Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Protože se do naší minikuchyně vejde jen mini lednička, máme záložní lednici s malým mrazáčkem umístěnou v dílně. O víkendu jsme zjistili, že potraviny v mrazáku jsou povolené, vložený teploměr ukazuje 0 stopňů. Soused tvrdí, že je to poklesem okolní teploty - teplota v dílně se pohybuje kolem 5 stupňů, že v takto chladném prostředí mi nebude fungovat žádná lednice. Má pravdu? Děkuji za odpověď.
Já jsem to asi nenapsal přesně, je to lednička s mrazicím boxem. Když si koupím samostatný mrazák, tak mu zima vadit nebude?
Mrazáku by nízká venkovní teplota teoreticky vadit neměla, nicméně je nutno to ověřit v manuálu či u distributora. U ledničky to ale problém je, jakmile teploty poklesnou pod nulu, jídlo vám v lednici zmrzne a lednice nejspíš nebude fungovat korektně.
Co máte na mysli pod pojmem "mrazicí box"?
Jestli to je výparník uvnitř chladicího prostoru ve tvaru krabice s dvířky, jako to měly ledničky Calex, tak taková fungovat bude. Stejně tak bude fungovat dvoukompresorová a jednokompresorová lednička a jednokompresorový mrazák. Jediná, která nebude fungovat, je jednokompresorová s dvěma oddělenými okruhy.
Záleží na tom, kde je umístěné čidlo. U ledniček Calex bylo na výparníku, takže termostat udržoval teplotu v mrazáku a teplota pod ním se regulovala přepážkou. Když bude čidlo v chladicím prostoru, tak to pochopitelně fungovat nebude.
1. Sused ma pravdu.
2. Najnizsia klimaticka trieda chladiacich spotrebicov je vyrobcom navrhnuta na +10
3. Len mrazak fungovat bude, ale nic garantovat nemozno, bude to mimo rozsahu definovaneho vyrobcom (vid tych +10).
4. Prevadzkovat spotrebice mimo projektovanych parametrov nie je vhodne (zivotnost, funkcnost, spotreba ...)
Celá příčina roztávajícího mrazáčku je u jednokompresorové lednice v termostatu závislém na teplotě chladničky, ne mrazící části. Když je okolo chladno, tak je i lednici, termostat nemá důvod sepnout kompresor a mrzák tím pádem rozmrzne.
Asi, pokud by nevadilo výraznější kolísání teploty chladničky, by to šlo pořešit přemístěním termostatu z chladící do mrazící části (a jeho nastavením o pár stupňů níž, případně výměnou za typ s mrazákovým rozsahem.
Mechanicky je lednici a mrazáku okolní teplota asi ukradená (možná dlouhodobě problém s vlhnutím izolační pěny kvůli rosnému bodu, nevím), s klesající okolní teplotou by logicky měla klesat i spotřeba.
Možná by stačilo i jen někam o kousek posunout konec kapiláry termostatu - když jsem nedávno resuscitoval cca 15-20 let noname ledničku z chaty, ze které zmizelo a bylo třeba doplnit r600a, stačilo odejmout plastovou hranu kryjící část s termostatem + vyndat dvířka mrazáčku a v chladícím prostoru bylo za chvílí 17 pod nulou - hned jsem toho využil a po dobu odmrazování většího mrazáku jsem tam přemístil jeho obsah Chladilo by to asi ještě víc, ale pak už termostat vypínal, chtěl jsem jen vyzkoušet, jestli to prostě bude po doplnění s rezervou chladit, takovej zátěžovej test
Ale ona lednice funguje, jenže pokud je nastavena na dejme tomu 5°C, tak logicky nechladí, jelikož je teplota v chladničce dosažena.. Pokud dojde k vzestupu teplot, kompresor opět dochladí na oněch 5°C. No ale Váš problém je, že té lednici je fuk, že mrazák není na správné teplotě - což bude asi typem lednice. Protože jak jsem psal třeba zde
provozuji v nevytápěné dílně mrazák už dlouhá leta a nikdy žádný problém, spíše naopak, když je v chladném prostředí, nemusí tolik chladit, jako třeba v létě, když je okolo 25°C
U kombinovaných lednic s mražákem je toto běžné. K tomu se vyjádřili další mnozí. Samostané mražáky tento problém většinou nemají. Co se týká ale Vašeho problému, tak podobně jsem to měl také. Takže jsem provedl poměrně jednoduchou úpravu. Do zadního prostoru mrazící části jsem přes boční stěnu vyvrtal otvor cca 6 mm průměru. A pak jsem použil přesný digitální elektronický termostat z Aliexpressu a jeho čidlo (je to malý váleček na tenkém kablíku, snadno osaditelný) jsem vsunul tímto otvorem do prostoru maržáku). termostat v krabičce jsem na suchý zip nalepil na bok lednice, aby byl snadno přístupný pro nastavení a kontrolovatelný displej (udává průběžně konkrétní teplotu v prostoru s čidlem). Pak jsemo dpojil původní ovládání (spínanou fázi) kompresoru původním čidlem a spínání kompresoru jsem napojil na kontakt relé nového termostatu. Tento termostat je velmi přesný a stavitelný od -50 do + 110 st.C. s možnostmi nastavení hystereze mezi zapnutím a vypnutím po desetinách v rozsahu 10 st.C. Takže pak jsem nastavil spínací teplotu pro zapnutí kompresoru na -20 st.C, hysterezi na 2 st.C a termostat udržoval teplotu v rozsahu -20 až -22 st.C. Pochopitelně na to reagoval i prostor chladící, kde i v něm se teplota pohybovala pak (pokud byla okolní teplota kolem nuly) tak, že byl chlazený i na teploty pod nulou. Při zvýšení okolní teploty se pak ale teplota udržovala v nízkých teplotách nad nulou.
Možné je ovšem i umístění jeho čidla do prostoru chladícího a nastavovat teploty zde, kdy sepnutí kompresoru u teploty kolem nuly, zajistí i vychlazení mrazící části. Zkrátka možností "laborování"je víc. A využití těchto termostatů je velmi široké, nejen pro tento účel.
V odkazu je uvedený termostat, včetně popisu způsobu jeho nastavení. A v dalším odkazu pak ještě zdroj 230v AC/12 V DC, pro jeho napájení. Dají se koupit i konkrétně na 230V AC, ale ty jsem zatím nepoužíval. Vše jsem vestavěl do vhodné plastové krabičky. V příloze je pak i foto mnou instalovaného termostatu na lednici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.