Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Myčka Bosch - 8 let stará

Od: kyssling® odpovědí: 22 změna:

Zdravím kupoval jsem myčku cca před 8 lety (cena 15000), objevila se chyba E15 (nechal jsem na radu servisu otevřená dvířka na dva dny), jedná se o chybu čidla či čeho.
Má smysl si nechávat provést diagnostiku za 1500,- + náhradní díly? A potom nemám se obrátit na nejaký noname servis? Možná je zbytečné platit originál Bosch servisu ... Díky za názory !

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

E15 je detekce vody v zakladne mycky = dostala se ti tam nejak voda.

Bud mas nekde spatnou spojku na hadici nebo spatnou hadici, nebo se tam dostala pres ventilacni system - napriklad pri prilisnem napeneni, nebo treba pri myti neceho nestandardniho, co zavinilo, ze tam zkratka voda skrz ventilaci natekla a pod. a nebo pri nejhorsim bude spatny nejaky spoj ve dnu mycky. To ale neni prilis pravdepodobne.

Normalne mycku vytahni (pokud je vestavna), pripadne sundej vnejsi panely (pokud je samoztatne stojici), zakladnu vysus, zkontroluj vsechny spoje a hadice.

Pak mycku vyresetuj (vyresetovani neznamena nic jineho, nez odstranit vodu z plovaku bezpecnostniho snimace).

To udelas bud naklopenim mycky - cca 45 stupnu dozadu, ale staci i mene, aby voda vytekla z plovaku bezpecnostniho spinace.

Nebo se ohnes a misto plovaku vysusis rucne. Cely bezpecnostni spinac s plovakem je umisten v zakladne mycky.

Ohnout se je vhodne tak jako tak, prinejmensim, aby se zkontrolovalo, ze je plovak uvolneny a vratil se do dolni polohy a netiskne tak tedy spinac.

Pokud nenajdes problem v zadnem spoji, je to prace na par minut. Rozhodne nic, za co platit tisice.

Vyresetovat to naklopenim muzes i rovnou bez blizsiho pruzkumu mnozne poruchy, ale pokud to nebyla nahodna detekce prave napr. kvuli tomu preteceni ventilacniho systemu, tak se Ti problem bude opet opakovat.

Samozrejme jak uz budes vedet, ze to nebylo nahodne.

Chyba cidla je nepravdepodobna. Je to jen spinac spinany plovakem.

hodnocení

Moc moc děkuji za fundovanou odpověď !
Nevím tedy jestli se do toho budu pouštět, mám všude hrozně málo místa. Ale pokud ano pojedu podle vašeho návodu, diagnostika by mě stála 1500,- ... jak jsem se dozvěděl ! Ještě jednou děkuji !

hodnocení

Ahoj mám ještě dotaz : "To udelas bud naklopenim mycky - cca 45 stupnu dozadu, ale staci i mene, aby voda vytekla z plovaku bezpecnostniho spinace."

Když se podívám na tohle video :

(čas 4:07) když naklopím tu myčku, nevyleje se voda do těch elektrických kabelů co tam jsou? Já tam prostě vidím hodně elektrických kabelů, konektorů a všeho, nepřipadá mě moc bezpečné z toho takto vylévat vodu ... Nebo se někde mýlím?
Moc děkuji za upřesnění ...

Tak zaklad je samozrejme delat to s odpojenou elektrikou.

Te vody tam nebude nejake obrovske mnozstvi, podle toho kolik vytece muzes posoudit, nakolik to mohlo zasahnout i nejakou elektriku a nechas to pak vyschnout.

Ale jak jsem psal, idelane, kdyz to co nejvic vysusis rucne a teprv zbytecek potom vylejes.

Stejnak prepokladam nechces mit louzi na podlaze.

Odněkud se tam voda dostává, to naklopení, vysušení nic neřeší. Musí se rozebrat a přetěsnit vana "nočník" na spodku. Buďto zakupte - Servisní sada těsnění jímky myček nádobí Bosch Siemens - 12005744, anebo po rozebrání jímky přetěsněte silikonem.

hodnocení

Axus : teoreticky když vysuším viz foto vodu pod plavákem a není nikde únik, tak ani pak nemusím naklápět myčku? Děkuji.

Myčka Bosch - 8 let stará

hodnocení

0x
Taky mně vypověděla myčka. Displej to nemá, takže žádnou chybu neukazuje. Prostě nic nesvítí, nic to nedělá. Pojistka ok, dveřní spínač ok, plovák suchý a funguje, takže asi koupím novou.
Myčka Bosch - 8 let stará #2

Zdravím, co změřit, zda je napájení všude tam co má být? 230 V na desce, 12 V ss pro napájení elektroniky a tak dále?

Napětí jsem nemeril, je tam tolik drátů, že se v tom nevyznám. Měřil jsem jen pojistku, zda je dobrá a dveřní zámek. Jinak myčka je mrtvá, nic nesvítí, nic nepiska. Chvíli po zapnutí v ní cvaklo a hotovo, vypla úplně nadobro. Musel jsem odpojit hadice a vypustit z ní vodu. Jinak uvnitř je jako nová, nic nikde neteče.

Hodně drátů je dneska ve všem. Často se stává, že odchází spínaný zdroj, který napájí elektroniku 5 (12) V. Ten je na desce elektroniky. Mívá 5 vývodů. Změřte přívod k němu, ovšem musíte elektroniku vyndat z plast. krytu (leporela) Jak vypadá? Hledejte LNK, Viper, abyste si udělal obrázek.

Tak jsem naměřil že 230v na tu desku jde. Jen růžový drát jde dolů a zpět, na něm nic není. Pak je tam jedna prdla součástka přímo na desce, první dvě nožky obvod mají
Myčka Bosch - 8 let stará #3
28.12.22 12:10
Myčka Bosch - 8 let stará #4
Myčka Bosch - 8 let stará #5
Tak vyměněno a myčka jede jako nová. Součástka za pár korun...

Ahoj, díky že jsi se podělil. Víc hlav více ví a zpětná vazba je velmi důležitá!

Ahoj, díky tobě jsem to rozdělal podruhé a teprve potom jsem si všiml té prdlé součástky:) Poprvé jsem si toho nevšiml. Takže myčka jede dál jako nová. Díky

leosk
hodnocení

0x

Dotaz trochu mimo, máme doma už asi měsíc nefunkční myčku od Miele a furt bojuji s tím, že jestli autorizovaný servis a nebo se spolehnout na nějakého dobráka. Co byste mi doporučili. Díky

hodnocení

Dobrý den, osobně se na to dívám tak, že Miele patří mezi nejdražší spotřebiče, takže určitě bude mít i na opráváře ...
Imho onen dobrák, zcela jistě nebude mít náhradní díly, takže zase budete čekat až je sežene a další prostoj ...

hodnocení

Zdravím všechny, napíšu výsledek, nakonec jsem myčku nevysouval a nenaklápěl a počkal si na utorizovaného opraváře Bosch. Stálo to cca 3100,- a myčka již funguje, nic nenaklápěl, nesušil, vyměnil dvoje těsnění, dělal to cca hodinu.

Podle něj, to naklápění o 45% nebo vysoušení otevřenými dvířky myčky je k ničemu. Dávám to sem pro zajímavost (a taky protože sám nesnáším, když někdo žádá radu a nenapíše výsledek), ne abych zpochybňoval jiné rady - za které znovu děkuji ! Jinak jak jsem viděl kolik s tím bylo práce + málo místa atd. jsem rád, že jsem se do toho sám nepouštěl ... Tak snad bude fachat ...

Podle něj se vyplatí i měnit motor či jak to nazval, který též často odchází a tam je cena opravy cca 5000,- Kč - to bych tedy asi neplatil, už těch 3100,- je na hraně, když nová stojí 11-15000,- Kč.

hodnocení

Tak po měsíci opět E15 ... Dal jsem reklamaci opravy, ale jestli to bude něčím jiným, tak prý budu platit opravu znovu (s nějakou domluvenou slevou). Nevím zda do toho půjdu ... Možná jen pro tu zkušenost ano ...

Zdravím,

Vyndat, odstrojit plechy, za dodržení bezp. s elektřinou pochopitelně spustit mytí a koukat, kde to teče. Jiné rady není.

hodnocení

Zdravím všechny, ještě jsem provedl naklonení myčky o 45% a vrátil ji na místo. 14 dní funguje bez problémů, snad ji to vydrží ...

Takže pořád teče. Hlavně, že si vzali tolik za dvě těsnění...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]