Jak zapojit toto? Potřebuji to vidět zapojený na panelu krok za krokem... Signalizace nemusí tam být nemusí Reverzace motoru přes stykače dvěma trojitými tlačítky
Jestli to nezvládnete s přesným schématem, tak se do toho radši sám nepouštějte. Nebo čekáte, že teď půjdu do dílny, vytáhnu krabici s tlačítky a stykači, zapojím to a nafotím, abyste to podle toho mohl zapojit? Mnohem lepší je to zapojit podle schéma
Vtip je v tom, že obě vypínací tlačítka musíte zapojit do série, a každé zapínací tlačítko v první skříňce zapojit paralelně s tím příslušným tlačítkem v druhé skřínce.
Takže:
- Vypínací tlačítko v první skříňce zapojit do série s vypínacím tlačítkem ve druhé skříňce.
- Zapínací tlačítko pro levý chod v první skříňce zapojit paralelně ke zapínacímu tlačítku pro levý chod v druhé skříňce.
- Zapínací tlačítko pro pravý chod v první skříňce zapojit paralelně ke zapínacímu tlačítku pro pravý chod v druhé skříňce.
Samořejmě musí být zajištěno blokování obou stykačů proti jejich současnému sepnutí...
Pokaždé když to zapojím nikdy mi TO NEDĚLÁ CO BY MĚLO... Učitel to komentuje slovy: špatný sled fází.. Mnozí z nás rádců víme, CO TO MÁ dělat... Bylo by ale od tebe vhodné napsat, CO TO DĚLÁ, když to ty zapojiš! Např.: Některý stykač sepne, ale nedrží, když uvolním tlačítko; spínají oba stykače najednou; nedají se (oba) vypnout některým rozpínacím tlačítkem; z jedné strany se stykač dá zapnout, z druhé ne;... Atd. Těch problémů může být více. ... špatný sled fází... motor točí v obou případech stejným směrem? Tipoval bych na špatné propojení silových kontaktů obou stykačů. . Děkuji, TO pomohlo... Mohl bys laskavě popsat, CO pomohlo? KDE byla chyba? Jak si na ní přišel? Rádci si to za snahu ti pomoci snad zaslouží. Díky i za ty, kterým tvůj popis závady a odstranění může pomoci s podobným problémem.
Na druhém obrázku v textu je jasně napsáno: jedno trojité tlačítko na panelu, druhé trojité mimo panelu... Schéma je jednoduché zapojení reverzace, s ovládáním ZE DVOU MÍST! Někoho může mýlit liniová schéma zapojení. Rozpínací tlačítka musí být zapojena za sebou, v sérii. Na obrázku jsou spolu, ve skutečnosti mohou být od sebe i na větší vzdálenost. To samé i ta spínací tlačítka. Jedno trojtlačítko, oba stykače (s přidržovacími kontakty 1KM1 a 1KM2, a blokovacími kontakty KM1 a KM2) jsou NA PANELU. Také jističe a proudová ochrana, a kontrolky HL1 až HL4. Čísly 10, 11, 12, 13 jsou označené svorky, na kterých je POMOCÍ KABELU připojené VZDÁLENÉ TROJTLAČÍTKO. Mezi svorkami 10 a 11 je připojené rozpínací tlačítko 1SB2, mezi svorkami 11 a 12 spínací tlačítko 2SB2, mezi 11 a 13 spínací tlačítko 3SB2. . Teda nadpis je dobře. Jen dva autoři příspěvků po 19té hodině tápou v čtení schémat. Budou se muset ještě trochu učit.
Pro tazatele... Bohužel, musím opakovat to osvědčené: nemáš na to, zavolej elektrikáře, ať to zapojí!
jakaa
Jsem student v prváku učíme se to na škole... Pokaždé když to zapojím nikdy mi to nedělá co by mělo... Učitel to komentuje slovy: špatný sled fází... Jsem laik potřebuju to vysvětlit krok za krokem jako idiotovi...
možná to blbě čtu ale já tam vidím 3 dvojitá tlačítka, ne 2 trojitá...to tě možná plete protože se nevyznáš v dokumentaci, asi se to učíš.. P.S. je ten nadpis blbě?
belus
Sory,ale ja tam vidim 3 x trojity.Asi si sa preklepol.Ci ja sa mylim?
1SB1, 2SB1, 3SB1 a 1SB2, 2SB2, 3SB2 . Je přece jasné, že nepotřebuje vedle sebe 2 stop tlačítka, ale stroj zapnout vpřed, vzad a vypnout. A to samé z druhé strany stroje. Dvě krabičky, v každé tři tlačítka. Ať to tazatel přiveze, já mu to zapojím, ale ze svých prostředků modýlek stavět nebudu.
Takže nejsi už laik, ale učeň a zřejmě pěkný patlal a flákač. Nejprve musíš zařízení pochopit, co má dělat a jak toho dosáhnout. Projdi si schéma, urči si každý kontakt proč tam je a co dělá, vždyť je to jen ta nejjednodušší stykačová kombinace. Až v tomhle budeš mít naprosto jasno, tak si vezmi znovu schéma a stroj zapojuj přesně podle něj.
Upozornění od sys milancukrar 11. 12. 2022 09:50:52
pkud nevéš jak se zapojije stykač tak tady máš obr.
jakaa
Chci se jenom zeptat od rozpínacího tlačítka 1SB1 to povede do svorky na obrazku 10 a z ní pak do dalsiho rozpinaciho tlacitka... Takze v ty svorce to bude vypadat jak? vim ze to je zakresleny v ucebnici ale ja to proste ne a ne pochopit... Nemusite odpovidat vim ze sem tim uz otravnej... Potřeboval bych to vidět vzorově zapojený na videu...
Tady na tom panelu zapojuji nemohl byste do obrazku treba dokreslit čárama (fáze L1, L2..) kam co povede. Stačí zatím silová část hlavně propojení stykačů mezi sebou...
Pozrite si schemu. Stykace maju hlavne 3 kontakty uprostred. Schema napriklad zacina pripojenim jedneho stykaca hned za istic, tak tahate fazu L1 na prvy kontakt, L2 na druhy, L3 na treti.
Stykace v druhom rade robia reverzaciu, vsminite si, ako bud priamo prepoja vsetky fazy na motor alebo ten vpravo prehodi prvu a tretiu fazu.
Obrázek nepomůže. Není vidět komplet propojení silových vodičů. Ten panel je dobrý. Musíš ale postupovat drát po drátu podle schématu, a hned zkontrolovat. Zkoušečka a hledám .
ml1
Ten panel je fakt dobrej, to jsem myslel, že patří už muzeům a že se zapojují nějaké soudobé přístroje. (Na druhou stranu tyhle jsou pěkně přehledné, takže pro výuku dobré.)
Je potřeba počítat i s nějakýma chybama přístrojů (přecejenom něco pamatují a hádám, že dostávají záhul), třeba vypálené tlačítko nebo upálené kontakty. Silovka je bez problémů, tam se snad nedá nic zkazit. A ovládačka musí spínat jeden nebo druhý stykač (nikdy ne oba), včetně blokování (nechcete obvykle reverzovat rozjetý motor). Opět jednoduché na vyzkoušení (neni k tomu potřeba motor), ale pokud to nefunguje, tak na hledání příčiny to je horší. Prvním krokem je kontrola zapojení a druhým právě jestli všechny přístroje dělají, co mají a podle projevů závady odhadnout, kde může ta závada být. Hledání poruch taky bylo součástí výuky, měli jsme na to nějakou bednu, kde mistři sepnuly nějaké závady, a my měli ve schématu označit, co je špatně, pokud si pamatuju nahoře byly stykače a prostě toto, ale propoje byly uvnitř.
stykač a jeho vinutí, pro další zapojení by musela být otevřena skříňka a nafoceny vývody, ale je tam nějak moc tlačítek takže asi zelená bude jeden směr, červená je STOP , a bílá asi druhý směr, ale to se dohaduji
doplněno 15.12.22 19:59:
no a pak je dobré vědět které kontakty jsou na stykači spínací, z fotky to nějak nemohu určit
doplněno 15.12.22 20:00:
k tomu sytkači, co jsem našel na netu tak má vývody cívky dole ale má to tak i ten tazatelův?
111, nejdříve moc děkuji a přeji snadné odhrnování sněhu.
Mám podobné stykače, vývody pro cívku mají taky, jen z každé strany jeden vývod. Spíše se mi jednalo o spojení hhorních pomocných kontaktů, aby se zabránilo tomu, že stisknutím dvou tlačítek se sepnou dva stykače.
Pomocné kontakty spojí proud pro cívku, jen když se stykač rozepnutý.
Ale průměrně šikovný kutil, ši velice šikovný a odborný elektrikář si poradí jednoduchým měřením.
My před x léty jsme to měli v práci zapojené pomocí třípolohového přepínače kde uprostřed bylo vypnuto a vlevo levý chod a vpravo pravý chod. Ale už je to cca 45 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.