáčku tlačítko, jednou na půl minuty, nebo otočím kolečkem jak potřebuji a zmáčknu tlačítko na spuštění. Žádný mačkání klávesnice jak na klavíru a na displeji vidím přesný čas. Rychlé, snadné a přesné.

Na výkon je druhý kolečko, ale to se takřka nepoužívá.

jenyk: přesně tak. Jinak nastavení výkonu je velmi podceňováno,je to velmi podstatná funkce. U jídla rozlišného složení - typicky explodující maso zatím co brambory vlažné je výhodné snížit výkon (a logicky natáhnout čas). Jídlo je rovnoměrněji prohřáté, kuře nebouchne. To samé ohřev v plastové dóze - mnohé dózy mají omezení třeba na 400W. Schválně se občas koukněte na piktogramy.

hodnocení

1x

Manuální je jednodušší na obsluhu, digitální lze nastavit přesněji. Co se funkce týká, tak je to asi jedno, obě Vám jídlo ohřejí úplně stejně.

Před cca 15 lety jsem odkoupil digitální mikrovlnku kombinovanou s horkým vzduchem od firmy, kde fungovala ještě minimálně 5 let před tím. Funguje bez problémů dodnes (zřejmě se tehdy ještě nemontovala "kurvítka" ;)). Akorát praskla žárovka, která se těžko shání, ale v podstatě není důležitá. Její výhoda je, že na ní lze nastavit časy po 15 vteřinách (to je dobré třeba při ohřevu knedlíků, či rozpékání včerejších housek). Má ještě několik užitečných funkcí, které u manuálu být nemohou. Jediná nevýhoda snad je ta spotřeba i v klidovém stavu, ale ta je prakticky zanedbatelná.

doplněno 22.12.22 14:41:

kimba - tak sehnat tuhle žárovku trochu problém je. Je zcela atyipická, nemá objímku, ale fastony a je přišroubovaná na kostru trouby samořezným šroubem. Před pár lety stála cca 350 Kč *ee*. Předělat patici se už pár let chystám, ale "ňák nejsou lidi" ;).

hankas - tak koroze mi nehrozí, moje mikrovlnka je uvnitř nerezová.

@magdon: praskla žárovka, která se těžko shání

Sehnat žádovku do MW trouby není problém. Pokud máte atypickou objímku, tak šikula si poradí. Už jsem také měnil.K K otázce: Mám mechanickou mikrovlnku k plné spokojenosti již asi 15 let.

hodnocení

Také jsem měla mechanickou a po dvou letech začala zevnitř rezavět,pod barvou i když jsem jí měla stále otevřenou. :(

kimba - Dík, na tom Vašem odkazu ta žárovka skutečně je (5 v pořadí). Ale stojí furt ty 3 stovky (+ asi 150 Kč doprava) :(, takže si její výměnu ještě rozmyslím, tolik zase do té trouby vidět nemusím *smich*.

@magdon: Ta Vaše žárovka je předražená, podíval bych se kolik máte v MW místa a zkusil ji nahradit jinou. Poptal bych se v elektroprodejně, na tuhle i s paticí, mohla by se vejít. Naletovat dráty není problém. Jestli máte víc místa, pak by šlo koupit patici e14 do 50 Kč a k tomu žárovku do MW za /... V prodejně bývají na skladě, přes e-shop už je to dražší.

riva

Klidně za pár korun z Číny do schránky: aliexpress.com/...

Pánové díky, ale neřešte mou žárovku. Už to bez ní mám 3 roky, takže to pár let ještě vydržím ;). Zmínkou o ní jsem chtěl jen poukázat na to, že je to jediná závada MV za posledních 15 let.

hodnocení

1x
Mikrovlnka bez displeje. Čím je tam míň elektroniky tím je míň poruch. A je jednodušší obsluha.

hodnocení

1x

Sto lidí, sto chutí a stodva názory.

Nám vyhovuje takové ovládání. Vpravo dole Start 100% výkonu 30s. Každé další zmáčnutí přidá opět 30s. Vlevo dole Stop. Pravda logičtější by byla přehozená pozice tlačítek. (zvykli jsme si) Pro běžný ohřev stačí pro 95% případů. Pro ty ostatní je tam pár dalších tlačítek. Vyberete funkci a nastavíte otočným ovladačem. Váhu, čas, výkon atd.

A pro šetřílky každého watíku je tu funkce kdy lze při vypnuté mikrovlnce zmáčnutím Stopky vypnout i displej.

Jakou mikrovlnku?

krtek6
hodnocení

0x

je to věc názoru...tohle je zrovna spotřebič typu, kde se toho nemá dneska už co posrat...

riva
hodnocení

0x

Je to jedno, podstatné je u digitální najít to klíčové tlačítko, na které se klepne a začne hned 15 s běžet. Dalším klepnutím se přidá dalších 15 s. Pak to je pohodlnější než u mechanické.

Jinak EU nás opět zachránila a omezila příkony mikrovlnek na 800 W.

ahoj*

Spíš 30s ne?

Ale je pravda, že kdo to nezná, tak neocení, že to je rychlejší než ty mechanické :)

riva: Dalším klepnutím se přidá dalších 15 s. Pak to je pohodlnější než u mechanické.

Fakt? No to je bezva, kolikrát budu klepat na tlačítko, když chci nastavit 8 minut? Na mechanické stačí jedno pootočení knoflíku.

Kimba,vy chválite mechanické spínanie,ktoré ja absolutne nemusím. Mal som cez dvadsať rokov Whirpulku s elektronickým ovládaním a displejom. Multifunkčná. Na ohrev stačilo stisknúť jedno tlačítko a kóderom nastaviť čas ohrevu. Na každú funkciu bolo tlačítko a nastaviť čas koderom a koniec a dvere otvárané len potiahnutím,žiadný otvárač dverí a vnútro v kvalitnom nereze. Teraz mám niejakú nemeckú no name. Koliesko na nastavenie výkonu a kóder na nastavenie času ohrevu. Vložím jedlo,zavriem dvierka koderom nastavím čas, samo sa spustí. Počas ohrevu si kľudne môžem regulovať čas po 10 sekundách, ak je potreba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]