Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení měřiče spotřeby do jističe k HDO

Od: atjov odpovědí: 10 změna:

V bytě máme bojler na HDO. Před něj bych chtěl do jističe vložit "Shelly 3EM", abych mohl sledovat spotřebu v celém bytě.

"Shelly 3EM" navíc umožňuje ovládání stykače, napadlo mě ho využít k ovládání bojleru - tzn. nezávisle na aktuální situaci HDO mít možnost bojler zapnout/vypnout. Je to realizovatelné?

Přikládám foto jističe a zapojení drátů do modulárního relé, které ovládá bojler.

Připojení měřiče spotřeby do jističe k HDO
Připojení měřiče spotřeby do jističe k HDO #2
Připojení měřiče spotřeby do jističe k HDO #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to mozne, ale kedze mate rozvodnicu plnu na 100%, bude nutna vymena za vacsiu a prekablovanie criev.

HDO sa obchadza uz dlhe roky, staci akykolvek spinac, ktory HDO signal pripoji natvrdo na PEN, zvladne to aj rele v Shelly. Len pozor na to, co je za a co pred chranicom.

atjov
hodnocení

Diky! Bude fungovat pripojeni HDO natvrdo na PEN i kdyz budu chtit mit bojler vypnuty behem nizkeho tarifu?

Ano, HDO je primitivna vec, niekde pri elektromeri sa spina vodic voci PEN. Ak to zopnete vy rucne alebo cez Shelly, sprava sa to rovnako, stykacu je uplne jedno, kto ho pripojil na PEN (druhy koniec jeho cievky je trvalo na faze).

Ak ale mate poziadavku, aby ste stykac vypli aj pocas nizkeho tarifu, museli by ste doplnit dalsie rele, ktore existujuci HDO signal odpoji od stykaca.

hodnocení

0x

Měli bychom si ujasnit následující. Vypadá to, že máte jednofázový přívod, proč tedy 3fáz. modul Shelly? A další, nemáte v rozvaděči místo... modul bude v jakém provedení? Na DIN lištu? Nebo jiný...? A za třetí, pokud se takto ptáte, budete muset najít znalého, sám to těžko zvládnete...

atjov
hodnocení

Ano, je to 1f privod. 3faz Shelly jen proto, ze jiny modul s merenim spotreby s Wifi jsem nenasel do DIN. Jinak nebojte, sam to delat nechci, reknu elektrikari... Jde mi jen o to, jestli ho mam vubec shanet :]

milous1
hodnocení

0x

3f se ti tam nevejde a na co taky. Dej tam na jednu fázi ten tam vleze, taky ho mám v rozvodnici.

mall.cz/...

atjov
hodnocení

Super, to vypada fajn! Jen dotaz, pujde s tim ovladat ten bojler? pisou ze stykac max 2A.

Rele v Shelly stykac urcite zvladne, jeho cievka berie tak max 100mA. Len pozor na spicky, zvykne sa davat varistor alebo RC clen.

milous1

Já s tím nic neovládám, mám to jen na měření spotřeby, když píšou na ovládání stykače tak to tak bude. Tam větší proudy nebudou.

riva
hodnocení

0x
Shelly em tuším nemá vyvedeny bezpotenciálové kontakty relé, ale jenom jeho jeden spínaný kontakt, na což je potřeba myslet při zapojení stykače. Na rozdíl od púvodního zapojení tedy cívku stykače uzemnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]