Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přímočará aku ocaska KMOON- vypíná při zatížení

Od: bohumil® odpovědí: 9 změna:

Mám problém s vypínáním akumulátorové přímočaré pilky (ocasky) při uvedení do záběru. Je v podstatě nová, zatím bez většího provozu. Akumulátory jsou LiIon (packy 21V -5 článků + BMS modul), označené POWER SHAR 48Vf. A mám dva packy, oba shodné a s oběma to dělá totéž. I po plném nabití, pokud spustím pilku naprázdno, normálně lehce kmitá. Jakmile ji ale dám do záběru, po cca 3 vteřinách vypne. Odlehčím, znovu zapnu, kmitá, po záběru opět vypne. Při změření napětí na packu, je po nabití nabit na cca 21V, po odzkoušení chodu pilky klesne napětí tak na cca 20V a pak už nějak markantně neklesá. Z toho usuzuji, že články by mohly být OK. Mám podezření na modul BMS, zda neomezuje proudové zatížení baterií extrémně brzo. Přitom ale pilka je absolutně čistá a její chod je lehký a bez jakéhokoliv problému a jiskření komutátoru. A dělají to oba packy. Nemáte někdo podobnou zkušenost, případně nápad, jak by bylo možné v BMS modulech, obou packů, nějak ovlivnit -upravit to proudové omezení? Schema jejich zapojení pochopitelně nemám a zapojení je dosti složité. Případně mohu přiložit foto desky těch BMS modulů. Za reakce děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Asi před měsícem jsem si vyzkoušel u souseda aku mafl Parkside. S 2 Ah baterií to řezalo, ale když se malinko zatlačilo, mafl se zastavoval. Se 4 Ah to řezalo úplně jinak, naprosto bez potíží.

hodnocení

Ona kapcita baterie by na to mít vliv neměla. Pokud je ta 2 Ah baterie nabitá a je v pořádku, tak by měla pila řezat stejně jako s tou 4 Ah baterií, pouze ne tak dlouho. Že se při zatížení mafl zastavoval s tou 2 Ah, musel být problém buďto s dostatečným nabitím, nebo s již špatnými články, případně jinak nastavený ten BMS modul. U mne to vypadá, že je problém právě s tím modulem. Napětí na baterii, po nabití i po chvíli chodu naprázdno, je dobré, ovšem už po mírném zatížení se pila zastaví. Buďto tedy nejsou schopné články dát potřebný pracovní proud, nebo při dostoupení proudu na určitou hodnotu BMS modul přeruší napájení. Asi budu muset zkusit nějjak proměřit jak napětí baterie při chodu naprázdno, tak po zatížení a rovněž tak i proudy. To by mi mohlo něco "říct". ;)

Mám s maflem a rozbruškou Parkside stejnou zkušenost.

hodnocení

Tak už vyřešeno. Proměřil jsem proudy a napětí na baterii při zatížení a zjistil, že při záběru dochází okamžitě k poklesu napětí pod 15 V, na což reaguje BMS modul a pilku vypne. Z čehož jsem usoudil, že jde zřejmě o vadné články v baterii. Byly to modré 18650,ale bez jakéhokoliv označení.Takže jsem je všechny vyměnil za tytéž, ale nové LiitoKala, které mají mít zatižitelnost až 20A.No a pilka už spolehlivě maká a už nevypíná. A to jsem ty nové články ani nedobíjel a napětí toho packu bylo 19V. Tedy závěr - proudově slabé články. :)
bery*

Ty modré 18650 bez označení jsou asi ve všem čínském nářadí :) Nedávno jsem postupně koupil z alíku 3 kusy (2 modely) aku jednoručních řetězových pilek a ve všech jsou ty samé, údajně 1,2Ah. BMSka je tam bez balanceru, jen "hlídací" a soudě podle absence jakýhokoli odporu pro snímání proudu vypíná čistě podle poklesu napětí.

Do jedné, kterou jsem dal skorotchánovi jsem po jeho nespokojenosti právě s tímhle vypínám při zatížení doplnil do baterek balencéry + k mosfetu odpínajícímu nabíjení přidal paralelně odpor, kterým do baterek/balancerů i po ukončení nabíjení jde dál cca 40mA (balancéry zvládnou utopit asi 60mA) - teďí po ukončení nabíjení plným proudem v okamžiku dosažení 4,2 na "nejplnějším" článku dál pokračuje balancování těma 40mA, takže se všechny články dobijou stejně a opravdu do plna. To jen takovej tip na vylepšení za 2 dolary, který se asi pořádně uplatní až časem, kdy by se jinak jednotlivý články "rozjely" , takže nabíjení by se ukončovalo podle nejsilnějšího a vybíjení podle nejslabšího :( Ale už i po prvním použití si chválil, že pilka si nechala líbit víc. Takže čekám na další balancéry do svojí :) Jinak ty baterky se vybíjením zahřívají a se stoupající teplotou "tvrdnou", takže pokud jsou na začátku řezání opravdu nabitý, tak až po chvíli pižlání proudově subjektivně trochu zesílej.

Ale k těm zmiňovaným Liitokalám - odkud je koupit za dobrou cenu a s rozumnou dobou přepravy? Na Alíku jsem je našel od dvou oficiálně vypadajících prodejců, ale s dodáním až za víc jak 2 měsíce. Pak u řady dalších, kde leckde je doprava kratší a i cena nižší, ale mezi dobrýma hodnoceníma jsou tam občas i nějaký tragický (stáří 2-3 roky, poloviční kapacita, 5x větší odpor, použité atd). Potřebuju teď známé vyměnit 7 článků v akupacku do vysavače, tak kromě původních originálních Samsungů 22P SDI koukám právě i po Liitokalách, vyjdou na polovinu a uváděný parametry jsou lepší, navíc u těch Samsungů odešel jeden článek sotva po záruce a po jeho výměně při dalším použití hned jinej - ale za to možná nemůžou články, ale debilní BMSka v tom akupacku - kromě toho, že nemá balancer, tak při vybíjení hlídá jen celkový napětí a ne jednotlivý články, takže ten nejslabší nechá vymlátit klidně až do mínusu :( Přitom vysavač za 5 tisíc ...

hodnocení

Já zatím ty LiitoKala kupují z Alika a většinou dojdou tak do 1 měsíce. A zatím byly vždy OK. Testuju si je na tom testeru od LiitoKala a testy vychází na 2700 - 2900 mAh. Používám je jak do ručního nářadí,tak do dalších náročnějších aku spotřebičů (vysavače, plotostřihy). Co se týká toho packu předmětné pilky, tak ten má BMS i s balancerem. Tam problém nebyl. Ale otestoval jsem ty původní modrý články, no a "hrůza".Kapcita od 450 do 900 mAh. A když jsem měřil na tom packu napětí po zatížení pilky, okamžitě letělo pod 15 V. Tak špatný nejsou ani články, který občas, pro méně náročné využití (osvětlení, rádia a přehrávače), vyberu z vyřazených packů z notebooků. Teď budu muset zase objednávat ty LiitoKala, tak zde asi uvedu (pokud nezapomenu) odkaz od koho je beru. Objednávám vždy na základě předchozí objednávky, takže většinou od stálého dodavatele. Cena šla sice taky trochu nahoru (DPH), ale stále se to vyplatí.
Do těch 65 - 70 Kč, i s dopravou, se jeden článek vejde.

Od koho to prosím na alíku kupujete. Já se vždy bojím, že se spálím - už se mi to stalo u knoflíkových:(

hodnocení

Poslední co jsem bral, byly ty z přiloženého odkazu. Sice jsem je netestoval, ale zdají se být dobré. Už je nemám volné, všechny jsem je už uplatnil, takže je už otestovat nemůžu. "Ležáky"to nebyly, neboť jsem je zamontoval do toho packu od té pilky a pilka makala jak divá. Pouze jsem pak, po zkoušce, přeměřil napětí celého paku (bez dobití) a bylo 19V. No a při plném nabití by měl mít ideálně a maximálně cca 21V (5 x 4,2V). A budu objednávat opět stejné. Čím víc se jich objedná, tím vyjdou, i vzhledem k dpravě, levněji. Tyhle, při počtu 10 ks na cca 75,- Kč, při 20 ks na 67,- Kč. Ale bývaly doby, kdy jsem je kupoval i za 55,- Kč a doprava zadara.

Ty knoflíkové kupuji rovněž a ve větších množstvích, ale nějak jsem jejich kvalitu neřešil. Vždy se koukám hlavně na cenu a pak na množství uvedených uskutečněných objednávek, což beru jako trochu kladnou "recenzi", že by mohly být OK.;)

aliexpress.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]