Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit měnič napětí?

Od: aloisb® odpovědí: 20 změna:

Vzhledem k hrozícím výpadkům elektrického proudu bych chtěl zapojit k, oběhovému čerpadlu kotle na tuhá paliva měnič napětí v kombinaci s autobaterií jako záložní zdroj. Spojit to s baterií asi nebude problém, ale nevím, jak ten měnič zapojit do sítě. Když vypnou proud, tak přece zůstanou jističe natažené a pokud bych ten měnič zastrčil prostě do rozdvojky, z které ja napájeno oběhové čerpadlo, tak bych napájel i sousedy.*smich*

Prosím proto o radu, jak to udělat. Chci použít tento měnič s výkonem 300 W. Oběhové čerpadlo má příkon 60 W.

doplněno 05.12.22 13:04:

filsonstore.cz/...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x
Zbytečně tu řešíte vymyšlené. Přímo na toto se prodávají záložní zdroje ke kotli, mají sinusovkový výstup, jaký čerpadlo potřebuje a automaticky řeší i přepnutí na baterii v případě výpadku i dobíjení baterie. Stojí cca od 3000 Kč a k nim si dokoupíte (nebo použijete svoji) autobaterii s kapacitou podle toho, kolik hodin to má utáhnout.
Jsem elektrikář, ale toto jsem taky koupil hotové, levněji bych to nesestavil.

hodnocení

3x

Ty nemáš zastrkávat měnič do rozdvojky.

Mnohem lepší bude, když si necháš od elektrikáře osadit zastrčku na přívodní kabel k oběhovému čerpadlu a tuto zástrčku při výpadku proudu vytáhneš ze zásuvky ve zdi a zapojíš ji do výstupu měniče.

A než koupíš měnič napětí, tak si nejprve prověř, že má na výstupu čistý sinus. To je podmínka pro správný (nehlučný) chod oběhového čerpadla.

A dnešní kotle už taky potřebují elektřinu ke svému provozu (odtahový ventilátor). Takže bys měl z měniče a baterie napájet kromě oběhového čerpadla i kotel.

hodnocení

Tak odjedu z chalupy do města vzdáleného 10 km a oni vypnou proud. Tak jak bych mohl vytáhnout zástrčku ze zdi a zasunout ji do měniče?

Tak kupované profi měniče fungují tak, že měnič je zapojený do sítě a čerpadlo do měniče. Při výpadku elektriky měnič automaticky přepne na baterii, takže nic se zastrkovat nikde nemusí. Jo a v neporuchovém stavu (jde elektřina) ten měnič tu baterii dokáže i dobíjet.

hodnocení

3x

Mám záložní zdroj od Ptáčka, k tomu úplně normální autobaterii, zdroj daný do zásuvky, do zdroje kabel od kotle a tím to končí. Žádná obsluha není potřeba. Vypadne proud, automaticky sepne zdroj a bere si proud z autobaterie.

111®
hodnocení

1x

To chce něco takového: heureka.cz/...

To je sice sinus, ale neriesi to automaticke prepnutie vystupu. On potrebuje UPS, ktora ma automatiku vstavanu anie menic, kotry s takym niecim nepocita, pretoze je urceny na ostovnu prevadzku v aute.

hodnocení

1x

1. Cerpadla potrebuju cisty sinus, u toho podivneho menica z Ciny sa neda dohladat, aky ma vystup (na 99% sinus nema).

2. Nekupujte menic, kupujte UPS, ktora ma sinusovy vystup, ta zabezpeci automaticky zaskok pri vypadku 230V.

riva
hodnocení

0x

Zadržte a nejprve si to promyslete. Pro motory (třeba v oběhovém čerpadle) by měl být měnič s výstupem sinus. Ten váš je kdoví co. A zapojení je podobné jako u běžného UPS - při výpadku napájení systém automaticky přepne čerpadlo na měnič. Člověk si to může udělat sám (musí tomu trošku rozumět), nebo se prodávají hotové systémy.

Tyto jednoduché měniče nemají na výstupu nulu a fázi, ale na obou fousech AC 120V a žádný fous se nesmí uzemnit.

hodnocení

Tak 120 V by mi asi nestačilo. Jinak ta vaše rada je tak trochu hraběcí.

vinnca
hodnocení

0x
Zrovna pred tremi dny jsem dokoncil zalozni zdroj pro kotel, laddomat, dve obehove cerpadla a ridici jednotku rozdelovace.
Funguje to bajecne, pri vypadku to zcela plynule prejde na zalozni zdroj a obracene...
Jak zapojit měnič napětí?

Trochu hazard propojovat paraelně baterky bez pojistek. Jestli jedna bude mít vadu desek a půjde do zkratu, co ta druhá na to?

Z každé baterky u plusu bych dal pojistku a až za pojistkou udělat paraelní propoj.

Kolikpak jste za život již viděl Pb akumulátorů s vadou desek co šly do zkratu?

vinnca
Na druhou stranu, s tou pojistkou - proc ne...
vinnca

chlapi, jaka hodnota pojistek by tam mela byt? Ja tam ty pojistkove pouzdra nakonec dam...ale nejsem si jisty hodnotou...

Já bych tam dal dvojnásobek toho, co tam teče při chodu záložního zdroje (a pojistka stačí jedna).

Já jsem počítal s maximálním údajem 800VA a vyšla mi pojistka 66A (a to neuvažuji účinnost měniče napětí). Takže bych tam dal nejbližší vyšší pojistku.

Pokud si změříš skutečný proudový odběr, tak ti porom vyjdou podstatně menší pojistky, ale nesmíš tam zapojit žádné jiné zařízení.

A nebo si změř klešťovým měřákem proud přímo ve vodičích baterie a podle toho vyber pojistku.

vinnca

je pravda, ze spotrebice (ventilator kotle, 2x obehove cerpadlo, laddomat a ridici jednotka rozdelovace) jsem pocital s odberem na maximalni vykon, co maji na stitkach, tedy celkovy vykon spotrebicu max 200W, jenze obehove cerpadla s ladomattem jedou na polovicni vykon, takze to vidim cca do 150W max.

jirib
hodnocení

0x
Álojz,záložní zdroj s funkcí UPS...
Připojíš baterii dle velikosti každého sou...
shop.atoselektro.cz/...
Ne, tohle není ono. Tohle má na výstupu obdélníkový signál, kterému výrobci vznosně říkají modifikovaná sinusovka. Tohle není vhodné pro indukční zátěže, tímto se dají napájet především zdroje typu AC-DC měnič, tedy počítače, televize..
abctech.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]