Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Infračervený senzor

Od: millcom® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, dostala se mi do rukou sada 10-ti čajových svíček se zabudovanou RGB led diodou a napájené 3V baterií (CR2032). K této sadě je infračervené dálkové ovládání, kterým mohu volit jednak jednotlivé barvy těch čajovek a pak také volit různé módy blikání, stmívání, fading barev, atd. To všechno včetně volitelného časovače na 4 nebo 8 hodin. Samozřejmě, že všech 10 čajovek raguje na povel z DO najednou, neboť to nejsou adresovatelné digitály, ale jen opravdu obyčejné 5mm RGB ledky. Ze zajímavosti jsem jednu čajovku rozebral a fotku přiložil.
Nemáte prosím někdo povědomí o tom, jaký je to infračervený senzor, popř. jak to celé spolu s dálkovým ovládáním funguje? Jak ten IR senzor může rozklíčovat různé povely z DO a následně ty obyčejné RGB ledky řídit? Nebo to není jen obyčejný senzor, ale součástka reagující na IČ povely, ve které je zároveň další řídící elektronika (μ-procesor, paměť, etc.)? Na i-netu jsem nic podobného nenašel, anebo jsem nehledal dobře *hi*.
Pokud někdo víte, jak to funguje, anebo, kde se o tom mohu dočíst. budu vděčný. Děkuji

Infračervený senzor
Infračervený senzor #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jestli máš aspoň nějaké znalisti z elektroniky tak si najdi v púrojektech arduino ovládání RGB diody.

Zjistíš, že k tomu je potřeba dost součástek. Když to rozšíříš ještě o přijímač infra signálu, tak přibudou ndalší součástky.

Takže je celkem jasný, že ta černá součástka pod diodou musí být nějaký mikroprocesor, který má obsahuje program a podle signálu na infra čidle nastavuje parametry pro rozsvícení diody.

hodnocení

No nějaké znalosti z elektroniky bych měl. Dost součástek ale potřeba určitě není, neboť to funguje přesně tak jak jsem to nafotil a popsal - tedy v čajovce je pouze senzor, resp. ta "černá součástka", která mne právě zajímá. V dálkovém ovládání je samozřejmě kodér na bázi mikroprocesoru (avšak žádné Arduino, je tam neoznačený flat-pack s 8-mi nohama), který vysílá povely přes infra ledku. Ten vysílač je mi celkem jasný. Mě se jedná o ten přijímač a na ten jsem se ptal. To co píšeš o té černé součástce, to vím také a to že je uvnitř nějaká elektronika, to také tuším. O tom ale, jak to funguje jsi nenapsal vůbec nic, takže tvá odpověď je prakticky o ničem. Zmiňuješ Arduino - tak o tom toho vím opravdu hodně - sám si je programuji. Přesto děkuji za snahu.

Nedá se to otočit a přečíst nějaký písmenka? Bude uvnitř nějaký jednoduchý dekodér, ale při rychlém googlování jsem nic nenašel.
hodnocení

Na té součástce napsáno nic není, nicméně mi to tak dlouho leželo v hlavě, až jsem to vyřešil. Ta černá součástka, jak jsem ji proměřil a otestoval, je skutečně pouze infračervený sezor, který slouží jako komunikační vstup pro informaci z dálkového ovládání. Ta komunikace probíhá po sériovém protokolu a celý vtip spočívá v tom, že celý dekodér a řídící jednotka s pamětí je integrována přímo do té RGB-led diody! Takže sériová informace složená z řídícího slova ( 8 bitová instrukce pro procesor) a z datového slova (8 bitů + CRC) se jako posloupnost 17-ti bitů nahraje přes ten infračervený senzor do procesoru v led diodě a program probíhá ve smyčce, dokud nepřijde jiná instrucke s jinými daty, anebo se dokud se to nevypne. Ten protokol jsem ověřil osciloskopem a tak komunikace byla na obrazovce docela dobře rozeznatelná. Po opětovném zapnutí program pokračuje tam, kde skončil. Vidím to poprvé v životě, ale všechno je jednou poprvé. Přikládám fotku z usb mikroskopu, kde je snad trochu vidět dovnitř té led diody. A vtip nakonec - celé tablo s 10-ti čajovkami a dálkovým ovládáním (tzn. včetně 11-ti Li-ion baterií CR2032) se prodává v Německu v obchodech TEDi za celých 10,-€.

Infračervený senzor #3
Infračervený senzor #4
01.12.22 17:33

*palec*

riva

Možná se jedná o WS2812B LED chip z Aliexpresu. V odkaze je i video s ukázkou:

tme.eu/...

hodnocení

@riva ... díky za snahu. To jsem si také původně myslel, ale není to tak docela klasický Neopixel. Programovatelné Neopixely znám velmi dobře, už jsem s nimi prostřednictvím Arduina pracoval. Tato ledka má jenom tři vstupy. Tzn. že je to teoreticky Neopixel se vstupem pro data (Din), ale bez možnosti výstupu dat (DO) pro další ledky v řadě. Také, jak jsem osciloskopem zjistil, že instrukce (povel z dálkového ovládání) není v protokolu 24 bitů, jako u Neopixelů, ale obsahuje bitů pouze 16+CRC. Nicméně je to funkční a to co mne primárně zajímalo, tak to jsem zjistil – ta černá součástka je skutečně pouhý infrasenzor a o zbytek se stará elektronika zabudovaná v ledce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]