Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počet cyklů závěrky

Od: makub® odpovědí: 5 změna:

Dobrý deň, jak je to s počtem nafocených snimku u zrcadlovek po upgrade verze. Vymaže nový firmware počítadlo počtu cyklů závěrky?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

scv®
hodnocení

3x

Nevím jak u jiných výrobců nebo typů, ale u Canonu 400D jsem si kdysi s firmwarem hrál (napřed upg. na oficiální verzi, pak na upravenou CHDK, po čase zpět na ofic. 1.00 a celé znovu... asi 4x) a počet snímků se nikdy neresetoval. Dostat se k tomu číslu ale bylo možné jen s upraveným FW prostřednictvím txt souboru exportovaného na paměťovku. Resetovat to záměrně nebo během upgradu by snad mimo servisní střediska nemělo být možné.

ml1

Nikon má to číslo v exif datech, prostě někde tam je absolutní číslo snímku. Koukal jsem na to ve fotkách z D3000.

Pamatuju su v počátcích rozšíření digitálních foťáků (řekněme 2005-2010) jak se strašilo s omezenou životností třeba na 10 tisíc cvaknutí. Od té doby jsem zničil hodně kompaktů, ale u žádného neodešla závěrka a že jsem měl desítky možná stovky tisíc fotek. Se zrcadlovkama zkušenost nemám, potřebuju foťák malý a levný a ne dělo za 30 tisíc.

ml1
18.11.22 14:51
Počet cyklů závěrky
scv®

Tak Nikon je v tomhle asi o něco otevřenější než Canon, protože u spousty modelů se k tomu číslu ani dnes dostat nelze. Koukám na foto ze 77D v ExifToolGui. Najdu naměřené EV, teplotu foťáku a dokonce rozměry senzoru v bodech, ale počet snímků? Ani omylem. Podle diskuzí na webu tohle u některých modelů zjistí opravdu jen Canon.

hodnocení

Zkuste stránku: camerashuttercount.com/... a uploadnite poslední foto, ale v surovém formátu /RAW, NEF/ a pravdepodobne vám počet cvaku "vyplivne".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]