Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava prodlužovacího kabelu

Od: tuno odpovědí: 27 změna:
Dobrý den,
koupil jsem si před pár lety prodlužovací kabel s 3x zásuvkou a vypínačem.
U zásuvky mám přelomený kabel.
Chtěl jsem zásuvku rozebrat a kabel o kousek zkrátit ale ejhle, ze zadu jsou nastřelené vruty s hladkou hlavičkou a ty já nedokážu vyšroubovat.
Není na to nějaká finta?
Pokud to nepůjde rozebrat, chtěl bych si koupit tuto zásuvku, kde budou křížové šroubky, abych jí mohl kdykoliv zpravit, ale jde to vůbec sehnat?
Děkuju

Oprava prodlužovacího kabelu

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

12x

Takovéhle prodluzovacky se neopravují. Dotaz mi zní to jako trolling, protože elektrikář by se takhle neptal. Cena takovéto prodlužovačky nestojí ani za to vzít do ruky šroubovák.

111®
hodnocení

11x

Odvrtat hlavičky, rozebrat, zbytky vyšroubovat a po opravě sesadit křížovými vruty.

Ano dělají se a prodávají se jako samostatný konec bez kabelu

Neodvrtá, tvrdokov - trn. Zařeje vrtáním na teplotu, která zbortí plastový obal. Úmyslně nerozebíratelné.

111®

tak ustříhne a koupí novou koncovku

Sorry, ale tohle je na hraně porušení pravidel poradny, radit něco nebezpečného, co tazateli může uškodit.

radit něco nebezpečného,

co tím myslíte? nahradit jinou zásuvkou? To není porušení pravidel.

Já myslím to, co psal 111.

Koupit novou trojzásuvku a namontot zpět (pokud víš jak zapojit barvy), není nic nebezpečného. Je to běžná rutina.

snad se dozvíme přesně, co je nebezpečného...

Nebezpečné je, když se elektrickými záležitostmi zabývá neumětel bez znalostí.

poradce 111 je zde napadán, ale určitě tomu rozumí

tak stále nevím, co je zde nebezpečné...

možná jen řeči..

Pokud se někdo musí ptát (jako tazatel) tak tomu nerozumí. A je nebezpečné takovým lidem radit, jak na to, protože je to utvrdí v tom, že "to teda zkusí".

hodnocení

5x
Samozřejmě, že tam nejsou šroubky, ještě by to nějaký "expert" jako vy rozebíral. Fakt chcete riskovat vyhoření, zdraví... kvůli zásuvce za dvě stovky?

hodnocení

5x

A i když nýtky pracně odvrtáš, zjistíš, že zkrácený kabel není kam připojit. Nejsou tam žádné svorky, stávající šňůra je k mosazným páskům přivařená bodováním. Co s tím?, zase improvizovat, aby to trošku vypadalo bude to pracné, drahé a nakonec to budou stejně staré, poddimenzované a vyhřáté zásuvky. Lepší je koupit novou šňůru.

Mosazné pásky u této cenové kategorie bych ani nečekal, spíš železo s povrchovou úpravou.

ja1
hodnocení

4x

To vypadá jako šrouby s trhací hlavou. Zkuste někde sehnat ocelovou trubičku, například od vstřikovacího čerpadla nebo autobrzd, o vnějším průměru jako je díra v plastu, vrtákem do ní udělejte trychtýřové zahloubení a ještě zkuste do toho vzniklého ostrého břitu trojúhelníkovým pilníčkem vypilovat ostré zářezy, aby vzniklo cosi jako vrtací korunka. Nasaďte trubičku do vrtačky a pomalými otáčkami doleva zkuste za současného působení tlaku (aby se ty vroubky jako zadřely do těch hlaviček) vyšroubovat. Možná to půjde, možná ne...

Tohle by mohlo jít. Já to 2x odvrtával a pokaždé se ukázalo, že je to vlastně vrut.
Jasně, že ta práce za to nestojí, ale aniž bych byl nějaký ekolog, tak mi pocitově přijde lepší věci opravovat, než hned vyhazovat.

riva
hodnocení

3x

Kupte si komponenty a smontujte si to. Jestli se tedy nebojíte že vyhoříte a že budete jednou nohou v kriminále. :) hadex.cz/...

hodnocení

3x

Šrouby je možné navrtat, vytáhnout pomocí vytahováku zalomených šroubů, kabel zkrátit a přiletovat. Uvnitř nejsou šroubky. Jestli ale nemáte vybavení, tak bude jednodušší koupit rozebíratelnou zásuvku.

tuto
hodnocení

Tuto přesnou variantu jsem zvažoval, ale vrták mi sjížděl a nepovedlo se hlavičky pěkně navrtat, možná to chtělo malé vrtáky.
Kabel je zaletovaný napřímo k vypínači.

Jde to ve stojanové vrtačce, v křížovém svěráku. Středicí důlek jsem dělal navrtávákem k soustruhu. Nýty jsou z poměrně tvrdého materiálu. Navíc se to nesmí moc zahřát, resp, musí se vytáhnout hned, dokud je plast ještě trochu změklý. Není proto možné to všeobecně doporučit.

tuno
hodnocení

Stojanovou vrtačku i ten svěrák mám, ale nemám ten navrtávák k soustruhu.
Jak by šly udělat ty přesné díry? Obyčejnýn vrtákem mi to sklouzlo, mohl jsem možná použít důlčík jestli by to mohlo pomoct?
Děkuji za radu pro příště
13.12.22 13:24
[?]
Jde to ve stojanové vrtačce, v křížovém svěráku. Středicí důlek jsem dělal navrtávákem k soustruhu. Nýty jsou z poměrně tvrdého materiálu. Navíc se
Zdroj: poradte.cz/...

hodnocení

2x
Takové zlomeniny kabelu bývají právě na jeho koncích, při vstupu do zástrčky nebo zásuvky.
Běžně kabel v místě před zlomením, přerušením ustřihnu a namontuji novou zásuvku. Např. SOLIGHT tipa.sk/...
Pokud se prodávají dvoj, troj atd. zásuvky na prodlužovací přívody BEZ pripojeného kabelu, MUSÍ se dát rozšroubovat a MUSÍ mít buď šroubky, nebo pružné svorky. Jinak by se nedaly použít!

hodnocení

1x

To ani nemusia byt skrutky, skor su to take trne s vrubkami, ktore su zalisovane. Dovod je presne ten, aby laici do toho neliezli. Namiesto opravy cinskeko pochybneho vyrobky by som skor siel cestou zhotovenia novej predlzovacky z kvalitnej flexo snury aspon 1.5mm2 a rozoberatelnej zasuvky.

Zalisované trny, nemají závit.

hodnocení

1x

To víte, že to jde opravit.

Když víte jak, a čím, není problém.

Vše je o šikovnosti, znalosti a možnosti.

ml1
hodnocení

0x

Za tu práci to nestojí. Jinak se dá vynaložením určitého úsilí do těch hlaviček udělat něco, za co se dá chytnout a vyšroubovat (pokud to nejsou trny, ale co jsem se setkal, vždy to byly šrouby či správněji vruty).

Ale stejně si nepomůžete, kabel uvnitř je nakrimplovaný, takže po zkrácení ho tam nedostanete (pokud nespácháte nějakou prasárnu).

Jinak zásuvky na prodlužovák koupíte normálně v elektře, ale počítejte, že vás vyjde na víc, než komplet prodlužovák. Právě tato nerozebiratelnost je daní za nízkou cenu.

Zde si vyberete (stejně jako kdekoliv jinde, berte kv a bb jen jako příklad) kvelektro.cz/... bbelektro.cz/... různý počet zásuvek, jestli s vypínačem nebo bez atd. Koukám, že už se ceny posunuly do hodnot, které dávají smysl, ale jestliže komplet prodlužovák stál 150 korun a samotná zásuvka 180 tak to smysl nemělo (potřeboval jsem svého času dostat prodlužovák skrz otvor, proto jsem se tím zabýval, jinak nevidím důvod, stavět si prodlužovák podomácku).

A samozřejmě obligátní připomenutí, že na takové práce je potřeba příslušná kvalifikace elektro podle platných předpisů (vyhláška 50/1978 byla nedávno nahrazená něčím novým).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]