Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz. Potřeboval bych indikovat procházející proud diodou. Mám motor, který má koncáky. Mám spínač, který když držím, motor se otáčí a vypne až co narazí na koncák. jelikož motor nevidím, potřebuji indikaci, že stále jede a to zjistím tak, že odbírá proud. V případě, že dojede do konce, již tlačítko držet nemusím a to bych rád indikoval diodou. Motor je na 12V a odběr je cca do 1 A. myslím, že 0,3A. nebo tak nějak. Nejsme si teď jistý. indikaci potřebuji z toho důvodu, abych viděl , kdy je v chodu. Jak toho levně a jednoduše dosáhnout? Děkuji
A to ten koncák, který vypíná motor, nemůže zároveň zapnout nějakou signalizaci?
Píšete, že koncák k signalizaci použít nelze, pak tedy mi jako nejjednodušší řešení připadají dvě možnosti, buď již zmíněné relé zařazené do přívodu k motoru, navinuté tlustým drátem, aby mělo malý ohmický odpor a nesnižovalo výkon motoru. Nebo LED diodu, červená ledka by potřebovala vyrobit na vedení ztrátu 2V (odporem, diodami), což by motor asi trochu ovlivnilo, ale pokud máte možnost ty 2V přidat na napájecím napětí, tak by se to dorovnalo.
Potřebuješ přímo indikaci odběru proudu a nebo stačí, že na motor jde napětí? V tom druhém případě stačí jen paraelně k motoru kontrolka. V tom prvním případě by to asi chtělo nějaký proudový bočník a na něm měřit úbytek napětí kontrolkou. Nebo měřit indukčně z drátu k motoru.
paralelně
Ano , indikace u tlačítka. Je to jednoduché, mám vypínač a motor, když sepnu vypínač, potřebuji vědět, že motor jede. Když vypne, což ukáže kontrolka, spínač pustím. 12V cca 0,3A má odběr motor
Na tohle se používají magnetické jazýčkové kontakty, ke kterým se prodává cívka z "tlustodrátu". Jazýčkový kontakt se strčí do cívky, úbytek napětí je na cívce malý ale tekoucí proud udělá dostatečný magnetismus na sepnutí kontaktu. Tohle se používalo třeba dřív na signalizaci prasklé zadní žárovky v autě. Klasické relé je na tohle úplně nevhodné.
Cize mate koncak, ktory motor vypne a zamedzi mechanickemu poskodeniu zariadenia a pretazovaniu motora, ale nebavi vas drzat tlaciko, ktore drzite zbytocne?
Ak to chapem spravne, chcete indikovat stav, ked motor bezi. Tu je viac moznosti : bocnik v obvode motora a na bocniku komparator s operacnym zosilnovacom, uz spominane jazyckve rele omotane vodicom k motoru, to iste, ale s Hallovou sondou.
Jednoduche a hotove riesenie je modul od Cinana, ktory sa pouziva na meranie prudov, vam staci 3A alebo 5A verzia, na vystupe to ma napatie umerne prudu. Kedze vas prud je bud nula alebo prud motora, na vystup bude stacit zavesit ledku, maximalne s tranzistorom alebo operacnym zosilnovacom.
Modul tu : aliexpress.com/...
Paralelně s motorem zvukovou (a světelnou) signalizaci. Kravál to dělá pořádný, tak bude možná potřeba dát k siréně sériový odpor. aliexpress.com/...
tak pokud bude jen žhnout takna ní asi ani úbytek 2,5V nebude..je to levné a za zkoušku to stojí...
Prodává se i žárovka 1,5V / 0,5A, ta by byla ještě vhodnější, prostě sehnat žárovku s co nejnižším napětím a co nejvyšším proudem, ta bude mít nejnižší napěťovou ztrátu a motoru by to nemuselo vadit. Ještě mě napadlo použít miniaturní rezistor s hodnotou zvolenou tak, aby se zahřál při nízkém ztrátovém výkonu a silikonem ho spojit s termistorem, který bude ovládat spínač proudu do signalizační ledky.
OK tu jsem nějak nenašel... ale to má zpoždění..tentermistor.. ideál je jazýčkový relé u kterého si odzkouší vinutí sám..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.